Гладни мечки тормозят села в Родопите - Буйново стана детска градина за мечета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7536126 www.24chasa.bg
В Могилица мечката с двете малки слиза до къщите без да се плаши.

Хората живеят в страх, тъй като наоколо има майки с малки мечета, а за да предпазят рожбите си, женските стават агресивни

РИОСВ: Само за юни са убити 12 домашни животни в Смолянска област

“Над 20 души едновременно крещяхме, а мечката само ни гледаше, не помръдна и не се уплаши, тръгна си лениво, когато тя прецени.”

Това разказват изумени хората в родопското село Буйново, което е на границата с Гърция и където не смеят да отидат в гората за гъби или дърва.

“Положението

е нетърпимо,

7-8 мечки

има в района

Почти всеки ден някой ги среща и подава сигнал. Хората живеят в страх, но мечките - не. Групата еколози, изпратена от РИОСВ-Смолян, за оглед на убити животни дори стреля във въздуха, за да сплаши и прогони една мечка, която стоя на 15-ина метра от нас. Дори се качи на един пън, надигна снага и лапи да ни плаши”, обяснява кметът на Буйново Бойко Хаджиев.

Местните твърдят, че край селото има майка с две малки мечета. Мъниците буквално влизат по дворовете на къщите от пролетта. Мечетата първо влизали по тъмно, но сега и през деня се разхождат между къщите. Не ги е страх, любопитни са. Засега не правели пакости.

В Буйново обаче се притесняват, че когато пораснат, може да искат пак да влизат по дворовете им, вече по навик.

Мечетата се появили край самото село от около 4 седмици. Първо са видени две мечета, които в продължение на 20 дни си играели на поляна на 200 метра от селото. Други две, но с различна окраска, са забелязани на изхода от Буйново за Девин.

Виждана е и голяма мечка, която предполагат, че е мечок, тъй като е много голяма, а други две, вероятно вече изоставени от майка им мечета, с изглед на около 3-годишни, се шляели на асфалтовия път преди дни.

Последното нападение е над малко стадо овце в обор в чертите на селото. Оборът на стопаните на стадото е над стадиона, където играят деца всеки ден.

Намерена е убита овца, а стопанинът е съобщил, че липсват още две.

“При предприетите обходи на местността овцете не са открити, но мечката е заварена на мястото на сигнала. Тя е прогонена от екоинспекторите съвместно с горската полиция”, съобщиха от екоинспекцията.

Според експертите на РИОСВ мечката, която нанася щети в Буйново, е млада и неориентирана, напада животни, защото няма страх от хората.

Мечка с две

малки обикаля

дори през деня

край смолянското село Могилица. Хората се страхуват, защото мечетата са палави и майка им може да тръгне да ги защитава.  

Мечките буквално вече влизат в селото. Онзи ден е снимана над Могилица, а след това е видяна в махала Исьовци. Жена от махалата е видяла мечето на една череша.

Мечката с две малки се появила първо край Могилица на 7 и 8 май т.г. на 20 метра от къщата на семейство Узунови в селото. Миналата година пък слизала в двора на детската градина.

Само от началото на юни са убити 12 домашни животни в Смолянска област - 8 овце, една коза и 3 говеда, посочват от РИОСВ.

В землището на село Сливка са убити 4 овце, 1 коза и 3 телета. От местното горско стопанство са подали искане до министъра на земеделието за отстрел на проблемна мечка, която напада редовно добитък. В района на селото не е само една мечката, която нанася щети. Искането за отстрел е за най-проблемната от тях, казват от Сливка.

Стопаните на животни обаче се оплакват, че процедурата за отстрел е тромава и понякога въобще не работи. След като министърът даде разрешително, съответното горско стопанство търси ловец, който има готовност да я отстреля за трофей. Обикновено цената е 7-8 хил. евро. Докато бъде намерен такъв, ако въобще бъде открит мераклия, мечката продължава да пакости.

“Районът се обезлюдява много бързо. Когато в гората няма хора, мечките не се плашат и нанасят все повече щети. Убитите животни са на Бисер и Фидан Бозови. Те са регистрирани фермери и отглеждат животни в землището на селото в съседство със Сливка, където постоянно живеят 6-7 души”, казва кметът на Гълъбово Асен Дерменджиев, който отговаря и за Сливка.

Освен в Сливка и Буйново екоинспекторите регистрират убити животни в Дебеляново и в Чепеларе. Сигнали за щети са проверени и в Смилян и Букова поляна, но там не е доказано, че са от мечки.

Мечешката

истерия не

подмина

дори Смолян

Преди дни бе подаден сигнал от ромската махала. Хората били категорични, че от около 2 седмици мечка слиза в района около къщите, където при проверката на РИОСВ са констатирани изхвърлени битови отпадъци. След обстоен оглед сигналът от ромите остана непотвърден. Поради факта, че е валяло дъжд и са преминали доста хора, коне и кучета, следи не са открити. Еколозите обаче дали предписание ромите да изчистят боклука в махалата, за да не е примамка за евентуална мечка.  

Зевзеци се

шегуват, че за

да слезе мечка

в циганската

махала, трябва

да е била глуха

заради непрекъснатия шум, но пък заплахата от нейното евентуално появяване щяла да вразуми обитателите ѝ да не мятат боклуци край къщите си.

През месеците април и май нападенията и регистрираните щети са повече, заявиха от смолянската екоинспекция.

Само в дните около Великден бяха отчетени 9 нападения от мечки с избити 17 животни в Сливка и Глогино, както и в Славейно, Левочево и Полковник Серафимово. Първото нападение бе в началото на студения февруари, когато бе разрушен пчелин в маданското селце Митовска. При огледа на експертите е установено, че 7 от общо 11 кошера в пчелина са съборени.

По извадените пити са открити следи от нокти на мечка. В близост до пчелина има следи, по които може да се съди, че щетата е нанесена от женска мечка с малко. Кошерите са пръснати на парчета. Пчелинът не е бил обезопасен с ограда или електропастир. Кошерите са собственост на Недет Рашидов. Те са разположени в ливада на един километър от селото.

Нападателката станала рецидивист - върнала се отново и разпердушинила и останалите 4 кошера.

Според кмета на Митовска Адем Молайсенов, който е и ловец, мечката се е настанила в района от близо година. Вероятно същата е изяла меда на Рашидов.

Екоинспекторите призовават стопаните на селскостопански животни и пчелини да предприемат превантивни мерки по опазването им. Част от мерките за предотвратяване на нападенията са поставяне на телени или електрически огради. Съветват още

пашата да се

извършва с

пастир и кучета,

нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

За всички доказани щети са изготвени предложения за обезщетение на собствениците и им е платено, твърдят еколозите.

От региона пък коментират, че като няма достатъчно захранки от ловци и горски през пролетта за гладните след зимен сън мечки, не е чудно, че има толкова нападения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на