Осъдиха 12 души за смъртоносния пожар в общежитие за момичета през 2016 г. в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7543462 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Турски съд осъди днес 12 души, подведени под отговорност заради смъртоносен пожар в общежитие за момичета през 2016 г., съобщава АФП.

Дванайсет души получиха присъди затвор със срок от седем месеца до 12 години, съобщи адвокатка Еврен Ишлер. Директорът на общежитието и други представители на ръководството на интерната получиха най-тежките присъди, като бяха признати за виновни "за убийство поради небрежност".

При пожара през ноември 2016 г. в интернат за момичета в Аладаг /Южна Турия/ загинаха 11 деца и един служител. Много от оцелелите бяха скочили от прозорците, за да се спасят от огъня, предава БТА.

Разследването разкри нарушения в работата и прояви на небрежност, които предизвикаха възмущение в Турция. След пожара бяха открити овъглени тела пред противопожарния изход, който е бил затворен.

Интернатът се управляваше от влиятелна религиозна общност и опозицията обвини властите, че не контролират достатъчно строго този тип заведения, които се увеличиха след идването на власт на Партията на справедливостта и развитието през 2002 г.

Много учебни заведения и интернати се управляват от религиозни фондации в Турция. Опозиционери и синдикати на учители критикуват това положение, като изтъкват, че е невъзможно да се контролира ефективно функционирането на тези заведения.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България