Контролът над мръсните въглища ще струва 1 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7547137 www.24chasa.bg
20 инспектори ще вземат пробите, за да се види колко пепел и сяра съдържат твърдите горива

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще има нужда от около 536 хил. лв. допълнително в бюджета си за 2019 г. заради възложеното ѝ задължение да контролира качеството на въглищата и брикетите, предлагани на пазара. Това е посочено в доклад на принципала на агенцията - икономическия министър Емил Караниколов, до кабинета, който трябва да приеме промяна в бюджета и устройствения правилник на агенцията. Тези пари са необходими само за втората половина на 2019 г., тъй като досега не са били предвидени в бюджета ѝ, т.е. тази дейност ще струва по около 1 млн. лв. на година.

Контролът се извършва заради промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които задължават агенцията да следи на пазара да не се предлагат въглища и брикети с наднормено съдържание на пепел и сяра, тъй като при тяхното изгаряне в атмосферата се изхвърлят фини прахови частици и серни окиси.

Инспекторите, които ще проверяват местата за продажба, ще са 20 на брой, пише в доклада. 17 от тях ще бъдат новоназначени и за техните заплати до края на 2019 г. са необходими 136 067 лв.

От разбивката на останалите суми се разбира, че ще се правят по 140 проверки месечно, като при тях ще изготвят по 18 анализа в акредитирани лаборатории. Само това ще струва към 41 хил. лв. до края на годината. Отделно от това само за съхраняването на пробите ще са необходими складови помещения, което ще струва други 12 хил. лв., пише в доклада.

За новите дейности по контрол на въглищата и брикетите ще са необходими нови помещения, като само ремонтът им ще излезе 62 хил. лв. Пресметнато е дори, че за новите инспектори ще са необходими 7 автомобила, които тепърва трябва да се купят и това ще струва 158 130 лв.

Другите нови разходи, които се налагат, са за застраховки, поддръжка на колите, оборудване на работни места за инспекторите, повишени режийни разходи и т.н.

Според промените в закона инспекторите на агенцията имат право да съставят констативни протоколи и да пишат актове, които може да стигнат до 50 хил. лв., ако горивата не отговарят на стандартите или съответният търговец не е регистриран. Този регистър тепърва ще се изготвя. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.