Ангелкова: Очакваме 5-8% спад в туризма за лятото (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7545252 www.24chasa.bg
Ангелкова заедно с шефката на правната комисия Ана Александрова по време на дебатите за Закона за концесиите. СНИМКА: Десислава Кулелиева

До 2020 г. изтичат договорите на 39 плажа

Прогнозата е за спад на туристите по нашето Черноморие в рамките на 5-8%, в цялата страна - от 3 до 6 на сто. Това заяви министърката на туризма Николина Ангелкова в парламента след приемането на промени в Закона за концесиите на първо гласуване. С тях плажовете се дават на концесия по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие вместо по този за концесиите.

На въпрос дали скъпите плажни принадлежности са причина за спада на туристи, тя заяви: “На места концесионери или наематели си позволяват да слагат неразумно високи цени, които не подкрепяме. Пазарът определя цената. Ние сме изискали да има табели - на коя зона цените са както по договор и къде са ВИП зоните, които не трябва да бъдат повече от 2-3% от платената зона. Следим да има 50% платена и 50% свободна зона, както и еднакъв излаз на морето.”

Ангелкова акцентира, че са стартирали проверки на сключените договори. И припомни, че миналата година са събрали над 450 хил. лв. от неустойки. От 2016 г. досега са прекратени 15 договора, като има 4 в процедура и ако имат нарушение и този сезон, също ще бъдат прекратени.

Министърката съобщи, че се разработва механизъм за подпомагане на организирания туризъм по пример на Хърватия, Испания, Кипър, които са преки конкуренти на България за летния туристически сезон. Ще бъде представен през август, за да може водещите туроператори да насочат капацитет както от чартъри, така и от туристи към нашата страна за лято 2020.

Министърката допълни, че промените в Закона за концесиите са много важни, защото плажовете у нас, отдадени на концесия до 2020 г. и с изтичащи договори, са 39. “Ако не се промени досегашният ред, ще следва да се отдават при много тежки условия”, акцентира тя. С промените плажовете ще се отдават на концесия по специалния ред на Закона за Черноморското крайбрежие, както е било до края на миналата година, а не както досега според Закона за концесиите. Тя обърна внимание, че е много важно да се осигури стопанисването им.

В зала се чуха предложения и за категоризиране на плажовете, като министърката обясни, че е “ изключително трудно да се намери това сечение, което да обхване спецификите на всеки един от всички 237 морски плажа, за да може правилно да се групират”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България