Възстановяват Голямата базилика в Плиска до 3 г. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7539680 www.24chasa.bg
Учредителите и гостите почетоха 1 година от кончината на проф. Божидар Димитров с едноминутно мълчание. СНИМКА: Йордан Симеонов

Акад. Стефан Воденичаров оглави Управителния съвет на инициативния комитет

3 години работа ни предстои, не може да стане по-бързо, обектът е специален. Това съобщи почетният председател на Камарата на строителите в България инж. Симеон Пешов при учредяването на Националния инициативен комитет за възстановяването на Голямата базилика в Плиска вчера.

Инж. Симеон Пешов и проф. Михаил Константинов преди откриването на учредителното събрание за възстановяването на Голямата базилика в Плиска.
Инж. Симеон Пешов и проф. Михаил Константинов преди откриването на учредителното събрание за възстановяването на Голямата базилика в Плиска. СНИМКА: Йордан Симeонов

Събранието в БАН започна с минута мълчание в памет на проф. Божидар Димитров - вчера се навърши 1 г. от кончината му. Именно негова беше идеята да се възстанови този религиозно-дворцов комплекс. За председател на УС на комитета бе избран акад. Стефан Воденичаров.

“Радвам се, че учредяването се случва в залата на БАН. Академията трябва да служи за запазване на духовността. Младите хора трябва да знаят и да се чувстват горди”, каза той.

Заместник-председатели са инж. Симеон Пешов и доц. Бони Петрунова, която пое от Божидар Димитров директорския пост на НИМ. За изпълнителен директор беше избран инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на КСМ.

Дарение от 100 000 лв. ще направи “Главболгарстрой”. Има и лично дарение от 40 000 лв. Ще бъде подготвен проект, с който да се кандидатства за европари. Разговаряно е вече с български евродепутати. “Имахме разговори с премиера. Той каза: Щом се организирате и съберете малко пари, оттук нататък съм аз”, обясни инж. Пешов. Сред учредителите са още акад. Благовест Сендов, акад. Антон Дончев, издателят на “24 часа” Венелина Гочева, акад. Пламен Карталов, приятели на проф. Димитров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-добрият ни лекоатлет в последните години Тихомир Иванов заведе гаджето на романтична почивка в Дубай. Скачачът и Елеонора Драгиева прекараха една незабравима седмица в емирството веднага след края на сезона. Двамата се настаниха в един от хотелите на самия бряг на Персийския залив на плажа Джумейра

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен