Дават до 100 000 лева на инвалид за ремонт на жилище

https://www.24chasa.bg/novini/article/7533829 www.24chasa.bg
По програмата ще може да се кандидатства и за преустройство на автомобили.

Държавата ще дава между 12 и 100 хил. лв. на хората с увреждания, за да направят жилищата си достъпни. Това е заложено в проект на Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност, който е публикуван за обществено обсъждане.

Проектите ще се оценяват и одобряват на конкурсен принцип по точки. Кандидат може да е собственик на индивидуална жилищна сграда, който е с увреждане или в чието семейство има инвалид. Помощ могат да искат и хора с увреждания с апартаменти, но чрез сдружение, учредено и вписано по Закона за управление на етажната собственост.

По програмата може да се кандидатства и за лична мобилност. Право на тази помощ обаче имат хора с трайни увреждания на ръцете или краката с доказан ТЕЛК. Парите ще са до 8000 лв., като те ще се дават за преустройство на автомобили. Условията за помощите са желаещите да нямат публични задължения, подлежащи на принудително събиране към държавата или общините.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.