Евростат: Най-много руснаци с нови BG паспорти, следват ги украинците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7551055 www.24chasa.bg

Турци, македонци и молдовци също напират за заветната лична карта, но едва 1% от  притежателите на български документи са родени в държава извън ЕС

Пикът на мигрантската вълна в Европа през 2014-2016 г. създаде впечатлението, че гражданите на Сирия, Афганистан и Близкия изток са залели страните от Европейския съюз и България в частност.

Европа по принцип е континент на кръстопът и доста народи минават през нея, а на представителите на някои от тях им харесва и се заселват тук за постоянно.

От 512-милионното население на ЕС през 2018 г. 7,8% са граждани, които са се родили в други държави. 3,4% са имали преди това гражданство на друга държава - членка на ЕС, и едва 4,4%, т.е. 22 милиона и половина, идват от държава, която не е членка на ЕС, съобщи във вторник Евростат в изследване, посветено на миграцията на Стария континент.

Тези дялове обаче са много различни в различните държави от общността. През 2018 г. Люксембург например има най-голям дял граждани на друга страна от ЕС – цели 41% от нейното население, следвана от Кипър (13%) и Ирландия (9%).

Най-голям дял граждани с произход извън ЕС са се установили в Естония и Латвия (14%) и в Австрия (8%).

Това е като дял от населението на съответната държава. Иначе като абсолютен брой най-много бежанци са получили гражданство в големите страни членки: Германия, Великобритания, Франция, Италия и др. (виж инфографиката).

България стои на завет от тези процеси – у нас едва 1% от притежателите на български лични карти са се родили в държава извън ЕС и едва 0,2% са дошли от друга страна-членка. По-хомогенни държави от нас в момента са само Литва, Полша и Румъния.

Освен това отличителната черта на българското гражданство е, че с него през последните години са се сдобивали не представителите на народи, които напуснаха на вълни своите собствени държави поради войни, а съвсем други.

През периода 2012-2017 г. най-много български документи за самоличност са издадени на руснаци – 1432 (виж инфографиката). Следват украинците с 1042 паспорта и много по-малко от тях са издадени на граждани на Турция, на Северна Македония и на Молдова.

Сирийци, иракчани, иранци, мароканци и други народи, които съставляваха основната бежанска вълна през 2014-2016 г., подминаха България и получилите гражданство между тях са единични случаи.

Истината е, че паспортите, издавани на руски граждани, спадат малко през 2017 г., което сигурно е свързано с отлива от българския имотен пазар. Инвестицията в имот е най-разпространеното средство за получаване на българско гражданство от руски и украински граждани. Според последните данни на БНБ за периода януари - април 2019 г. вложенията на руснаци за придобиване на имоти в България са за едва 400 хил. евро

Същата сума са дали за български имоти и граждани на Казахстан.

Присъствието на турски граждани в топ 5 на народностите, получаващи българско гражданство, също е обяснимо – очевидно това са хората, които са се изселили от България при т.нар. голяма екскурзия след възродителния процес, които след пенсионирането си се връщат да живеят в България. Или тъй като те никога не са губили българското си гражданство, то това са членове на техните семейства, които са се родили в Турция. Данните на НСИ за населението вече показаха процес на заселване на тези хора в област Кърджали.

Над три четвърти от гражданите на държави извън ЕС, които са се заселили и получили гражданство, са в трудоспособна възраст, отделен е въпросът дали наистина се трудят, или не.

Броят на хората, емигриращи от една държава, членка на ЕС, в друга, се колебае през последните години. Например най-голям дял сред пришълците, съставляващ хора от друга страна членка, се наблюдава в Люксембург и Австрия. Което е нормално предвид това, че в тези две страни са седалищата на много европейски и дори световни институции.

Но в Чехия и в Кипър делът на хората от страни извън общността сред имигрантите е значителен – в Чехия той е 65% от всички имигранти, а в Кипър – 60%.

България е сред страните, които са приели и признали за свои граждани най-малко неевропейци – едва 4211. Което обаче, съотнесено към мащабите на страната, не е чак толкова малко, особено ако се сравни с Румъния, която е с три пъти по-голямо население от нашето, но е приела 2157 човека през 2016 г. (виж инфографиката).

Делът на мъжете и жените имигранти е почти еднакъв, независимо откъде са дошли. По-забележителни отклонения в това отношение има в Румъния, където 75% от имигрантите са мъже, докато в Гърция 65% от пришълците са жени.

Ако се вземат само имигрантите от страни извън общността, само в Литва и Словения делът на мъжете имигранти е забележимо по-висок от този на жените – по 65% и в двете държави, докато в Кипър и Румъния жените имигранти съставляват около 60% от всички имигранти.

Данните от изследването показват и характерните особености на миграцията в ЕС, които нямат нищо общо с бежанската вълна от 2015 г. Например Полша приема доста украинци за свои граждани, което е нормално, при положение, че границата между двете държави се е местила няколко пъти за последните два века.

Великобритания пък приема огромен брой граждани на Пакистан и Индия за свои граждани, т.е. бившите колонии продължават да са източник за трудовата имиграция на Острова. Мароканците и алжирците предпочитат винаги Италия или Франция. Първото предпочитание на бразилците, които се заселват в Европа, е Португалия, а второто – Италия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.