Пенсиите нагоре с 5,7%, токът с 3,48%, парното - с 4,5%

https://www.24chasa.bg/novini/article/7536182 www.24chasa.bg
КЕВР ще се произнесе какви да са цените на тока и парното в деня, в който те влизат в сила.

КЕВР може днес да направи промени

Увеличението на пенсиите с 5,7% от 1 юли е по-голямо от планираното от същия ден поскъпване на тока и парното съответно средно с 3,48 и 4,5 на сто. Единствено природният газ поевтинява с 0,60% и това е заради доставките на американски втечнен газ.

Увеличение получават 2 130 000 пенсионери, като до края на годината за това са отделени 277 млн. лв.

Минималната пенсия

се вдига от 207,60

на 219,43 лева,

казаха от НОИ. Тук увеличението ще важи не само за пенсиите, отпуснати преди началото на 2019 г., но за всички, които са на минимална пенсия. За всички се увеличава и размерът на социалната пенсия за старост. Вземат я тези, които не са успели да се пенсионират с осигурителен стаж, преди да навършат 75 г. Тя става 132,74 лв. вместо досегашните 125,58 лв.

43 000 пенсионери, които до момента са били ограничени от тавана от 910 лв., вече ще получават реалния размер на пенсията си. За други 26 000 пенсионери пък таванът се покачва на 1200 лв. от 1 юли.

За вдигането на пенсиите по швейцарското правило няма да бъдат издавани нови пенсионни решения, предупредиха от НОИ.

Изплащането на

новите по-високи

пенсии ще

започне от 8 юли

Тогава ще се преведат парите на тези, които получават доходите си по банков път. Плащането през пощенските станции ще продължи до 22 юли.

Традиционно от 1 юли се променят цените на ток, парно и топла вода и газ. Обикновено поскъпват. Този път за газа е изключение. За цената на синьото гориво за третото тримесечие вече има решение на КЕВР. То ще струва 44,90 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Това е намаление с

0,27 лв., или с 0,60%

в сравнение с

действащата цена

Все още обаче няма решение какви ще са цените на тока и на парното от 1 юли. Закритото заседание на КЕВР е насрочено за същия ден. Това не е прецедент - и друг път регулаторът се е произнасял за цените в същия ден, дори след срока. Но това дава сигнали, че нещо се решава до последния момент и може да има изненади.

Иначе според доклада и след откритото заседание и общественото обсъждане предварително е обявено, че токът от 1 юли ще поскъпне средно с 3,48%.

Най-високо е увеличението при ЕВН, токът за домакинствата и малкия бизнес ще се увеличи с 3,59%, при ЧЕЗ поскъпването ще е с 3,46 на сто, а при “Енерго-Про” - с 3,36%.

Прогнозната цена на базовия товар на енергийната борса е изчислена на 89 лв. за мегаватчас, до 1 юли тя е 70 лв. По нея се изчисляват премиите, тоест надбавките, които получават веитата и когенерациите.

Очакваше се поевтиняване на таксата “задължения към обществото”, тъй като ВЕИ производителите продават тока си на борсата и тъй като тя беше висока, компенсациите, които те ще получат, ще бъдат по-малки. Бе обявено, че от 1 юли тя ще бъде 20,49 лв. при 36,75 лв. сега.

Топлофикациите

предлагаха

поскъпване

на топлинната енергия от 3,42 до 88,6%. Експертите на КЕВР са пресметнали поскъпването на парното за най-големите топлофикации да е от 1,96 до 17,5%.

Софиянци ще плащат за топлия душ от 1 юли и за парното от есента с 4,81% повече, увеличението е от 92,80 на 96,79 лв.

В Пловдив топлинната енергия поскъпва със 7,3 на сто до 97,58 лв. Увеличението във Велико Търново е също близо до 7,3 на сто, но цената там е традиционно най-висока - 100,01 лв. за мегаватчас, тъй като газът се купува не на едро, а от разпределително дружество. В Бургас цената ще е по-висока със 7,4 на сто до 75,29 лв.

Най-малко поскъпване е предвидено за Варна - с 1,96%, и цената на топлинната енергия ще е 87,39 лв. Най-голямо увеличение е в Разград - със 17,5% до 98,40 лв. за мегаватчас. Цените, които предлагат експертите на КЕВР, са без ДДС.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В перфектна форма е певицата Вики Терзийска, позната като вокалистка от групата "Мастило". Красавицата и майка на две деца е засечена със своя позната да пие кафе и да се радва на приятното пролетно време. Вики залага на черно палто и ботуши над коляното, които демонстрират стройната й фигура и дълги крака

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ

Синята легенда и бивш национал Даниел Боримиров може да не рита отдавна, но финтира умело с маската си. Топпапараците на "България Днес" уловиха футболиста да носи по четири различни начина предпазното си средство в рамките на няколко минути. Боримиров ту е покрил цялото си лице, ту сложил маската под носа си, ту го дърпа напред-назад