Евтанизирани са 36 домашни прасета заради Африканска чума - търсят възможност за обезщетение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7544540 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Евтанизирани 36 домашни прасета тип заден двор, които не са регистрирани. Това означава, че не са спазени мерките за биосигурност. Това обясни земеделският министът Десислава Танева в кулоарите на парламента заради вторият потвърден случай на африканска чума по свинете. 

"Мислим за възможен механизъм, по които стопаните, на които бяха евтанизирани животните да получат определено обезщетение. Единствено заради това хората, които имат домашни свине в тип заден двор ясно да разберат отговорността, която се носи, особено във високорисковите зони", акцентира Танева.

Тя акцентира, че въпреки това в началото на седмицата в министерството са поканени областните управители от Северна България, БАБХ, директорите на горските предприятия. 

„Африканската чума по свинете е едно много опасно заболяване, много бързо и лесно разпространяващо се дори и по механичен начин. Лечение за него няма. Ваксина няма. Икономическите загуби са огромни. Единственото положително е, че няма риск и опасност за здравето на хората - те са преносители на този вирус“, подчерта Танева. 

Тя акцентира, че ходенето в гората не само за лов, а и дор за билки е най-рисково защото човек може да разпространи заразата дори чрез обувки, стъпили на инфектирано място.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България