Христос Стайкурас е новият финансов министър на Гърция, Никос Дендиас - на външните работи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7549066 www.24chasa.bg
Нова демокрация спечели предсрочните парламентарни избори вчера СНИМКА: Ройтерс

Новият премиер на Гърция Кириакос Мицотакис обяви днес състава на своето правителство, като избра Христос Стайкурас за министър на финансите, предаде агенция Ройтерс.

Говорителят на консервативната партия Нова демокрация, която спечели вчерашните парламентарни избори, съобщи, че за министър на външните работи е избран Никос Дендиас,а за министър на отбраната - Никос Панайотопулос, предаде ТАСС. Говорителят Стелиос Пецас представи състава на новото правителство, предава БТА.

Нова демокрация спечели предсрочните парламентарни избори вчера, като си осигури мнозинство от 158 депутати в 300-членния парламент.

Петдесет и деветгодишният Никос Дендиас е известен гръцки юрист и член на Нова демокрация. Роден е на 7 октомври 1959 г. на остров Корфу. Учил е в Атинския колеж, получил е степен по право в Атинския университет, магистър е в областта на морското и застрахователното право на Лондонския университет и има степен по криминология от Лондонското училище по икономика.

В продължение на много години е бил депутат в гръцкия парламент и е заемал министерски постове в предишни правителства с участието на Нова демокрация. През 2009 г. е бил министър на правосъдието, в периода 2012-2014 г. - на обществения ред и гражданската защита, през 2014 г. - на развитието и конкурентноспособността, през 2014-2015 г. - на националната отбрана. От 13 януари 2016 г. до момента е бил депутат.

Никос Дендиас е в списъка на адвокатите на Върховния съд на Гърция по граждански и наказателни дела. Говори английски и италиански език. Женен е и има двама синове.