"Заблудите на психиатъра" е опасна за вашето здраве!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7545126 www.24chasa.bg

През седмицата получих по пощата книга със заглавие "Заблудите на психиатъра". Авторът й с не особено четлив почерк беше написал следния автограф: "Господин Пенчо, с една дума - ще ти хареса. Йордан Иванов."

С господин Йордан се познаваме задочно. Първо, като земляци - той е лекар в болницата в Лом, а аз съм от Белоградчик. И, второ, от дъщеря му Вера, която преди години премина като комета през редакцията на "24 часа" и сега преподава журналистика в Ливърпулския университет в Англия. Като междувременно успя да роди и три деца - Зоя, Надя и Йордан-младши.

Преди години прочетох дебютния сборник с разкази на Йордан Иванов - "Шизофреничката". Съвсем приемлив за автор, клел се в Хипократ, а не на Ерато, Евтерпа, Мелпомена и Талия, взети заедно. Знам и че следващата му книга - романът "Търновската корона", беше отличен с наградата за литература "Цибрански" за 2018 г.

И въпреки всичко чак такова писателско самочувствие?!

"Ще ти хареса!"

Не, господин Йордан, книгата ти не ми хареса.

"Заблудите на психиатъра", г-н Йордан, МНОГО ми хареса. Прочетох я на един дъх, на места се смях от сърце и на края ми се щеше да има още и още страници...

И как да не се смее човек при диалози като ей този между старшата сестра Маврудиева и редовата сестра Анелия, които обсъждат българската политика и как д-р Ганев отказал жените заради пиенето:

"Замълчаха.

- Кажи нещо друго.

- Какво?

- Ами пак за местната политика.

- Стига ти толкова тази политика! Гледай си курвалъка, по-почтено е.

- Ми аз си го гледам - механично отговори сестра Анелия."

Само не си мисли, че ти, господин Йордан, си първият автор избрал психиатрична болница и нейните персонал и пациенти за метафора или символ на една държава и хората й.

Не си първият, господин Йордан, но пък си го направил много оригинално и майсторски. Героите ти са толкова живи и реални, че можеш да ги пипнеш с ръка. А на 200 страници си успял да разкажеш за почти всички нервни тикове, който съпътстват всекидневието им в любовта, секса, прелюбодеянието, вярата, изневярата, битката и пазарлъците за власт, лъжите, наивността.

Както пише в анонса към книгата - "Действието се развива в наши дни. Наши са и политиците, кариеристите, поповете, разгонените сестри, грешниците, пенсионерите, ракията, лудите. Дори и заблудите".

И накрая ще си позволя два съвета.

Първият е към филмови продуценти и режисьори. Ако ви трябва сюжет за много смешна сатирична комедия, прочетете "Заблудите на психитъра".

Вторият е към всички, които ще почиват на море. Вземете тази книга в багажа си, но не забравяйте, че тя може да е опасна за вашето здраве. Преди да започнете да я четете на плажа, си намажете обилно тялото с възможно най-силния слънцезащитен крем. Романът на господин Йордан води към пристрастяване и може, увлечени в интригата, да изгорите от слънчевите лъчи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,