Тревожни резултати по математика след 7-и клас - средно 33,62 точки от 100

https://www.24chasa.bg/novini/article/7541826 www.24chasa.bg
Министърът на образованието Красимир Вълчев, заместничката му Таня Михайлова и шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” Евгения Костадинова представят резултатите от изпитите след 7-и клас. СНИМКА: Николай Литов

- Ножицата се разтваря - над два пъти повече са децата с максимален резултат, но 17 501 имат 0 т. на отворените отговори

- 16 са пълните отличници по български, 1 с шестици на двата изпита 

Средно 33,62 точки от общо 100 е средният резултат от миниматурата по математиката след 7-и клас.

Средният резултат по български език и литература е 53,06.

Това съобщиха от Министерството на образованието и науката при представянето на анализа на резултатите от изпитите, с които се влиза в гимназия. На математика са се явили 55 474 ученици, а на български език - 55 567.

“За мен като човек, който смята, че математиката е изключително фундаментален за всички останали предмети, резултатът от 33 точки е тревожен. Тази година изпитът е единен и няма как да направим сравнение с миналата година”, коментира зам.-министърът Таня Михайлова.

17 501 ученици -

близо 30%,

не са работили

по отворените

въпроси,

което е причината за ниския резултат. Това са задачите, които искат пълно решение. Те са увеличени с една спрямо миналата година. Тогава, когато изпитът беше на модули, 20 924 седмокласници имаха 0 точки на отворените отговори по математика.

“Най-добрите анализи могат да се направят на ниво училище и на ниво ученик. Проблемите са ясни, те не са от днес. Ние очевидно имаме проблем с резултатите по математика, той е от много години. Основният фактор за доброто обучение си остава подготвеният и мотивираният учител. Трябва да правим повече мотивирани учители с методическа подкрепа. Необходимо е повече подкрепа на децата, натрупали образователни трудности и

чийто майчин

език не е

български

Лесно се натрупват затруднения, ако не се решават задачи”, коментира и министърът на образованието Красимир Вълчев. Според него системата трябва да се настрои да дава функционална грамотност.

Приоритетно ще

се финансират

кабинетите по

математика

и природни науки, където интерактивните методи на обучение могат да подобрят образователните резултати.

Докато в дъното на класацията децата са тревожно много, отличниците също се увеличават - 100 точки по математика са изкарали 141-ма, а миналата година са били 68, т.е. наблюдава се разтваряне на ножицата. 16 ученици са с пълните 100 точки по български, през 2018-а са били трима. Един е получил максимума и по двата предмета. 12 седмокласници пък са с 0 точки и по двата предмета.

Въпреки резултатите по математика все пак единният изпит е довел до значително по-малко ученици, които не работят върху въпросите с отворен отговор, отчитат от МОН.

По български език и литература учениците най-успешно са се справили с намиране на информация в текст, лексикология и разпознаване на факти. Затруднили са се с граматиката, синтактичната синонимия и тълкуването на текст.

По математика ги е затруднил въпросът за вероятност на случайно събитие, както и задачите за еднаквите триъгълници, моделиране с числови изрази, разчитане на данни и задачите с практическо приложение на наученото. Повечето са се справили без проблем с намирането на корен на уравнение, решение на неравенство, прилагане на заучен алгоритъм и формули за съкратено умножение.

През следващата учебна година външното оценяване по литература ще е върху произведения от български автори в 6-и и 7-и клас, а през 2020/2021 г. ще обхваща материала още от 5-и.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.