Кадрите на УАСГ, Музикалната академия и Медицинския във Варна най дръпнали по заплати (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7545259 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев

Първите 5 държавни университета с най-голямо общо повишение на възнагражденията за 2016-2018 г. са Националната музикална академия, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, университетът “Проф. Асен Златаров” в Бургас, Софийският университет и Медицинският във Варна.

Средната брутна заплата е 1350 лв., като най-ниската е 894 лв. в Минно-геоложкия университет, а най-високата е 2228 лв. в Медицинския университет в София.

Това стана ясно на форум за неравенствата в доходите и качеството в държавните университети, организиран от синдиката “Висше образование” към КНСБ.

В медицинските университети средните асистентски заплати са по-високи от средните за професор в страната, а в други 3 вуза - като УАСГ например, получават повече от доцентите.

Разликите при

възнагражденията

на професорите

стигат 658% Професор от Медицинския университет във Варна например за 2 месеца заработвал колкото за година колегата му от Университета по библиотекознание и информационни технологии или от Висшето строително училище “Любен Каравелов”. При доцентите картината била аналогична. Разликата е 431%.

Очакването, че някой български университет ще постигне нещо значимо без повече финансиране, е съвършено откъснато от реалността, каза ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Той даде пример, че най-ниското финансиране в 100-тния американски университет от първите 500 е 1 млрд. долара.

Най-големият ресурс за нашия град са образованите и предприемчивите млади хора и фактът, че тук се намират университетите и БАН, които позволяват развитието на иновациите, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Според нея реформи се правят с пари, но механичното даване на пари не означава, че реформата ще бъде качествена.

Доминиращите модели на заплащане във висшите ни училища са рентиерски или се стимулират преподавателите, достигнали до някаква длъжност, а разликата между най-високите и най-ниските възнаграждения е 2,6 пъти средно. В системата на училищното ни образование тази разлика е 1,5 пъти, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. “Не може да слагаме всичко под един знаменател, не може в потребителската кошница да събираме хляб, яйца и роял”, коментира проф. Герджиков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда