Оправдаха Николай Ненчев за ремонта на МиГ-овете. Съдът: Договорът с Полша е бил по-изгоден

https://www.24chasa.bg/novini/article/7539309 www.24chasa.bg
Николай Ненчев Снимка: Архив

Софийският градски съд оправда бившния министър на отбраната Николай Ненчев от кабинета "Борисов 2" затова, че не е изпълнил договор с руската компания "РСК-МиГ" за ремонт на двигатели на изтребителите.

Според съдия Петър Стоицев договорът с Полша, в чиято подготовка Ненчев е участвал, е бил по-изгоден.

Оправдателната присъда бе посрещната с аплодисменти от поддръжници на Ненчев.

Обвинението по отношение на бившия министър бе затова, че той е разпоредил на своята заместничка да не предприема изпълнение по двата договора с руската компания, които са на стойност 7 388 666 лева без ДДС, а да ги съхранява в каса. С това съдействие той е целял да ощети "РСК- МиГ".

В подробни мотиви съдия Стоицев обясни защо са приели, че Ненчев е невинен.

В хода на делото се доказали една част от фактите в обвинителния акт, а именно, че през този период - 2015 г., състоянието на изтребителите било изключително тежко.

Поддръжката им не е била финансирана. Вследствие на това недофинансиране драстично спада броя на годните самолети. Те били единици. Съдията не посочи точна бройка, тъй като делото е секретно. Мнението на Стоицев е, че материалите трябва да бъдат разсекретени, тъй като засягат далечен период - 2015 г.

Също така по делото се доказало, че бе била осигурена подготовка на младите летци. Доказало се и че Ненчев е възпрепятствал изпълнението на договора с руската фирма.

"Извън тези факти в хода на делото се установиха много други, включително и от двама президенти, които реално оневиняват подсъдимия", каза съдия Стоицев (по делото бяха разпитани Румен Радев и Росен Плевнелиев).

На първо място, макар и да е възпрепятствал договорите с Русия, Ненчев е имал дейно участие при сключването на договора с Полша за ремонт на двигатели.

Подготовката е започнала на високо ниво и е продължила с експерти.

Съдът е съпоставил договорите с Полша и с руската фирма и е установил, че договорът с поляците е бил много по-изгоден с нашата страна.

Договорът с "РСК МиГ" бил само за два двигателя, а с Полша за 6, плюс предоставяне на два оборотни двигателя - "с които за известно време да се закърпи положението".

Вторият факт, който превръщал договора с Полша в по-благоприятен, била цената. Ремонт с Полша щял да бъде направен за 1 млн. и 23 хил. за един двигател, а с "РСК МиГ" за близо 4 милиона евро без ДДС.

ДДС-то възлизало на 726 хиляди евро и така цената стигала до 4 545 010 евро. Третият факт били гаранциите. За разлика от поляците, които предлагали гаранции 24 месеца и 200 летателни часа, то по договора с руската фирма били залегнали 100 часа и 12 месеца.

Съдът също така посочи, че изборът между двата договора е въпрос на политическо решение, тъй като ремонтирането на наши изтребители от чужда държава ни поставя в известна зависимост.

"Въпросът е политическо решение - да се избере по-малкото зло и от кого да бъде тази зависимост", каза съдия Стоицев.

Той цитира и член 105 от Конституцията, който казва, че външната политика на страната се осъществява от Министерския съвет.

Присъдата може да бъде протестирана. 

"Защитил съм българския интерес, а това, че съм нарушил интересите, на която и да е чужда компания не ме интересува, каза Ненчев извън съдебната зала. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бойко Борисов призовава за дистанция между чакащите го с нетърпение журналисти на излизане от Светия Синод след срещата с Българиския Патриарх Неофит Снимка: България

Днес по обяд Премиерът на Република България Бойко Борисов се срещна с Негово светейшество българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит и представители на Св. Синод по повод предстоящите Великденски празници. Снимки: Пламен Кодров / България

Като за космическа мисия за две години напред напазарува родният астронавт Александър Александров, видяха топпапараците на "България Днес". Вторият български космонавт препълни пазарската си количка в столичен супермаркет с огромни количества минерална вода, салфетки, захар и хлебни изделия. Генерал-майорът обаче бе скромен с тоалетната