Даниел Панов: Работим по проекти за 4 млрд. лева (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7533929 www.24chasa.bg

И селата до големите градове ще получат евросредства от 2021 г.

Над 4 млрд. лв. подобряват облика на българските общини, градове и села. Това заяви кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов при откриването на голямата конференция на местните власти.

На нея кметовете направиха равносметка на изтичащия мандат. Във форума участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Петя Аврамова, Десислава Танева, Нено Димов, Боил Банов и Бисер Петков, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов и др.

В момента общините работят по 1800 европейски проекта за над 4 млрд. лв. За 12 г. еврочленство са модернизирани над 1500 училища, детски градини, болници, жилищни сгради, обновени са над 900 км пътища, подобрени са над 17 млн. кв. м паркова среда, укрепени са над 700 хил. кв. м свлачища и са изградени над 70 хил. линейни метра съоръжения за предотвратяване на наводнения в населените места. Изградени са над 50 пречиствателни станции и над 5 хиляди км водопроводна и канализационна мрежа и др.

Панов отново повдигна темата за 19-те общини, които са изключени от обхвата на Програмата за развитие на селските райони, и поиска от 2021 г. всички села да са с достъп до европари. Томислав Дончев подчерта, че през следващия програмен период не трябва да има общини, които да останат без европейско финансиране. Така за малките населени места, които са около големите градове, ще могат да бъдат привличани средства от ЕС за инфраструктура, канализация, ВиК мрежи и др.

“Настояваме програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради да продължи. Общините я подкрепят и ще продължат да го правят, тъй като хората наистина се нуждаят от подобна ефективна социална политика”, коментира Панов.

През последните 4 г. държавните трансфери към общините са нараснали с близо 1 млрд. лв. Необходимо е увеличаване на средствата за поддържане на четвъртокласната пътна мрежа и за дофинансиране на делегирани дейности за сметка на местните.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.