Рекордно голяма икономика на светло

https://www.24chasa.bg/novini/article/7537908 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Томислав Дончев (в средата), министрите на социалната политика Бисер Петков и на туризма Николина Ангелкова присъстваха на традиционното връчване на наградите “Икономика на светло”. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Сивата се е свила до близо 20% 

Делът на компаниите, които си плащат данъците и извършват дейността си легално, се е увеличил през миналата година с близо 5 процентни пункта и е стигнал почти 80% - 79,1%. Това е най-високият показател, откакто през 2010 г. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) започна да съставя индекса. Тогава работещите в светлата част на икономиката фирми бяха едва 64,59%.

Според последния доклад сред причините за постиженията са финансовата и икономическа стабилност, както и мерките за подобряване на бизнес средата и за ограничаване на сивата икономика. Увеличеният обем на износа от България и отсъствието на миграционен натиск по границите на страната ни са също сред факторите, които са повлияли бизнесът да изсветлява все повече. Според доклада тази тенденция е трайна и ще продължи, като до 2023 г. 84% от българската икономика ще работи на светло.

Сред факторите, които дърпат нещата назад, са липсата на квалифицирана работна ръка и повишаването на минималната работна заплата, които са довели до повишаване на сивите практики в редица сектори.

“Негативните тенденции са без промяна в последните години. Основно неблагоприятно влияние върху бизнес средата оказва качеството на образованието и мъчителното придвижване на реформите на пазара на труда”, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан