Без кюфтета на скара на морето, по-добре на фурна (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7533913 www.24chasa.bg
В Института по микробиология са готови с нови поколения тестове за откриване на причинителите на хранителни инфекции. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Избягвайте каймата през летния сезон. При нея рискът от зараза е много голям. Ако все пак искате кюфте, по-добре да не е на скара, а на фурна, където топлинната обработка да достигне в дълбочина.

Тези съвети за избягване на хранителни разстройства даде чл.-кор. Христо Найденски, директор на Института по микробиология на БАН.

“Всички храни са рискови, ако са с изтекъл срок на годност и недоказан произход. Трябва да се обръща внимание на тези с различни съставки като салатите с майонеза. Ако една от съставките е с микроби, замърсява целия продукт с хранителни патогени”, каза още ученият. Той лично предпочитал салатите след внимателно измиване, когато е на море. Не бил привърженик на заведенията. Позволи ли си обаче, поръчва цяло парче месо, добре топлинно обработено.

В Института по микробиология са готови с ново поколение тестове, базирани на ДНК, които откриват точния причинител на хранителни инфекции. Те са лесно приложими и могат да дадат резултати за часове, без да е необходима специална апаратура, обясниха учените. Затова били подходящи както за използване в полеви условия, така и за текущ контрол при производство на храни в индустрията. В случаи на взрив на хранителна инфекция дават възможност бързо да се установи причинителят, нужната антибиотична или симптоматична терапия и да се ограничат рисковете от поява на резистентност.

“Тестовете са публикувани в престижни международни списания. Засега не се прилагат в практиката, защото не са със силата на стандарти. Европейският орган по безопасност на храните обсъжда всички методики, обобщават и тогава се залага като стандарт”, обясни директорът. Той предупреди, че трябва да се внимава при екскурзии в Близкия изток, в Азия. Особено в Индия човек трябвало да притъпи любопитството си да опитва екзотични храни. Най-честите хранителни инфекции, докладвани от Европейската агенция по безопасност на храните, са причинявани от Сampylobacter, Salmonellа и Yersinia.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.