Илияна Йотова: Субсидията от 1 лев няма да издържи дълго

https://www.24chasa.bg/novini/article/7543925 www.24chasa.bg

При подобни катаклизми обикновено страдат малките партии. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред Би Ти Ви факта, че партийната субсидия става 1 лев.

Тя припомни, че през 1999 г. пак е имало местни избори и тогава ситуацията на "Позитано" е била по-страшна, отколкото сега. БСП обаче се е справила и е постигнала равен резултат със СДС.

Това предложение за субсидията от 1 лев няма да издържи дълго, направи тя прогноза.

Според нея решението за намалената субсидия има лек наказателен ефект, тъй като е наблюдавала как през 2009 г. почти едни и същи хора, които тогава са защитавали по-големите субсидии, сега със същия плам защитават по-ниските. "Да, човек може да промени за 10 години мнението си", каза тя.

В Европа моделът за финансиране на партиите е смесен, обясни вицепрезидентката. Според нея финансирането от бизнеса у нас няма да е проблем, ако бъде прозрачно. "Вероятно има богати хора в БСП, които ще дарят."

По думите й в преходните и заключителни разпоредби на закона има текстове, свързани с финансирането на партиите от бизнеса.

"Не съм сигурна дали ще има президентско вето върху субсидиите, защото законът още е много топъл", каза още Илияна Йотова. Тя обаче пита какво налага сега да се случи това, 4 години след референдума? "Използват се начини противникът да бъде отстранен служебно."

В Европа има друг елитарен кръг, който взема решения, каза Йотова по повод избора в Европейския парламент.

Според нея има опит за дестабилизация на ЕНП, защото с просто око се вижда, че групата е разделена.

За първи път как ще се разпеделят постовете ще рефлектира върху политиките на всяка държава.

В същото време е добра оценка за България, че три дни трима българи са обсъждани за три различни позиции. Това е оценка и за тези хора. Според нея имената не са спекулативни, а истински и са дошли от различни институции. Тя самата е разбрала, че имената на Кристалина Георгиева и Сергей Станишев са дошли в нощта на обсъждането.

Жан-Кло Юнкер - последният председател на Европейската комисия, беше избран на 3-ия път, на 3-ата среща на върха, даде пример Йотова за това, че подобни дискусии за постовете в ЕС не са нещо ново.

Източна Европа е големият губещ, смята обаче тя. От 2004 г. насам имаше флирт с нея. Но сега решенията се вземат от хора, които не са много благосклонни към тази географска ширина.

"Важните постове в ЕС се заемат сега от хора, заради които няма скоро да влезем в Шенген, както и съм песимист за разширението на ЕС към Западните Балкани", прогнозира отново Йотова.

Според нея за получаване на българско гражданство трябва да бъде въведено изискването за добро владеене на българския език и това да бъде европейското ниво В2. Това ще означава привързаност към страната и вероятно много от хората, които тполучават гражданство, ще остават у нас. Сега повечето просто преминават през страната.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

Както колегите си от ВМА вчера и медиците от болница Св. Анна излезнаха с послание, в което призовават всички: "Молим да останете вкъщи". Снимката на здравните работници от столичната МБАЛ обиколи социалните мрежи и събра хиляди харесвания. Снимка: Болница Св.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той