Разбитата мегафабрика край Пловдив имала връзка с карнобатската (Обзор, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7543281 www.24chasa.bg
Премиерът Борисов и зам.-главният прокурор Иван Гешев описаха разбитата фабрика като най-голямата в страната. Снимки: Евгени Цветков

От цех в близкото село Ръжево Конаре карали в нея тютюна

Откриха таен тунел за бягство със скейборд

Украинци и молдовци работели като бели роби в нелегалната база

Представителен завод в индустриалната зона на Пловдив се оказа най-голямата нелегална фабрика за цигари у нас. Халето се издига до едни от най-реномираните чуждестранни предприятия и по нищо не личи, че в него денонощно се е бълвала незаконна продукция. Тази мегафабрика всъщност е била свързана с друга по-малка, която се намира в близкото село Ръжево Конаре.

"Там се е нарязвал тютюнът, а след това се е доставял в базата край Пловдив и село Труд. В нея са се произвеждали между 10 и 15% от нелегалните цигари в страната. Те са с марките "Мурати" и "Роял", посочи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Фабриката беше разбита в четвъртък при мащабна операция на специализираната прокуратура, ГДБОП, ДАНС и агенция "Митници". Дворът й беше пълен с коли на жандармерията и полицията.

Най-напред те са атакували базата в Ръжево Конаре. Тя обаче им се видяла не толкова голяма, каквато информация имали. "Тази сутрин (четвъртък - б.а.) с Гешев са чухме поне 10-ина пъти. Той пише есемеси - "Не е това". Защото първо ударихме цеха в Ръжево Конаре. А после този между Пловдив и Труд. Тюхкахме се до към 10 часа, но колегите продължиха, за което им благодаря. Даже им се карах по едно време. И след малко се обадиха и докладваха, че вече са открили големия завод. Задържаха и камиони с продукция", разказа на място Борисов. По думите му доста незаконни фабрики е виждал, но с мащабите на пловдивската - не. Отчасти я сравни с разбитата преди време в Дупница.

Гешев пък намекна, че има връзка между пловдивската и карнобатската. "Проверяват се хората, за да установим как са свързани с тази на Миньо Стайков", допълни зам.-главният прокурор.

По предварителни разчети щетите на държавния бюджет, които е нанесла незаконната манифактура край Пловдив, са между 15 и 20 млн. лева на месец. Приблизително толкова средства са нужни за нощния труд на полицаите", пресметна министър-председателят.

Арестувани са 11 души, издирват се още 4-има, в това число и организаторът. Задържан е влекач с продукция за близо 2 млн. лева.

В цялото хале се носи ухание на тютюн. В големи кашони се виждат нарязани папироси. До работещите машини са наредени и нови, които още не са разопаковани. "Понеже им се е усладило, са решили да разширят производството. Вчера (сряда - б.а.) ги предупредих, тъй като ние знаехме, че ще ги "бомбардираме" рано или късно. Но те не разбират от дума", коментира Борисов.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разказа, че в Ръжево Конаре са открили специална тръба, предназначена за тайно излизане от сградата. "Пътят за бягство е в самото помещение - със скейборд и фенерчета, докато излязат през тунела", описа Иванов.

"Действали са изключително конспиративно. Целият цикъл е бил затворен - на едното място режат и карат тютюна, на другото правят цигари, пакетират и изнасят. Продукцията е с гръцки надписи. Или са предназначени за южната ни съседка, или за нашия черен пазар", коментира Борисов. Той допълни, че папиросите са с много високо качество. Кутиите са изпратени на експерти, за да се произнесат.

Според министър-председателя работниците са били молдовци и украинци. Те не са излизали. Живеели са в завода. "Имат и щанги да вдигат. Няма никакъв признак, за да ги забележат - да отидат на кафе или ресторант в Пловдив", посочи премиерът. И допълни, че друго законно производство в разбитата фабрика, открита преди година, не е имало.

Борисов не пропусна да похвали службите, участвали в спецакцията за добрата работа. Той припомни, че България е на първо място в Европа по най-ниски нива на контрабанда.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Както колегите си от ВМА вчера и медиците от болница Св. Анна излезнаха с послание, в което призовават всички: "Молим да останете вкъщи". Снимката на здравните работници от столичната МБАЛ обиколи социалните мрежи и събра хиляди харесвания. Снимка: Болница Св.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи