Тревожни резултати по математика след 7-и клас - средно 33,62 точки от 100

https://www.24chasa.bg/novini/article/7541826 www.24chasa.bg
Министърът на образованието Красимир Вълчев, заместничката му Таня Михайлова и шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” Евгения Костадинова представят резултатите от изпитите след 7-и клас. СНИМКА: Николай Литов

- Ножицата се разтваря - над два пъти повече са децата с максимален резултат, но 17 501 имат 0 т. на отворените отговори

- 16 са пълните отличници по български, 1 с шестици на двата изпита 

Средно 33,62 точки от общо 100 е средният резултат от миниматурата по математиката след 7-и клас.

Средният резултат по български език и литература е 53,06.

Това съобщиха от Министерството на образованието и науката при представянето на анализа на резултатите от изпитите, с които се влиза в гимназия. На математика са се явили 55 474 ученици, а на български език - 55 567.

“За мен като човек, който смята, че математиката е изключително фундаментален за всички останали предмети, резултатът от 33 точки е тревожен. Тази година изпитът е единен и няма как да направим сравнение с миналата година”, коментира зам.-министърът Таня Михайлова.

17 501 ученици -

близо 30%,

не са работили

по отворените

въпроси,

което е причината за ниския резултат. Това са задачите, които искат пълно решение. Те са увеличени с една спрямо миналата година. Тогава, когато изпитът беше на модули, 20 924 седмокласници имаха 0 точки на отворените отговори по математика.

“Най-добрите анализи могат да се направят на ниво училище и на ниво ученик. Проблемите са ясни, те не са от днес. Ние очевидно имаме проблем с резултатите по математика, той е от много години. Основният фактор за доброто обучение си остава подготвеният и мотивираният учител. Трябва да правим повече мотивирани учители с методическа подкрепа. Необходимо е повече подкрепа на децата, натрупали образователни трудности и

чийто майчин

език не е

български

Лесно се натрупват затруднения, ако не се решават задачи”, коментира и министърът на образованието Красимир Вълчев. Според него системата трябва да се настрои да дава функционална грамотност.

Приоритетно ще

се финансират

кабинетите по

математика

и природни науки, където интерактивните методи на обучение могат да подобрят образователните резултати.

Докато в дъното на класацията децата са тревожно много, отличниците също се увеличават - 100 точки по математика са изкарали 141-ма, а миналата година са били 68, т.е. наблюдава се разтваряне на ножицата. 16 ученици са с пълните 100 точки по български, през 2018-а са били трима. Един е получил максимума и по двата предмета. 12 седмокласници пък са с 0 точки и по двата предмета.

Въпреки резултатите по математика все пак единният изпит е довел до значително по-малко ученици, които не работят върху въпросите с отворен отговор, отчитат от МОН.

По български език и литература учениците най-успешно са се справили с намиране на информация в текст, лексикология и разпознаване на факти. Затруднили са се с граматиката, синтактичната синонимия и тълкуването на текст.

По математика ги е затруднил въпросът за вероятност на случайно събитие, както и задачите за еднаквите триъгълници, моделиране с числови изрази, разчитане на данни и задачите с практическо приложение на наученото. Повечето са се справили без проблем с намирането на корен на уравнение, решение на неравенство, прилагане на заучен алгоритъм и формули за съкратено умножение.

През следващата учебна година външното оценяване по литература ще е върху произведения от български автори в 6-и и 7-и клас, а през 2020/2021 г. ще обхваща материала още от 5-и.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси

Нов бизнес стартира Юлияна Дончева. Съпругата на ММА боеца Станислав Недков-Стъки отвори магазин за екологично месо, видя "България Днес". Дончева, която е бивша депутатка, отблизо следи как се развива новият й бизнес. Тв водещата изкъсо следи случващото се в магазина. Дончева от години е запалена по здравословното хранене.