Борисов пред Франс Тимерманс: Важен е компромисът (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7536358 www.24chasa.bg

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с кандидата на ПЕС за шеф на ЕК Франс Тимерманс в Брюксел.

Припомняме, че лидерите на страните-членки се събират на извънредно заседание в Брюксел в опит да договорят следващия председател на Европейската комисия. Холандският социалдемократ Франс Тимерманс е на път да бъде номиниран за бъдещ председател на Еврокомисията, съобщи по-рано днес Ройтерс, цитирайки два дипломатически източника от Брюксел. По-рано тази вечер Борисов каза, че продължава да държи Манфред Вебер да оглави Европейската комисия.

"Водим тежък съвет, исках да те видя. Очертава се такъв компромис - Вебер на парламента, ти на комисията. Ние сме работили прекрасно през годините. Исках да се видим да преговорим. Важен е компромисът. Кой е отгоре и отдолу в случая не е най-важното. Погледнато реално Вебер има повече опит в парламента. Убеден съм в неговата принципност. От 1 година съм сигурен наблюдаваш моите изказвания. Днес говорихме с Педро, Еманюел, Ангела, Рюте, че е по-добре да излезем с решение", обърна се Борисов към Тимерманс, който кимаше в съгласие с изказванията на Борисов. 

"Винаги съм бил честен с теб и съм изразявал своите адмирации за всичко, което правиш в борбата с корупцията в твоята страна. Това е основата, на която ценя нашето приятелство", добави Тимерманс.