Превантивни мерки против африканската чума по свинете и в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/7552992 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Превантивните действия по отношение на заболяването Африканска чума по свинете бяха обсъдени на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в областната администрация в Монтана.

Заседанието бе ръководено от Зам.-областния управител на област Монтана инж. Цветко Цветков и в него взеха участие представители на Областната дирекция по безопасност на храните, ведомствените териториални структури, имащи отношение към превантивната дейност на областно ниво, Държавните горски стопанства и Ловно-рибарските дружества.

Провеждането на събитието бе продиктувано от усложнената епизоотична обстановка, свързана с установените в страната огнища на Африканска чума по свинете и необходимостта своевременно да бъдат взети нужните мерки за недопускане на заболяването на територията на област Монтана.

Участниците в заседанието се запознаха с актуална информация относно констатираните случаи на АЧС, след което обсъдиха възможностите за предприемане на навременни и координирани действия, свързани с превенцията и насочени преди всичко към провеждане на активна информационна кампания сред населението, упражняване на контрол в животновъдните обекти, а също и взаимодействие със структурите на Изпълнителната агенция по горите във връзка с дейностите в горските територии.

Съгласно указанията на МЗХГ и БАБХ превантивните действия в национален мащаб следва да бъдат концентрирани основно в Северна България, приоритетно около огнищата и десеткилометровата гранична зона с р. Дунав, както и около свинекомплексите. Мерките ще бъдат насочени към засилване отстрела на дива свиня чрез постоянен индивидуален лов, както и провеждане на активен обход на заразените зони.

Засега няма регистриран случай в област Монтана, но Плевен е близо. Пробите, взети от диви свине са отрицателни. Според д-р Антов, началник „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните в Монтанско 3 500 майки водят между 8 до 12 прасета, а във Вършечко 5 свине майки водят 51 прасета, т.е. наблюдава се изключително голяма популация. Това, което ни притеснява е близостта до Румъния. Там са регистрирани 1387 огнища.

Ловците ще могат да ползват мобилно приложение, чрез което да проверяват резултатите от пробите по електронен път. Загубите ако заразата се разпространи ще бъдат 2 милиарда лева. Препоръчва се на кметовете да уточнят списъците с регистрация на свинете до 27 юли.

Актуална информация за заболяването Африканска чума по свинете можете да получите в интернет страниците на МЗХГ и БАБХ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бойко Борисов призовава за дистанция между чакащите го с нетърпение журналисти на излизане от Светия Синод след срещата с Българиския Патриарх Неофит Снимка: България

Днес по обяд Премиерът на Република България Бойко Борисов се срещна с Негово светейшество българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит и представители на Св. Синод по повод предстоящите Великденски празници. Снимки: Пламен Кодров / България

Като за космическа мисия за две години напред напазарува родният астронавт Александър Александров, видяха топпапараците на "България Днес". Вторият български космонавт препълни пазарската си количка в столичен супермаркет с огромни количества минерална вода, салфетки, захар и хлебни изделия. Генерал-майорът обаче бе скромен с тоалетната