Гладни мечки тормозят села в Родопите - Буйново стана детска градина за мечета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7536126 www.24chasa.bg
В Могилица мечката с двете малки слиза до къщите без да се плаши.

Хората живеят в страх, тъй като наоколо има майки с малки мечета, а за да предпазят рожбите си, женските стават агресивни

РИОСВ: Само за юни са убити 12 домашни животни в Смолянска област

“Над 20 души едновременно крещяхме, а мечката само ни гледаше, не помръдна и не се уплаши, тръгна си лениво, когато тя прецени.”

Това разказват изумени хората в родопското село Буйново, което е на границата с Гърция и където не смеят да отидат в гората за гъби или дърва.

“Положението

е нетърпимо,

7-8 мечки

има в района

Почти всеки ден някой ги среща и подава сигнал. Хората живеят в страх, но мечките - не. Групата еколози, изпратена от РИОСВ-Смолян, за оглед на убити животни дори стреля във въздуха, за да сплаши и прогони една мечка, която стоя на 15-ина метра от нас. Дори се качи на един пън, надигна снага и лапи да ни плаши”, обяснява кметът на Буйново Бойко Хаджиев.

Местните твърдят, че край селото има майка с две малки мечета. Мъниците буквално влизат по дворовете на къщите от пролетта. Мечетата първо влизали по тъмно, но сега и през деня се разхождат между къщите. Не ги е страх, любопитни са. Засега не правели пакости.

В Буйново обаче се притесняват, че когато пораснат, може да искат пак да влизат по дворовете им, вече по навик.

Мечетата се появили край самото село от около 4 седмици. Първо са видени две мечета, които в продължение на 20 дни си играели на поляна на 200 метра от селото. Други две, но с различна окраска, са забелязани на изхода от Буйново за Девин.

Виждана е и голяма мечка, която предполагат, че е мечок, тъй като е много голяма, а други две, вероятно вече изоставени от майка им мечета, с изглед на около 3-годишни, се шляели на асфалтовия път преди дни.

Последното нападение е над малко стадо овце в обор в чертите на селото. Оборът на стопаните на стадото е над стадиона, където играят деца всеки ден.

Намерена е убита овца, а стопанинът е съобщил, че липсват още две.

“При предприетите обходи на местността овцете не са открити, но мечката е заварена на мястото на сигнала. Тя е прогонена от екоинспекторите съвместно с горската полиция”, съобщиха от екоинспекцията.

Според експертите на РИОСВ мечката, която нанася щети в Буйново, е млада и неориентирана, напада животни, защото няма страх от хората.

Мечка с две

малки обикаля

дори през деня

край смолянското село Могилица. Хората се страхуват, защото мечетата са палави и майка им може да тръгне да ги защитава.  

Мечките буквално вече влизат в селото. Онзи ден е снимана над Могилица, а след това е видяна в махала Исьовци. Жена от махалата е видяла мечето на една череша.

Мечката с две малки се появила първо край Могилица на 7 и 8 май т.г. на 20 метра от къщата на семейство Узунови в селото. Миналата година пък слизала в двора на детската градина.

Само от началото на юни са убити 12 домашни животни в Смолянска област - 8 овце, една коза и 3 говеда, посочват от РИОСВ.

В землището на село Сливка са убити 4 овце, 1 коза и 3 телета. От местното горско стопанство са подали искане до министъра на земеделието за отстрел на проблемна мечка, която напада редовно добитък. В района на селото не е само една мечката, която нанася щети. Искането за отстрел е за най-проблемната от тях, казват от Сливка.

Стопаните на животни обаче се оплакват, че процедурата за отстрел е тромава и понякога въобще не работи. След като министърът даде разрешително, съответното горско стопанство търси ловец, който има готовност да я отстреля за трофей. Обикновено цената е 7-8 хил. евро. Докато бъде намерен такъв, ако въобще бъде открит мераклия, мечката продължава да пакости.

“Районът се обезлюдява много бързо. Когато в гората няма хора, мечките не се плашат и нанасят все повече щети. Убитите животни са на Бисер и Фидан Бозови. Те са регистрирани фермери и отглеждат животни в землището на селото в съседство със Сливка, където постоянно живеят 6-7 души”, казва кметът на Гълъбово Асен Дерменджиев, който отговаря и за Сливка.

Освен в Сливка и Буйново екоинспекторите регистрират убити животни в Дебеляново и в Чепеларе. Сигнали за щети са проверени и в Смилян и Букова поляна, но там не е доказано, че са от мечки.

Мечешката

истерия не

подмина

дори Смолян

Преди дни бе подаден сигнал от ромската махала. Хората били категорични, че от около 2 седмици мечка слиза в района около къщите, където при проверката на РИОСВ са констатирани изхвърлени битови отпадъци. След обстоен оглед сигналът от ромите остана непотвърден. Поради факта, че е валяло дъжд и са преминали доста хора, коне и кучета, следи не са открити. Еколозите обаче дали предписание ромите да изчистят боклука в махалата, за да не е примамка за евентуална мечка.  

Зевзеци се

шегуват, че за

да слезе мечка

в циганската

махала, трябва

да е била глуха

заради непрекъснатия шум, но пък заплахата от нейното евентуално появяване щяла да вразуми обитателите ѝ да не мятат боклуци край къщите си.

През месеците април и май нападенията и регистрираните щети са повече, заявиха от смолянската екоинспекция.

Само в дните около Великден бяха отчетени 9 нападения от мечки с избити 17 животни в Сливка и Глогино, както и в Славейно, Левочево и Полковник Серафимово. Първото нападение бе в началото на студения февруари, когато бе разрушен пчелин в маданското селце Митовска. При огледа на експертите е установено, че 7 от общо 11 кошера в пчелина са съборени.

По извадените пити са открити следи от нокти на мечка. В близост до пчелина има следи, по които може да се съди, че щетата е нанесена от женска мечка с малко. Кошерите са пръснати на парчета. Пчелинът не е бил обезопасен с ограда или електропастир. Кошерите са собственост на Недет Рашидов. Те са разположени в ливада на един километър от селото.

Нападателката станала рецидивист - върнала се отново и разпердушинила и останалите 4 кошера.

Според кмета на Митовска Адем Молайсенов, който е и ловец, мечката се е настанила в района от близо година. Вероятно същата е изяла меда на Рашидов.

Екоинспекторите призовават стопаните на селскостопански животни и пчелини да предприемат превантивни мерки по опазването им. Част от мерките за предотвратяване на нападенията са поставяне на телени или електрически огради. Съветват още

пашата да се

извършва с

пастир и кучета,

нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

За всички доказани щети са изготвени предложения за обезщетение на собствениците и им е платено, твърдят еколозите.

От региона пък коментират, че като няма достатъчно захранки от ловци и горски през пролетта за гладните след зимен сън мечки, не е чудно, че има толкова нападения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,