Сашо Йовков: Кризисен финансов борд за оздравяване на БНТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7541464 www.24chasa.bg
Сашо Йовков

"Каквото и да съм записал в концепцията си, то ще остане само на хартия, ако няма пари, с които да бъде направено", с тези думи Сашо Йовков започна представянето си пред Съвета за електронни медии.

Той първи от 6-имата кандидати за генерален директор на БНТ защитава концепцията си пред съвета днес.

Вместо да говори за програмни схеми обаче, той предпочете да разсъждава как БНТ може да излезе от финансовата дупка, в която е изпаднала. За да подкрепи тезите си, изнесе факти за внушителни суми, плащани за предавания и обществени поръчки в телевизията. Ако спечели конкурса, той ще преразгледа договорите в БНТ.
"Преди 1 месец тук пред СЕМ беше хвърлена една бомба, не знам дали не беше умишлено, че БНТ е пред фалит. Справянето с това е първата задача, с която генералният директор и екипът му трябва да започнат", каза Йовков. Той визира отчета за БНТ на Емил Кошлуков, който временно заема поста генерален директор на обществената медия.

Според този отчет 44 млн. лв. може да се окаже дефицитът на телевизията до края на годината. Йовков обяви, че към днешна дата задълженията на БНТ са към 27 млн. лева, като 11 млн. от тях са към НУРТС за разпространение.

"В Закона за радиото и телевизията пише, че таксите за разпространение се покриват от държавния бюджет, а не от държавната субсидия на телевизията. Т.е. с разговори с институциите тези задължения може да се платят", смята Сашо Йовков.
По неговите думи сред парите, които медията дължи, са 3 млн. лева за реализацията на "Стани богат". Той твърди, че лицензионната такса за предаването е 168 хил. лева на сезон, а средствата за реализация са 1 440 000 лв. В същото време това е вътрешна продукция за БНТ, но е дадена на външен екип и "това я оскъпява неимоверно много". Освен това БНТ трябва да осигури и 200 000 лв. награден фонд за играта.

Според Йовков вариант разходите да се редуцират е като предаването стане изцяло вътрешна продукция. По негови данни за 3-те сезона, през които "Стани богат" се излъчваше, са дошли 400 000 лв. от реклама.

За "Референдум" от вътрешните предавания също се плаща сериозна сума, която основно е за социологическата агенция "Алфа рисърч". "С Боряна Димитрова (шеф на агенцията - б.а.) БНТ работи от години и след разговор вероятно ще може да се стигне до редуциране на сумите", предполага Йовков. Според запознати агенцията получава по 7000 лв. на предаване.

Йовков, който е спортен журналист, обясни и ситуацията със спортните права. За тях Кошлуков беше казал, че сумата е толкова висока, че БНТ3, която излъчва спорт, е каналът с най-скъпоплатени зрители на планетата. Според Йовков правата са взети за 3 години, като един от договорите дори е за 4 години. "Купили сме спортни събития, които задължително трябва да са в програмата, защото отговарят на обществения интерес", смята той.

"Ще е катастрофа, ако БНТ2 - каналът за култура и образование, и БНТ3 - каналът за спорт и развлечения, бъдат закрити. БНТ4, който е бившият БНТ Свят, е не само за българите в чужбина, а може да се превърне в емоционалния мост за всички българи", каза Йовков.

Бъде ли избран за генерален директор, той се ангажира до края на годината да запълни часовете реклама, позволени на БНТ по закон. Те са общо 91 часа (по 15 мин на ден) и не могат да бъдат запълнени, вероятно защото имат най-високата цена на пазара. 1 700 000 лв. са приходите от реклама на БНТ за първото полугодие тази година, съобщи Йовков.

Спортният журналист предлага всяко предаване да излезе на собствена стопанска сметка. Продуцентите трябва да намират допълнително финансиране и да осигуряват на екипа максимално добри условия. "Това го имаше по времето на Хачо Бояджиев. Знам го и от личен опит", каза Йовков.

За бюджета на обществените медии той има революционно предложение - да се финансират чрез процент от БВП. Така ще получат сигурност, тъй като всяка година, заради развитието на страната, този процент ще е по-голям. Същевременно подобен подход ще даде самостоятелност и независимост от политическата конюнктура.
Кризисен финансов борд за оздравяване на БНТ ще бъде създаден от Сашо Йовков, ако управлява медията. "Няма да крия, че работя с експерти, които са извели страната от финансовия колапс през 90-те години на миналия век", каза той. За да състави програма за оздравяване, финансовият борд, който ще бъде временен, ще стъпи на финансов одит, направен от външна компания.

Приоритет обаче ще остане дирекция "Информация", която ще получи пълна подкрепа и финансиране, тъй като БНТ се крепи основно на новините и актуалните предавания. Останалите звена ще бъдат ограничени.

Икономическо предаване за малките и средните предприятия, звено за разследваща журналистика, което да работи по тежките корупционни моменти и финансовите нарушения в държавата са сред идеите, залегнали в концепцията на Йовков.
"Постът на генералния директор не е бил детската ми мечта. Исках да съм като Хайнрих Шлиман, открил Троя, или като героя на Харисън Форд в "Индиана Джоунс". Затова завърших археология", разказа Йовков в началото на своята презентация. През 1990 г. обаче става репортер в БНТ и открива, че това е неговият път. След близо 30 години там стига до решението да кандидатства за генерален директор на обществената телевизия.