Даниел Панов: Работим по проекти за 4 млрд. лева (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7533929 www.24chasa.bg

И селата до големите градове ще получат евросредства от 2021 г.

Над 4 млрд. лв. подобряват облика на българските общини, градове и села. Това заяви кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов при откриването на голямата конференция на местните власти.

На нея кметовете направиха равносметка на изтичащия мандат. Във форума участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Петя Аврамова, Десислава Танева, Нено Димов, Боил Банов и Бисер Петков, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов и др.

В момента общините работят по 1800 европейски проекта за над 4 млрд. лв. За 12 г. еврочленство са модернизирани над 1500 училища, детски градини, болници, жилищни сгради, обновени са над 900 км пътища, подобрени са над 17 млн. кв. м паркова среда, укрепени са над 700 хил. кв. м свлачища и са изградени над 70 хил. линейни метра съоръжения за предотвратяване на наводнения в населените места. Изградени са над 50 пречиствателни станции и над 5 хиляди км водопроводна и канализационна мрежа и др.

Панов отново повдигна темата за 19-те общини, които са изключени от обхвата на Програмата за развитие на селските райони, и поиска от 2021 г. всички села да са с достъп до европари. Томислав Дончев подчерта, че през следващия програмен период не трябва да има общини, които да останат без европейско финансиране. Така за малките населени места, които са около големите градове, ще могат да бъдат привличани средства от ЕС за инфраструктура, канализация, ВиК мрежи и др.

“Настояваме програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради да продължи. Общините я подкрепят и ще продължат да го правят, тъй като хората наистина се нуждаят от подобна ефективна социална политика”, коментира Панов.

През последните 4 г. държавните трансфери към общините са нараснали с близо 1 млрд. лв. Необходимо е увеличаване на средствата за поддържане на четвъртокласната пътна мрежа и за дофинансиране на делегирани дейности за сметка на местните.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан