Откриха машина, събирала графит край Чернобил. Експерт: Допир до нея е смъртоносен (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7550338 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Багер, с който са почиствали графит след аварията в Чернобил, е открит изоставен в гора в близост до град Припят. Експерти твърдят, че багерът е радиоактивен и само допир до него може да бъде смъртоносен.

Специалистът по радиация Роб Максуел се натъкнал на силнооблъчения с багер по време на туристическа екскурзия в Припят през 2011 година. Частен екскурзовод го завел в близката гора, където се намира машината, и го уверил, че багерът е най-опасният обект, който е останал в периметъра на аварията, пише "The Sun".

Максуел твърди, че багерът е смъртоносно опасен. 

Има много вещи и обекти в зоната около атомната централа, които могат да доведат до летален изход при продължителен контакт с тях. Багерът обаче е най-опасният от тях, тъй като не е обозначен като такъв, също достъпът до него не е ограничен.

"Поставих ръката си до него, тъй като исках да измеря радиацията с Гайгеров брояч, Дали бях притеснен? Естествено, че да, през цялото време се тревожех. Екскурзоводът непрестанно ми повтаряше: "Не го докосвай в никакъв случай!", разказва Максуел.

"Въпреки това, поставих ръката си в багера само за секунди. Беше трудно да разчета показанията на Гайгеровия брояч, защото постоянно показанията се променяха. Стойността, която успях да видя, беше 39,80 микросиверта на час (мерна единица за радиация). 

Стойностите на радиацията, последвала след аварията в Чернобил,са поне 100 пъти  по-високи от тези след пускането на бомбите в Хирошима и Нагасаки. 

Най-малко 31 души са загинали при инцидента, а хиляди са заболели с рак на щитовидната жлеза след аварията и са починали от последствия от аварията. 

Украйна отвори зоната около Чернобил за туристи през 2011 година. Киев излезе с данни, че през 2018 година посетителите на зоната са били около 72 000, а през 2017 година са били 50 000.

"Да пътуваш до Украйна вече е сравнително евтино. Имаме евтина бира и Чернобил", разказва Сергей Иванчук - собственик на туристическа фирма.  

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г