Захариева: Председателството на ОЧИС изпълни целта си да е ориентирано към хората (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7532507 www.24chasa.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отчете като абсолютен успех постигнатите резултати от четвъртото Българско председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), което приключи днес, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„Според мен то изпълни целта си, а именно да бъде практично и ориентирано към конкретни резултати, видими за гражданите на нашите страни“, заяви Екатерина Захариева, която председателства в София 40-ата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите членки на ОЧИС.

„Почти три десетилетия след създаването й организацията успя да се превърне в една от най-значимите регионални организации със стратегическо значение‘‘ , подчерта Екатерина Захариева пред делегациите на 12-те страни членки, секретариата на ЧИС и гости от страни - наблюдатели в ЧИС.

Външният ни министър изтъкна значението на Черноморския регион като мост между три континента, а на ЧИС – като организация, която обединява, а не разединява.

,,Въпреки различията ни Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество ни събира всеки път заедно, на една маса, за да се концентрираме не върху това, което ни разделя, а върху това, което ни обединява‘‘, каза външният министър.

Българското председателство на ЧИС мина под мотото „Море от възможности“ с основни приоритети, насочени към развитието на регионалното сътрудничество в областта на културата, транспорта и опазване на околната среда.

,,Много се радвам, че една от най-успешните конференции, в областта на околната среда, които сме организирали в София, беше с участието на повече от 100 учени, хора от бизнеса, от държавите членки, както на ЧИС, така и от Европа‘‘ , заяви вицепремиерът и министър на външните работи. Сред другите постижения на председателството Екатерина Захариева посочи и организираната в Пловдив среща на министрите на културата от ЧИС, които се договориха да задълбочат сътрудничеството между страните членки в областта на опазването и консервирането на културното наследство в Черноморския регион.

Министър Захариева подчерта, че за първи път в историята на ЧИС този месец бе организирана и конференция на високо ниво в Брюксел между организацията и Европейския съюз. „Там по много практичен начин се разбрахме да имаме много конкретно, неформално , но в същото време ориентирано към конкретни проекти сътрудничество между ЕС и ЧИС“, заяви външният ни министър.

Тя отбеляза, че няма по-добро доказателство за значимостта и важната роля на ЧИС на международната сцена от желанието към нея да се присъединяват и нови страни.

Днес на форума в София по инициатива на българското председателство бе взето единодушно решение за 13-и член на организацията да бъде поканена Република Северна Македония. Очаква се тя да стане пълноправен член до края на годината, когато парламентът в Скопие ратифицира хартата на ЧИС. „Мисля, че има голяма символика в това, което правим в края на българското и началото на гръцкото председателство. Действията на нашите три страни са безпрецедентни по отношение на регионалното сътрудничество и изграждането на мостове и приятелства“, заяви на срещата външният министър на Република Северна Македония Никола Димитров.

Генералният секретар на ЧИС Майкъл Христидис оцени високо българското председателство. „Вие постигнахте много по време на председателството, което оправдава не само отпусканите финансови средства за региона, но доказва, че организацията е активна и жива“, заяви Христидис.

Екатерина Захариева благодари на държавите - партньори по ЧИС, на екипа на Организацията и на Министерството на външните работи за постигнатите през последните 6 месеца успехи. Тя пожела успех на Гърция, която от 1 юли поема ротационното председателство на ЧИС под мотото „Черно море, зелена енергия, синя планета“.

Събитието в хотел "Балкан" събра на едно място представители на 12-те държави членки - България, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, както и на Египет и Тунис - страни - наблюдатели в ЧИС, на Република Северна Македония, Съюза на Средиземноморието и други.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата