Съдът нареди улиците в София да се мият два пъти месечно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7548928 www.24chasa.bg
През лятото в София освен миене улиците се оросяват заради жегите

Общината: Мием над 10 000 дка пътни платна всеки месец

Столичната община трябва да мие машиннo основните улици в града два пъти месечно от май до септември и веднъж на месец през останалата част от годината. Такива привременни мерки по делото за мръсния въздух в София постанови Софийският градски съд.

То тече вече трета година и бе заведено от граждани и неправителствената организация “Група за чист въздух”.

До 2 седмици Столичната община трябва да представи на съда програма за миене на улиците. Освен това кметството трябва да обявява на сайта си нивата на фини прахови частици. Данните за замърсяването на въздуха трябва да се излъчват по информационните табла на спирките на градския транспорт и в метрото, постанови още съдът. Кметството трябва да представи и план за изграждане на велоалеи.

Решението може да се обжалва, но общината няма да го направи, защото мерките са част от програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух с над 100 дейности, които изпълняваме, коментираха от “Московска” 33.

От 2017 г. Столичната община ежегодно увеличава честотата на миене на улици и булеварди. Тази година са осигурени средства за двойно увеличение на миенето на основните улици и булеварди в града от май до септември. Вместо 12 пъти за периода миенето това лято ще е 24 пъти, коментираха още от общината. Имало пари и за измиване и почистване на квартални улици. Общо за 2019 г. е планирано машинно измиване на над 230 хил. дка улици, подчертаха от общината.

Оттам напомнят, че като част от мерките за намаляване на замърсяването на въздуха в последните 2 г. през зимата също се възлага миене на големите пътни артерии при подходящи положителни температури.

Така със заложеното увеличение на кратността се осигурява предписаното от съда измиване на над 10 хил. декара улици месечно.

По повод второто предписание на съда от общината уточниха, че на сайта на кметството се публикуват в реално време данните от всички контролирани замърсители на въздуха, както и информация за средноденонощните норми на фини прахови частици за предходния ден. Преди 2 г. заедно с НИМХ общината разработи и система за прогнозиране на очакваните нива на ФПЧ два дни предварително.

В момента се работи по проект за монтиране на 22 сензора в различни квартали, които ще отчитат замърсяването на въздуха. Данните от тях ще бъдат достъпни в реално време, заедно с информацията от измервателните станции на Изпълнителната агенция “Околна среда”.

В определения от съда срок ще предоставим информация за техническите възможности за публикуване на данните на средноденонощните норми и на таблата на градския транспорт и в метрото, както и програмата за изграждане на велоалеи през следващите години, посочиха от общината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.