Петкова: Енергийната борса работи изключително добре - няма драматични събития

https://www.24chasa.bg/novini/article/7543040 www.24chasa.bg

Българската независима енергийна борса работи по правилата на Европейския съюз. Работи изключително добре. Това е пазарът - има търсене и предлагане. Такава е ситуацията в настоящия момент, мисля, че това не са някакви изключение, не са някакви драматични събития и ситуации. Но, разбира се, много предприятия, които не са успели да си закупят електрическа енергия на база двустранни договори, на практика отиват на платформа "ден напред".

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти в парламента.

Тя трябваше да участва в дискусия за състоянието на свободния пазар на електрическа енергия, организирана от енергийната комисия. Но заседанието беше отменено заради продължаващото пленарно заседание за субсидиите на парламентарните партии.

Петкова подчерта, че държавата прави това, което е разписано в Закона за енергетиката. И припомни: "миналата година бяха направени промени в закона и цялото количество електрическа енергия, произведена от всички производители не само държавни се търгуват само на независимата българска енергийна борса". "Държавната енергетика осигурява 60% от търгуваната електрическа енергия, търгувана на борсата. Останалите 40% се осигуряват от други производители, търговци на енергия. Това, което се получи на пазара първите няколко дни на юли - има компетентен орган - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Всеки, който разполага с данни за нарушение, може да сезира КЕВР", акцентира министърката.

На въпрос има ли системен проблем и належащи ли са законови промени, тя посочи: "Ако има напрежение за цената, тя е само за "ден напред", като има още 2 платформи на борсата - за двустранна търговия и за търговия в рамките на деня.

Напрежението, което се създава епизодично, е единствено и само на платформата "ден напред".

Тя акцентира, че началната цена на борсата за енергията, предоставяна от държавните дружества на борсата е 44 лв. за "ден напред".

Петкова посочи, че за законови промени трябва да се направи анализ и каза, че "в рамките на един диалог с всички заинтересовани страни смятам, че можем да стигнем до добро решение, ако се налага такова за законовата уредба". И допълни, че всяко едно законодателство може да бъде доусъвършенствано, ако е налице основание.

Тя беше питана дали предприятията, които са решили да купуват "ден напред" и днес са спрели да работят сами са виновни. "Не. Имаме добър диалог с бизнеса. За нас като правителство е важно да гарантираме конкурентоспособност и всеки един проблем за дори и малко предприятие трябва да търсим решение", каза Петкова.

"Нека да полагат усилия и да търсят вариант за купуване на енергия на база двустранни договори - гарантира предвидимост и устойчивост", посочи още тя и уточни, че платформата "ден напред" е, за да осигури нуждата само от допълнителна енергия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на