415 лв. обезщетение за майчинство, иска КНСБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7552683 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Обезщетението за отглеждане на дете от една на две години да се вдигне с 35 лв. и да стане 415 лв. догодина. Това е едно от предложенията на КНСБ към проекта за Държавното обществено осигуряване за 2020 г.

То бе вдигнато за последно през 2017 г. с 40 лв. и се даде възможност на майките, които се върнат по-рано на работа да получават 50% от обезщетението.

Максималният осигурителен доход да расте, като пенсиите- по т.нар. швейцарско правило, като достигне 10 работни заплати. Така за следващата година той трябва да се вдигне от сегашните 3000 на 3160 лв. Според КНСБ това ще доведе до нарастване на приходите от осигурителните вноски в бюджета на ДОО с поне 40,1 млн. лв. Това ще доведе и до вдигне и тавана на пенсията, който по закон е 40% от максималния осигурителен доход и от 1 юли 2020 г. да стане 1264 лв. Увеличението със 64 лв. на най-високите пенсии би струвало допълнителни 12,9 млн. лв., показват сметките на синдикатите.

Тежестта на година осигурителен стаж за трета категория да се вдигне от 1,2 до 1,27 в пенсионната формула, предлагат още от КНСБ. Ефектът от това предложение в разходите за фонд "пенсии" за 6-те месеца възлиза на 10,4 млн. лв, а ако се приложи по отношение на всички пенсии- около 183 млн. лв., обясни националният секретар на КНСБ Ася Гонева.

Синдикатите ще настояват да се вдигне и обезщетението за безработица от 9 на 12 лв. на ден. Това ще струва около 10,9 млн. лв. на ДОО, пресметнаха синдикатите. С 50 лв. да е по-висока и помощта при смърт на осигурено лице, е друго искане на КНСБ.

За пореден път синдикатите настояха и за ваучерr за вода на социално слаби.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

9-килограмов пъпеш отгледаха в свиленградското село Сладун! Сладкият плод е дълъг близо половин метър и е един от най-големите родни екземпляри. Пъпешът израства толкова великански в дома на 72-годишната Гина Койнова. Пенсионерката нито знае сорта на гиганта, нито как е успял да достигне колосалните си размери.

"Раната започна да зараства, но белегът ще остане за цял живот. Не само като тежък спомен, но и като резка на ухото ми." Това заяви пред "България Днес" отец Иван няколко дни след като разбеснял се мъж нападна хора в приюта му в софийското село Нови хан. При злополучното нападение беше засегнато ухото на духовника,

Най-трудното нещо в света! Така човекът амфибия Яне Петков от Сандански определя новото си екстремно предизвикателство. На 7 септември т.г. той ще бъде спуснат в басейн с олимпийски размери, като ще бъде закопчан с белезници и с тежести, напъхан в чувал, който ще бъде завързан. Целта на Петков е да изплува жив от трудната ситуация.