Кадрите на УАСГ, Музикалната академия и Медицинския във Варна най дръпнали по заплати (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7545259 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев

Първите 5 държавни университета с най-голямо общо повишение на възнагражденията за 2016-2018 г. са Националната музикална академия, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, университетът “Проф. Асен Златаров” в Бургас, Софийският университет и Медицинският във Варна.

Средната брутна заплата е 1350 лв., като най-ниската е 894 лв. в Минно-геоложкия университет, а най-високата е 2228 лв. в Медицинския университет в София.

Това стана ясно на форум за неравенствата в доходите и качеството в държавните университети, организиран от синдиката “Висше образование” към КНСБ.

В медицинските университети средните асистентски заплати са по-високи от средните за професор в страната, а в други 3 вуза - като УАСГ например, получават повече от доцентите.

Разликите при

възнагражденията

на професорите

стигат 658% Професор от Медицинския университет във Варна например за 2 месеца заработвал колкото за година колегата му от Университета по библиотекознание и информационни технологии или от Висшето строително училище “Любен Каравелов”. При доцентите картината била аналогична. Разликата е 431%.

Очакването, че някой български университет ще постигне нещо значимо без повече финансиране, е съвършено откъснато от реалността, каза ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Той даде пример, че най-ниското финансиране в 100-тния американски университет от първите 500 е 1 млрд. долара.

Най-големият ресурс за нашия град са образованите и предприемчивите млади хора и фактът, че тук се намират университетите и БАН, които позволяват развитието на иновациите, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Според нея реформи се правят с пари, но механичното даване на пари не означава, че реформата ще бъде качествена.

Доминиращите модели на заплащане във висшите ни училища са рентиерски или се стимулират преподавателите, достигнали до някаква длъжност, а разликата между най-високите и най-ниските възнаграждения е 2,6 пъти средно. В системата на училищното ни образование тази разлика е 1,5 пъти, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. “Не може да слагаме всичко под един знаменател, не може в потребителската кошница да събираме хляб, яйца и роял”, коментира проф. Герджиков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното