33 524 чужденци от страни извън ЕС живеят в България легално

https://www.24chasa.bg/novini/article/7539650 www.24chasa.bg

33 524 граждани от страни извън ЕС пребивават към края на миналата година в България на законно основание - с издадени разрешителни. Това показват публикувани вчера данни на НСИ.

Това е своеобразен рекорд, тъй като чуждите граждани от тези държави през 2018 г. са над два пъти повече спрямо само две години по-рано, когато са били 16 205.

Новите и подновените разрешителни за пребиваване на чужденци в България през 2018 г. са общо 11 863. Най-често те се издават по семейни причини, например на хора, които гостуват на роднини, като те са най-често за период между 6 и 12 месеца. Сравнително много са разрешителните, издадени за работа, а най-малко са за образование или някакво обучение. Те също най-често се издават за период между половин и една година. Т.нар. сини карти, които се издават на чужденци извън ЕС по молба на техни български работодатели и се отнасят предимно за редки и търсени специалисти, са нищожно малко през 2018 г. на фона на всички разрешителни за пребиваване - само 285. Само 126 от тях са издадени за първи път, останалите са продължения на сини карти, издадени преди това. Когато сините карти стартираха през 2014 г. те бяха едва 46 за цялата 2014 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,