ВМРО: Според учебници Ахмед Доган е учен, а Софи Маринова е прославила България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7529535 www.24chasa.bg
Милен Михов Снимка: Архив

ВМРО поиска резултатите от ревизията на учебното съдържание за неточни и манипулативни факти да бъдат оповестени от Министерство на образованието и науката (МОН). Това обяви по време на брифинг в парламента Милен Михов от ПГ на "Обединени патриоти", цитиран от БТА.

Михов приветства действията на министъра на образованието Красимир Вълчев за съдържанието на учебниците за 10 клас и настоя мерките да обхванат всички учебници и учебни помагала, одобрени от МОН.

"Ние настояваме МОН да изготви доклад за осъществената проверка за учебното съдържание на всички учебници", заяви Михов. Според ВМРО докладът трябва да бъде разгледан в ресорната парламентарна комисия и да бъде подложен на широк обществен дебат. Той припомни, че още преди десет месеца от ВМРО са поискали въпросната ревизия.

Михов цитира разпоредбите на Закона за училищното и предучилищното образование, според които една от целите е съхраняване и утвърждаване на българския национален дух.

От ВМРО изразиха възмущението си от факта, че в учебник на "Просвета" по предмета "Човек и общество" почетния председател на ДПС - Ахмед Доган е определен като "учен" - със съществен принос и името му стои редом с имената на Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков. "Любопитно е дали това е следствие на неговите дълбоки философски прозрения и занимания с философия или приноса му в хидроинженерното строителство", коментира Михов.

Михов е против в учебниците да се учат музиканти като Софи Маринова, която е представена като изпълнител, прославил страната ни по света. Време е темата за учебното съдържание да бъде затворена и да се изпълнява законът, категоричен бе той.

"Припомняме също така, че в учебниците съществуваха редица недомислици, свързани с османското присъствие по българските земи. В учебниците по литература имаше интерпретации, които учудват на пръв поглед. Така например в учебника по литература за пети клас "Даваш ли, даваш Балканджи Йово?" е представен като "конфликт" между непокорните българи и чуждите насилници", каза още депутатът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и