Стоил Рошкев: Да направим БНТ отново велика! Необходим е телевизионен Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/7543088 www.24chasa.bg
Стоил Рашкев на изслушването за генерален директор на БНТ пред СЕМ СНИМКА: БНТ

“Да направим БНТ отново велика! Необходим е телевизионен Тръмп.” С тези думи Стоил Рошкев - последният от кандидатите за генерален директор на БНТ, започна представянето си пред Съвета за електронни медии (СЕМ). Той заяви, че за да се оправят нещата в медията, трябва да се пребори с “дълбоката телевизия” или телевизионната аристокрация и да се спрат кранчетата.

Кандидатът заяви, че слуховете за фалита на БНТ са лоши интерпретации, които могат само да доведат до загуба на доверие у хората. Обявеният дефицит от 44 милиона лева не може да бъде верифициран и затова не може да се говори за цифри.

Рошкев обясни, че в националната телевизия липсва плурализъм на гледните точки. “БНТ е партийна телевизия, затова напуснах. СЕМ трябва да направи реверанс на опозицията. Ако стана директор, плурализмът на гледните точки ще бъде свещен за мен. БНТ трябва да се запази, тя е като древна църква, захранила всички останали телевизии с кадри и технологии.”

Той твърдо заяви, че административните и творческите длъжности в медията трябва да бъдат задължително разделени, за да не се получава конфликт на интереси.

Според Рошкев настоящите пари от бюджета за БНТ са предостатъчни, за да се прави добра телевизия. Рошкев даде пример с Българската свободна телевизия, където води сутрешния й блок. По думите му тя работи с по-малко средства и хора.

Рошкев предложи сградата на БНТ да бъде преместена, сравнявайки я с тази на Би Би Си. “Сегашната сграда е от времето на Батето. Когато Хайле Селасие I дойде на посещение и беше посрещнат от Леда Милева, остана ужасен от тоалетните в сградата.” Според него новата сграда на телевизията може да бъде изградена в Националния радио-телевизионен център (НРТЦ).

Той застана зад увеличение на рекламното време и на собствените приходи на медията. “Всички външни предавания трябва да бъдат на собствена издръжка - спонсорство и реклами.” Предложи да се дават офиси под наем в НРТЦ, както и почивните станции на телевизията.

Обяви се против свръхцентрализираността в БНТ и заяви, че трябва да има делегиране на права между ръководните позиции.

Рошкев разкритикува предишния генерален директор на телевизията Константин Каменаров и заяви, че липсата на мениджърски опит няма да е пречка. “Мениджърското място за мен е работно място. Аз не отивам да управлявам хората, а да работя с всички, които съставляват телевизионната тъкан. Не да се правя на шеф.”

За връзката със СЕМ той ясно каза: “Ще се отчитаме и няма да крадем.”

Стоил Рошкев е започнал работа в Националния съвет за радио и телевизия. Работил е като журналист в БТА, БНР и БНТ.

Новият генерален директор на националната телевизия предстои да бъде избран от СЕМ утре в 11 часа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка