Без кюфтета на скара на морето, по-добре на фурна (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7533913 www.24chasa.bg
В Института по микробиология са готови с нови поколения тестове за откриване на причинителите на хранителни инфекции. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Избягвайте каймата през летния сезон. При нея рискът от зараза е много голям. Ако все пак искате кюфте, по-добре да не е на скара, а на фурна, където топлинната обработка да достигне в дълбочина.

Тези съвети за избягване на хранителни разстройства даде чл.-кор. Христо Найденски, директор на Института по микробиология на БАН.

“Всички храни са рискови, ако са с изтекъл срок на годност и недоказан произход. Трябва да се обръща внимание на тези с различни съставки като салатите с майонеза. Ако една от съставките е с микроби, замърсява целия продукт с хранителни патогени”, каза още ученият. Той лично предпочитал салатите след внимателно измиване, когато е на море. Не бил привърженик на заведенията. Позволи ли си обаче, поръчва цяло парче месо, добре топлинно обработено.

В Института по микробиология са готови с ново поколение тестове, базирани на ДНК, които откриват точния причинител на хранителни инфекции. Те са лесно приложими и могат да дадат резултати за часове, без да е необходима специална апаратура, обясниха учените. Затова били подходящи както за използване в полеви условия, така и за текущ контрол при производство на храни в индустрията. В случаи на взрив на хранителна инфекция дават възможност бързо да се установи причинителят, нужната антибиотична или симптоматична терапия и да се ограничат рисковете от поява на резистентност.

“Тестовете са публикувани в престижни международни списания. Засега не се прилагат в практиката, защото не са със силата на стандарти. Европейският орган по безопасност на храните обсъжда всички методики, обобщават и тогава се залага като стандарт”, обясни директорът. Той предупреди, че трябва да се внимава при екскурзии в Близкия изток, в Азия. Особено в Индия човек трябвало да притъпи любопитството си да опитва екзотични храни. Най-честите хранителни инфекции, докладвани от Европейската агенция по безопасност на храните, са причинявани от Сampylobacter, Salmonellа и Yersinia.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси

Нов бизнес стартира Юлияна Дончева. Съпругата на ММА боеца Станислав Недков-Стъки отвори магазин за екологично месо, видя "България Днес". Дончева, която е бивша депутатка, отблизо следи как се развива новият й бизнес. Тв водещата изкъсо следи случващото се в магазина. Дончева от години е запалена по здравословното хранене.