През деня са лекари, архитекти, езиковеди. Вечер тичат след работа, за да пеят госпъл

https://www.24chasa.bg/novini/article/7546190 www.24chasa.bg
На репетиция СНИМКА: Йордан Симeонов

Единственият госпъл хор у нас - “София”, изправя публиката с Amazing Grace и с авторски песни

“За втори път съм на репетиция. Видях изпълнение на Oh Happy Day! в ютюб на София госпъл хор и... дойдох. След първата репетиция ми се искаше да тичам и да си размахвам чантата. Сякаш нямаше нищо на този свят, за което да се притеснявам.” Това разказва Катрин, която има собствен бизнес.

Спаска Парушева, която по образование е лекар, но работи като мениджър във фармацевтична фирма, е за първи път на репетиция след контузия с крака. “Пея от 2 години. Много ме кефи тук. Зарежда ме и ме разтоварва след тежкия трудов ден. Чувствам се окрилена”, разказва певицата, която разбрала за състава от приятели.

Адриана Начева е един от ветераните в състава, негов член е шеста година. “Много съм щастлива и благословена, че Бог ме насочи на правилното място. От малка искам да стана певица. Тук мечтата ми се осъществи, намерих и приятели.

Пея и със

сърцето си,

разказва жената, чиито синове са музиканти.

София госпъл хор е на 6 години. В състава участват хора на различни възрасти и с разнообразни професии - има лекари, архитекти, преподавател по български език в Софийския университет, студенти. Свързва ги любовта към госпъла.

Надежда Сталянова е езиковед. Отишла на репетиция само да придружи своя приятелка, но останала. Мариан Нейчев е зъболекар. От 2 години е в състава. От малък се занимава с музика. Търсил обаче нещо ново и така открил госпъла.

Сърцето на състава е Гери Балевска - основател и диригент на София госпъл хор. Завършила е русенското музикално училище и музикална педагогика в Музикалната академия. Работила е в много хорове - и като диригент, и като преподавател по солфеж. Минала е през школата на големия маестро акад. Христо Недялков в Детския радиохор.

“Отдавна имах желание да направим госпъл състав. Реалистично започнах да мисля за създаване на хора преди 6 години, когато отидох в Дания. Бях поканена на международно училище за госпъл музика, където се събират хора от цяла Европа и има преподаватели от Дания, Англия, САЩ. Обучават хора, които искат да направят госпъл хорове”, разказва Гери Балевска. Мисията им била

да разширят

движението на

този тип състави

и в Източна

Европа.

Гери се запалила и категорично решила да създаде хора. В началото членовете били едва 8. Сега целият състав е от около 50 души. Репетират в центъра на София 2 пъти в седмицата. Рядко има отсъстващи. Всеки хорист идва с радост, станали са приятели.

“Тази музика е жизнерадостна, пълна с енергия. Посланието на госпъл музиката е за надежда, за вяра, за свобода, за радостта, която имаме от вярата”, казва Гери Балевска. Госпъл музиката е предшественик на много съвременни стилове, които днес са популярни, като соул, джаз. Дори и някои образци на рокендрола произлизат от госпъла. Госпълът всъщност тръгва от спиричуълите на чернокожите роби в Америка, които приемат християнството. Тази музика е вечна, тя изразява много светли емоции”, разказва ентусиазирано Балевска.

Съставът изнася концерти у нас и в чужбина. Често изправя публиката на крака с изпълненията си. Бурно аплодират както популярните песни Amazing Grace и Oh Happy Day!, така и авторските им “Не нам” и “Свобода”, които имат народни мотиви. Предстои им пътуване в Дания през август, където за пореден път ще представят България достойно. “Ние сме част от голямо семейство. В Германия има стотици госпъл хорове. Във всеки континент има госпъл хорове, дори и в Азия”, обяснява диригентката. Хористите ѝ пък си пожелават у нас да се родят още госпъл състави, за да има конкуренция и хъс.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното