Служби от Великобритания сигнализираха през 2018 г., че Антон Арабаджиев има нова фабрика

https://www.24chasa.bg/novini/article/7543475 www.24chasa.bg
АНТОН АРАБАДЖИЕВ

Зам. главният прокурор Иван Гешев намекна, че има връзка между разбитата днес пловдивска фабрика за нелегални цигари и карнобатската. Според източници на “24 часа” зад разбития завод в града под тепетата стои Антон Арабаджиев

49-годишният Антон Арабаджиев от Пловдив е човекът, който стои зад разбитата нелегална фабрика за цигари, научи “24 часа”.

През септември 2018 г. разкрихме, че бизнесменът е дал информация на службите за фабриката в Карнобат, заради която Миню Стайков е в ареста.

Антон Арабаджиев няма връзка с Ветко Арабаджиев, освен че са от един град. Той вече е бил клиент на Специализираната прокуратура. Осъждан за производство на нелегални цигари, но условно.

Арабаджиев е задържан през 2011 г., когато ГДБОП и прокуратурата разбиват нелегална манифактура в пловдивското село Патриарх Евтимово. Тогава са иззети

цигари без бандерол

за над 1 млн. лв.,

а производството е

можело да задоволи

нуждите на

1/3 от България

Във фабриката се произвеждали ментета на “Виктори”, ЛМ, “Марбъл”.

Антон Арабаджиев и още 10 души са подсъдими в Специализирания наказателен съд и се признават за виновни. Наказани са условно, включително и Арабаджиев - 3 г. Обвинението е, че е помагал на останалите да държат акцизни стоки без бандерол. По разследването и по делото лидерът на тази банда остава неизвестен.

През 2018 г. документ от служба за сигурност във Великобритания уличи Арабаджиев, че е организирал нова фабрика за цигари, за което подробно разказахме през септември м.г. Сочи се, че мястото ѝ е в пловдивското село Оризаре.

Службите обаче не откриха манифактурата.

Предполага се,

че Арабаджиев е

предупреден от

високо място,

че го разследват, и машините са преместени. Дали разбитият в четвъртък цех в село Труд е същият, за който пишеха от Великобритания, още не е ясно. Село Оризаре и село Труд са на 20 км с автомобил едно от друго, разположени съвсем близо и на равно разстояние от Пловдив.

Интересно е, че в сигнала от 2018 г. освен Арабаджиев присъстват и още 6-има от групата, осъдена за разбитата през 2011 г. фабрика за цигари в село Патриарх Евтимово. Информацията в ГДБОП тогава е, че нелегалната фабрика е трябвало да се изгради в завода на фирма “Стенимахос” ЕАД, която произвежда хляб и сладкарски изделия. Собственик е Арабаджиев.

Халето е точно

до отдавна

затворен клон на

“Булгартабак”

В последния момент машините са монтирани в стара мандра в с. Патриарх Евтимово, където се провежда акцията на полицията.

Антон Арабаджиев не е публична личност, но в миналото е имал добри контакти по върховете на МВР. Според източник на “24 часа” той се разминава с арест миналата година заради показанията си срещу конкуренти, включително и за фабриката на Миню Стайков. Освен нея спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха още 4, които обаче са свързани с Евлоги Станоев-Голямата Бирма и синовете му. Разследването и по двата случая продължава, а няколко души от двете групи се издирват.

Арабаджиев развива и мащабен легален бизнес, показа проверка на “24 часа”. Той е инвеститор в недвижими имоти и търгува с петрол. Помагат му братовчед му Александър и съпругата Евелина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бойко Борисов призовава за дистанция между чакащите го с нетърпение журналисти на излизане от Светия Синод след срещата с Българиския Патриарх Неофит Снимка: България

Днес по обяд Премиерът на Република България Бойко Борисов се срещна с Негово светейшество българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит и представители на Св. Синод по повод предстоящите Великденски празници. Снимки: Пламен Кодров / България

Като за космическа мисия за две години напред напазарува родният астронавт Александър Александров, видяха топпапараците на "България Днес". Вторият български космонавт препълни пазарската си количка в столичен супермаркет с огромни количества минерална вода, салфетки, захар и хлебни изделия. Генерал-майорът обаче бе скромен с тоалетната