Централната партийна школа подготвя бъдещите лидери на Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7529559 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

"Фабрика" за бъдещи ръководители - Централната школа на Комунистическата партия - вероятно е най-загадъчното учебно заведение в Китай. В нея се обучават кадри, призвани да поемат най-висши постове.

Партийната школа, като цяло много тайнствена, по изключение отвори вчера врати за чуждестранните медии, за внимателно подготвена визита, при която малко неща бяха оставени на случайността.

Обучението черпи от най-добрите източници: в класна стая, във видео, прожектирано на огромен екран, Си Цзинпин заявява, че "чистите води и зелените планини са толкова ценни, колкото и парите от злато и сребро". Учениците слушат с религиозно благоговение думите на президента. Те посещават курс за "Размислите на Си Цзинпин и екологичната цивилизация".

Сегашният президент е бил директор на школата, преди да поеме управлението на държавата, следвайки по стъпките своя предшественик Ху Цзинтао. Дори Мао Цзедун е заемал този пост, преди през 1949 г. да провъзгласи основаването на комунистически Китай.

В чест на това престижно наследство зелените пространства в комплекса, намиращ се в северната част на Пекин, са осеяни със статуи на бивши ръководители и с политически лозунги.

Основаното през 1933 г. учебно заведение посреща всяка седмица около 1600 ученици на средна възраст около 40 години. Всички те вече работят в апарата на режима, подобно на говорителка на министерството на външните работи, забелязана от журналист от АФП. Никой не е бил упълномощен да говори пред журналисти.

"Чрез теоретично обучение и възпитание в партийния дух укрепваме солидарността в Партията. Тук сме, за да служим на ръководството на Партията и това на страната", казва заместник-ръководителят по академичните въпроси в школата Ван Ган.

Теми табу

Програмата на обучението включва курсове по марксизъм-ленинизъм, по размислите на Мао Цзедун или Теорията на Дън Сяопин (архитект на икономическите реформи в края на 70-те години на миналия век, поставили началото на мълниеносния икономически възход на Китай), но и по икономика, военни и международни въпроси.

Според китайските медии отсъствия от занятия не се разрешават без основателна причина, а в комплекса цари строга дисциплина.

От идването си на власт през 2012 г. Си затегна значително хватката на Китайската комунистическа партия (ККП) върху обществото. Тази линия се открива и в педагогиката на школата.

"Естествено, забраняваме всяка дискусия или теми, които влизат в противоречие с важните решения", на ръководителите, казва Ван.

В часовете обаче "говорим също за Културната революция и случилото се на "Тянанмън", за да се разбере по-добре историята и човек да избере по-добре кой път да следва", уверява той.

Т. нар. Културна революция (продължителен период на хаос, докарал страната до ръба на гражданска война след 1966 г.) и кървавото потушаване на демонстрациите на площад "Тянанмън" в Пекин през 1989 г. са теми табу и днес и са обект на цензура в страната.

Изправена пред историческото бреме, ККП уверява, че вече черпи легитимността си от икономическия възход на страната, превърнала се за няколко десетилетия във втората по големина икономика в света.

"Установяваме нарастващ интерес" на младите хора към Партията, твърди Чжу Линцзюн, заместник-ръководител на партийната школа, отговарящ за размислите върху еволюцията на ККП.

Някога "откъснато от света" и затворено в себе си, днес учебното заведение дава повече възможности на преподавателите си да пътуват в чужбина на обмен, твърди китайският печат.

То може да се похвали също с авторитетни чуждестранни гости като германския канцлер Ангела Меркел, бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър или бившия генерален секретар на ООН Бан Ки-мун, а учебните курсове включват най-актуалното в момента - търговската война с Вашингтон.

"Китайската и американската икономика са силно допълващи се, възприетият от правителството на Тръмп подход, състоящ се в налагане на санкции и допълнителни мита, само ще изостри вече съществуващите проблеми", отбелязва Юй Цзюн, заместник-декан на Международния институт за стратегически изследвания, в изказване в партийната школа.

"С интернет и изкуствения интелект начинът на мислене на младите поколения се променя", казва Чжу, забил нос в бележките си.

"Трябва да обмислим нови начини за комуникиране с младите поколения", допълва той.

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда