Йотова: България е сериозен двигател на интеграция на Западните Балкани в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7530053 www.24chasa.bg
Илияна Йотова Снимка: Архив

България е сериозният двигател на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред участниците в международната конференция "Геополитика и Западните Балкани: поглед от региона", която се проведе в столицата на Черна гора Подгорица. Г-жа Йотова беше основен говорител на форума, предаде БТА.

Вицепрезидентът беше категорична, че без Западните Балкани ЕС не може да бъде световен лидер.

Според нея създаването на постоянно действащ форум за сигурност на Балканите ще направи по-силен гласа на тези страни при формирането на работещи европейски политики и търсенето на съюзници.

Йотова подчерта, че предстои да се вземат много важни решения за преговорния процес по пътя на тези страни към ЕС.

На срещата в Солун през 2003 г. Европейският съюз изпрати категорично послание - страните от Западните Балкани трябва да бъдат част от Съюза, припомни тя. Както и че през 2018 г., по време на българското Председателство на Съвета на ЕС страната ни е наложила темата за присъединяването на Западните Балкани в общата външнополитическа стратегия на Общността. Срещата в София ЕС-Западни Балкани бе успешна и България, като естествен лобист за тяхната евроинтеграция, постави убедително на дневен ред интересите на тези страни, посочи Илияна Йотова. По думите й, години наред за европейската дипломация Балканите бяха angle mort /мъртво пространство/, срещата в София и приетата специална декларация направиха възможни последвалите различни политически и държавни формати, двустранни преговори и споразумения.

Тази среща направи реални двустранните споразумения като Договора за добросъседство между България и Македония и Договора от Преспа между Северна Македония и Гърция, които отвориха пътя към ЕС и НАТО, добави вицепрезидентът.

Европа обаче не беше готова за тази среща заради липсата на политическо решение и на консенсус за разширяването на Съюза, отбеляза още тя.

Според Йотова е очевидна необходимостта от реформи - от начина на функциониране на институциите, през вземането на решенията, до конкретното съдържание на политиките. Промените в ЕС обаче преминават през убедителна визия за разширяването, изтъкна тя.

Вицепрезидентът беше категорична, че критериите за членство трябва да бъдат изпълнени, но в същото време са недопустими двойните стандарти, разделянето на ЕС на оси, на център и периферия.

Времената на "йес" политиката отдавна отминаха, коментира българският вицепрезидент. Та е категорична, че мястото на страните от Западните Балкани е в ЕС.

Йотова предупреди, че демографската криза, породена от вътрешната миграция, скоро ще се превърне в един от най-големите проблеми за бъдещото развитие на Западните Балкани. Успешното присъединяване към ЕС би ограничило до голяма степен "износа" на активни хора към другите страни-членки, посочи тя.

Вицепрезидентът подчерта, че Западните Балкани винаги са били върху тлееща жарава. Тежи сянката на "тихата война" за идентичност, за "свои и чужди", за подялбата на национални герои, за подялбата на история. Затова постигнатото трябва да се пази, много лесно е да се подпали националистическият огън, убедена е тя.

На Балканите няма място за прекрояване на граници, а за премахването им, изтъкна Илияна Йотова.

По думите й България трябва да бъде част от Берлинския процес като сериозен двигател на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

Посланикът на страната ни в Черна гора Меглена Плугчиева подчерта, че бъдещето на държавите от региона е евроинтеграцията и тук няма план "Б", а очакванията са свързани с новата ЕК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.