Без кюфтета на скара на морето, по-добре на фурна (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7533913 www.24chasa.bg
В Института по микробиология са готови с нови поколения тестове за откриване на причинителите на хранителни инфекции. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Избягвайте каймата през летния сезон. При нея рискът от зараза е много голям. Ако все пак искате кюфте, по-добре да не е на скара, а на фурна, където топлинната обработка да достигне в дълбочина.

Тези съвети за избягване на хранителни разстройства даде чл.-кор. Христо Найденски, директор на Института по микробиология на БАН.

“Всички храни са рискови, ако са с изтекъл срок на годност и недоказан произход. Трябва да се обръща внимание на тези с различни съставки като салатите с майонеза. Ако една от съставките е с микроби, замърсява целия продукт с хранителни патогени”, каза още ученият. Той лично предпочитал салатите след внимателно измиване, когато е на море. Не бил привърженик на заведенията. Позволи ли си обаче, поръчва цяло парче месо, добре топлинно обработено.

В Института по микробиология са готови с ново поколение тестове, базирани на ДНК, които откриват точния причинител на хранителни инфекции. Те са лесно приложими и могат да дадат резултати за часове, без да е необходима специална апаратура, обясниха учените. Затова били подходящи както за използване в полеви условия, така и за текущ контрол при производство на храни в индустрията. В случаи на взрив на хранителна инфекция дават възможност бързо да се установи причинителят, нужната антибиотична или симптоматична терапия и да се ограничат рисковете от поява на резистентност.

“Тестовете са публикувани в престижни международни списания. Засега не се прилагат в практиката, защото не са със силата на стандарти. Европейският орган по безопасност на храните обсъжда всички методики, обобщават и тогава се залага като стандарт”, обясни директорът. Той предупреди, че трябва да се внимава при екскурзии в Близкия изток, в Азия. Особено в Индия човек трябвало да притъпи любопитството си да опитва екзотични храни. Най-честите хранителни инфекции, докладвани от Европейската агенция по безопасност на храните, са причинявани от Сampylobacter, Salmonellа и Yersinia.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното