Александър Велев: Ще поискам одит на БНР от Световната банка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7531013 www.24chasa.bg
Александър Велев СНИМКА: Румяна Тонeва

"Явявам се на конкурса с високо вдигната глава заради всички неща, които успяхме да направим в БНР през този мандат." С тези думи Александър Велев, сегашният генерален директор на общественото радио, започна представянето си пред СЕМ днес, с което кандидатства за втори мандат.

Единствено за неговото изслушване залата в Съвета за електронни медии се препълни с негови колеги от ръководството на БНР и от различните програми. Сред тях бяха Теодосий Спасов, шеф на "Музикална къща БНР" и Кирил Калев, шеф на програма "Христо Ботев".

Сред досегашните постижения Велев посочи плавното нарастване на аудиторията на БНР, удвояването на аудиторията в интернет, увеличаване на заплащането с 27% и добрия микроклимат, доказателство за което е малкото текучество в екипа - под 5%.

На практика изискванията към неговото представяне бяха най-големи, тъй като той трябваше да защити изтичащия си мандат и да докаже, че е достатъчно добър, за да му бъде поверен и втори.

Затова и концепцията му не е много по-различна от онази, с която спечели веднъж директорското място. Сега обаче е видял грешките си и реалността, поради което знае какво и как иска да надгражда, обясни той.

В евентуален втори мандат Велев ще поиска одит на БНР от Световната банка, за да може да се оптимизират разходите на медията. Със същата цел ще покани за анализ на състоянието на радиото и експерти на Европейския съюз за радиоразпръскване (EBU). Те вече са помагали по този начин на румънската телевизия и на чешкото радио.

Ако бъде избран за следващ мандат, Велев ще се опита да обновява програмната схема на радиото в началото на всеки политически сезон - през септември, както е при телевизиите. Ще увеличи младежките и музикалните програми в интернет, защото младата аудитория е именно там. "Вече не говорим само за слушателска аудитория, когато става въпрос за радиото", обясни той. Ще търси начини за закупуване на оборудване за видеострийминг и ще се опита да организира редовни слушателски срещи във всеки регион в страната. Ще вкара публика в "Неделя 150" - както вече се е случвало спорадично, както и в предавания на интернет радио "Бинар", които да се излъчват чрез видеострийминг.

Ще търси и мениджър, а не музикант, който да ръководи "Музикална къща БНР". "Не съм музикант и не познавах този пазар. Но съм икономист и разбирам какво се крие зад цифрите, затова вече съм наясно как трябва да се ръководят музикалните състави", каза Велев. Според него освен друг тип ръководител те може да работят и с външни импресарски компании в съвместни турнета и концерти.

Велев беше последният участник в конкурса.

Новият генерален директор на БНР ще бъде обявен от СЕМ в петък, 28 юни.