Борисов: Лекарите да внимават, да няма арести за фалшиви болнични! (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7541871 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов нареди проверка на болничните листове.

Тази година се чака рекорд - 3,5 млн. листа

“Искам да предупредя медиците - нека не стигаме до арести за фалшиви болнични, да спрат тази порочна практика, защото никак не ми е приятно да арестувам доктори. Много сериозно сме се заели и с нея!” Това предупреди премиерът Бойко Борисов. Още вчера той е разпоредил проверка на МВР и прокуратурата за реда на издаването на болничните листове и спешни мерки, за да спре изтичането на държавни пари.

“От 2 милиона, издадени през миналата година, тази година болничните ще са 3,5 млн. Това е страхотен бич и за работодателите,

някой си пълни

джобчетата

с раздаване на болнични листове. Това са още 1,5 млн. повече заболели, което няма как да е истина”, каза Борисов. Зачестявали случаите хора да вземат болнични без причина с ясното съзнание, че работодателят и бюджетът ще им плащат. “А те отиват да берат гъби, ягоди, през това време си им текат заплатите, не могат да бъдат заместени”, разгневи се премиерът.

“Тази практика трябва да спре, защото много сектори от икономиката страдат от това. Такъв натиск за увеличение на доходи и заплати има в цялата страна, че всеки лев в повече, влязъл в бюджета, ни е важен”, обясни той.

Тенденцията за увеличаване на броя на приетите болнични листове е от 2007 г., като тогава са били 1,9 млн. (виж таблицата долу), обясниха от Националния осигурителен институт.

Само през първите 6 месеца на тази година са стигнали 1,7 млн., а прогнозата сочи, че до края на 2019-а ще стигнат 3,5 милиона, показва справка на института, предоставена за “24 часа”.

Българите са ползвали

болнични за

17 594 959 дни

миналата година,

за тях държавата е изплатила 549,24 млн. лв.

Средно болните са взели 198,86 лв. - 31,22 лв. на ден. Дните за 2018 г. са с близо 500 хил. повече спрямо 2017-а, а изплатените пари - с над 50 млн. отгоре. 499 хил. души са ползвали първичен болничен лист, после близо половината от тях са го продължили.

“Обжалваните болнични листове през 2018 г. са 9514, а проверките на лечебни заведения -1174.”, казаха от НОИ. Листовете се отменят само ако при издаването им лекарят е нарушил наредбата или е допуснал техническа грешка. Още при приемането им НОИ проверява дали вписаният уникален номер съответства на този, който е предоставен предварително на съответния лекар или болница. Правят се и автоматични контролни проверки на лечебни заведения, които издават значителен брой болнични листове или такива с голяма продължителност. От постъпващите в НОИ данни обаче няма как да се прецени дали не става дума за мними болни.

Около 170 млн. лв. годишно губи от болнични бизнесът. Според експерти фалшивите по празници скачат с 30%. За реформа се обяви и управителят на НОИ Ивайло Иванов в интервю за “24 часа”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.