"Политико": В момента лидерите на ЕС обсъждат Станишев за шеф на Европарламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7539696 www.24chasa.bg

Пакетът, който в момента се обсъжда от лидерите на ЕС, според двама дипломати, е следният: германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за председател на комисията, белгийският премиер Шарл Мишел за председател на съвета, испанският външен министър Жосеп Борел за върховен представител и бившият български премиер Сергей Станишев за председател на Европейския парламент, пише изданието "Политико", което следи на живо преговорите и консултациите в Брюксел.

Има някои индикации, че канцлерът Ангела Меркел иска да се допита до социалдемократическите си партньори в Берлин, преди да одобри пакета за ръководството на Туск, който включва германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен като председател на Комисията.

Ако Германия в крайна сметка одобри, което изглежда вероятно, съветът по същество ще поиска от Парламента да ратифицира изоставянето на системата шпиценкандидат или „водещ кандидат“ заедно с номинацията на Фон дер Лайен.

Приближаваме се все повече, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър по повод преговорите за разпределението на висшите длъжности в ЕС.

Очаквайте подробности.