33 524 чужденци от страни извън ЕС живеят в България легално

https://www.24chasa.bg/novini/article/7539650 www.24chasa.bg

33 524 граждани от страни извън ЕС пребивават към края на миналата година в България на законно основание - с издадени разрешителни. Това показват публикувани вчера данни на НСИ.

Това е своеобразен рекорд, тъй като чуждите граждани от тези държави през 2018 г. са над два пъти повече спрямо само две години по-рано, когато са били 16 205.

Новите и подновените разрешителни за пребиваване на чужденци в България през 2018 г. са общо 11 863. Най-често те се издават по семейни причини, например на хора, които гостуват на роднини, като те са най-често за период между 6 и 12 месеца. Сравнително много са разрешителните, издадени за работа, а най-малко са за образование или някакво обучение. Те също най-често се издават за период между половин и една година. Т.нар. сини карти, които се издават на чужденци извън ЕС по молба на техни български работодатели и се отнасят предимно за редки и търсени специалисти, са нищожно малко през 2018 г. на фона на всички разрешителни за пребиваване - само 285. Само 126 от тях са издадени за първи път, останалите са продължения на сини карти, издадени преди това. Когато сините карти стартираха през 2014 г. те бяха едва 46 за цялата 2014 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на