Регионална комисия даде зелена светлина за отлагане на толсистемата за март 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7539453 www.24chasa.bg

Толсистемата трябва да заработи до 1 март 2020 г. Това решиха депутатите от регионалната комисия след продължили над час дебати по приетите промени в Закона за пътищата, с които се отлага таксуването чрез толсистемата.

Таксуването чрез системата на превозните средства с маса над 3,5 тона се предвиждаше да започне на 16 август, но края на миналия месец стана ясно, че тогава ще започне само тестването на системата с реални данни от бордови устройства и маршрутни карти, за да се предвидят разходите на превозвачите.

Градусите на дебатите се повишиха за причините, наложили отлагането. Александър Ненков от ГЕРБ, който е сред вносителите, подчерта, че отлагането се налага, за да се намери компромисен вариант за обхвата на системата и за тарифите. Другият фактор е, че заради проблемите с въвеждането на електронните винетки, искат първо да се изпробва системата. Ненков допълни, че се спекулира с идеята, че ще се увеличат цените на стоки заради толтаксуването.

Членовете на комисията от БСП заподозряха, че отлагането на толсистемата е свързано с предстоящите местни избори.

"Така се отнемат средства от бюджета на държавата и по-малко пътища ще могат да бъдат ремонтирани", акцентира Дора Янкова от БСП.

"Дали сме обозрим срок - 6 месеца краен срок. Вярвам, че в това време ще се стигне до консенсус", отговори Ненков. И припомни, че според текстовете регионалният министър може да предложи по-рано да стартира толтаксуването.

"Ползите от това да проверим всичко преди да въведем системата като търговска практика са повече", подчерта шефът на АПИ Георги Терзийски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка

Екзотично пътешествие преди Коледа си подари актьорът Бойко Кръстанов. Звездата на "Малък градски театър зад канала" избра Камбоджа за крайна дестинация. Бойко обикаля азиатското кралство заедно със свой верен приятел. 32-годишният актьор се наслаждава на всяка секунда от пътешествието и сблъсъка си с коренно различната култура и битие в

Къде ли не започнахме да виждаме захвърлени тротинетки в столицата - по тротоари, в градинки, на светофари, в реки, в контейнери. Последния от изброените варианти за "паркиране" явно бе избрал младеж, което му коства доста неприятности, видя "България Днес". Бдителни столичани забелязаха как ученикът в компанията на своя приятелка захвърлил