България първа в ЕС в борбата с незаконните цигари (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7541682 www.24chasa.bg

Службите ни ще споделят опит с другите страни членки в бъдещата евроагенция за контрабандата

България продължава да е на първо място в ЕС по най-нисък дял на контрабандните цигари - едва 3,8% през първото тримесечие на 2019 г. Спадът в сравнение с последното тримесечие на 2018 г. е 0,6 процентни пункта, а в сравнение със същото тримесечие на м.г. - с 2 процентни пункта. Това показват представените в сряда данни от независимо проучване на големите цигарени компании, проведено между 15 февруари и 15 март.

България първа в ЕС в борбата с   незаконните цигари (Обзор)

В сравнение с 2010 г., когато започнаха редовните проучвания, спадът на цигарените кутии без бандерол и платен акциз е над 10 пъти от тогавашните 34,5%.

През изминалите 9 години оттогава е имало само един кратък период през 2014 г., когато делът на контрабандните цигари е започнал да се повишава.

“Това е точно по времето на Орешарски и разправиите покрай КТБ. В момента, в който се разклати политическата ситуация, и контрабандата тръгва нагоре”, коментира премиерът Бойко Борисов, който традиционно присъства на представянето на данните заедно с главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов, шефовете на НАП, митниците и други служби. Според присъстващия на представянето на данните ръководител на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов при проучването през следващото тримесечие е твърде възможно да има леко повишение на контрабандата поради “лекото политическо неспокойствие около евроизборите”.

България в момента на практика е на първо място в ЕС по най-нисък дял на цигарената контрабанда (виж графиката), което даде повод на Тихомир Безлов да предложи шефовете на родните служби да споделят своя опит с други страни членки. Това пък даде повод на премиера да съобщи, че идеята за създаване на европейска агенция за борба с контрабандата е възникнала именно около постиженията на страната ни в борбата с цигарената контрабанда. “Наскоро Франс Тимерманс (зам.-председател на Еврокомисията - б.а.) специално ни похвали за борбата срещу контрабандата”, каза по този повод Борисов.

Коментирайки резултатите, премиерът напомни на представителите на цигарените компании, че преди няколко дни президентът е иронизирал проучването, казвайки, че се събират празни кутии от цигари от кофите за боклук. “Президентът се подигра, че ровя в кофите за боклук, моля ви да кажете, че това е ваша социология и практика. Вие отчитате по тази формула и аз нямам вина за това. Имам вина за резултатите, че са толкова добри”, каза той.

Проучването всъщност се прави по еднакъв начин в целия ЕС - анкетьори обикалят обществени места в определени градове и преравят кофите за боклук за празни цигарени опаковки. От тях се отделят онези, които нямат бандерол или са предназначени за продажба на други пазари.

Междувременно от браншовите организации на тютюнопроизводителите поискаха да се правят такива изследвания и за рязания тютюн. Според тях такъв на пазара в Турция се продава “както се продават краставици и домати”, затова не бива да се учудваме, че контрабандата с тютюневи изделия е най-висока в пограничните райони с Турция.

Премиерът заяви, че се вземат мерки и за тютюна, и от началото на годината са задържани 11 тона. “Всяка сряда, като се събираме с главния прокурор, с директори на дирекции, с НАП и митниците, първото, което докладват, е колко незаконни цигари са задържани и колко тютюн”, каза Борисов. После изтъкна ролята на МВР в залавянето на канабис, от който миналата година са “ожънати” 110 тона. А седящият до него министър на вътрешните работи Младен Маринов бе представен като “главния жетвар на страната”.

Премиерът накара присъстващите на представянето началници на служби да си вземат бележки за населените места, в които според проучването делът на контрабандните цигари е над средния за страната, и там, където той е най-висок или има увеличение в сравнение с миналата година: Свиленград, Велико Търново, Хасково, Благоевград и др.

Във вида на контрабандните цигари няма големи изменения. Най-предпочитани за контрабандиране са “Карелия” в различни свои разновидности. Най-голям внос на цигари без бандерол има от Гърция и Турция, като за първи път сега като държава на произход се появява и Грузия.

Започват изследвания и за контрабандното гориво

Независимо проучване, възложено на социологическа или маркетингова агенция, за да се установи каква е консумацията на гориво без платен акциз, е възможно да стартира в близките месеци. Това се разбра от изявление на ръководителя на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов по време на поредното представяне на данни за нелегалните цигари.

“Обсъждали сме да започне такова изследване с ръководството на Българската петролно-газова асоциация и през следващата седмица предстои да се срещна с председателя на парламентарната комисия за наблюдение над приходните агенции и борба с контрабандата и сивата икономика Емил Димитров. Защото за това са необходими някои промени в закони и наредби”, каза Безлов. Премиерът Бойко Борисов се заинтригува от идеята и помоли Безлов да го държи в течение, като му обеща да инициира промените, които са нужни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата