Контролът над мръсните въглища ще струва 1 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7547137 www.24chasa.bg
20 инспектори ще вземат пробите, за да се види колко пепел и сяра съдържат твърдите горива

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще има нужда от около 536 хил. лв. допълнително в бюджета си за 2019 г. заради възложеното ѝ задължение да контролира качеството на въглищата и брикетите, предлагани на пазара. Това е посочено в доклад на принципала на агенцията - икономическия министър Емил Караниколов, до кабинета, който трябва да приеме промяна в бюджета и устройствения правилник на агенцията. Тези пари са необходими само за втората половина на 2019 г., тъй като досега не са били предвидени в бюджета ѝ, т.е. тази дейност ще струва по около 1 млн. лв. на година.

Контролът се извършва заради промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които задължават агенцията да следи на пазара да не се предлагат въглища и брикети с наднормено съдържание на пепел и сяра, тъй като при тяхното изгаряне в атмосферата се изхвърлят фини прахови частици и серни окиси.

Инспекторите, които ще проверяват местата за продажба, ще са 20 на брой, пише в доклада. 17 от тях ще бъдат новоназначени и за техните заплати до края на 2019 г. са необходими 136 067 лв.

От разбивката на останалите суми се разбира, че ще се правят по 140 проверки месечно, като при тях ще изготвят по 18 анализа в акредитирани лаборатории. Само това ще струва към 41 хил. лв. до края на годината. Отделно от това само за съхраняването на пробите ще са необходими складови помещения, което ще струва други 12 хил. лв., пише в доклада.

За новите дейности по контрол на въглищата и брикетите ще са необходими нови помещения, като само ремонтът им ще излезе 62 хил. лв. Пресметнато е дори, че за новите инспектори ще са необходими 7 автомобила, които тепърва трябва да се купят и това ще струва 158 130 лв.

Другите нови разходи, които се налагат, са за застраховки, поддръжка на колите, оборудване на работни места за инспекторите, повишени режийни разходи и т.н.

Според промените в закона инспекторите на агенцията имат право да съставят констативни протоколи и да пишат актове, които може да стигнат до 50 хил. лв., ако горивата не отговарят на стандартите или съответният търговец не е регистриран. Този регистър тепърва ще се изготвя. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.

Процес срещу оръжейна банда отива на поправителен заради объркана цифра! Спецпрокуратурата допусна "техническа грешка", която се оказа препъникамък за делото срещу 70-годишния Сашко Марков. Възрастният мъж остана единствен да се поти на скамейката пред Темида, след като двамата негови авери вече се признаха за виновни и се отърваха с условни

Между 18 и 25 стотинки на километър ще плащат шофьорите на камиони по родните пътища. Това е заложено в новата тол система, която стартира вчера, но засега се правят тестове по нея. Макар вече да има камери и устройство по трасетата, се очаква събирането на такси да започне през март догодина, но дотогава шофьорите трябва да са информирани за