Битката по южните курорти е за всеки турист, наематели на плажове оставят цените от 2018-а

https://www.24chasa.bg/novini/article/7553111 www.24chasa.bg
Така изглежда плажът на Слънчев бряг следобед въпреки юлските жеги.

Сянката е от 1,20 до 70 лв., социалните мрежи пълни и с фалшиви новини

Водата е чиста според последните замервания на РЗИ от проби, взети на 81 места

Всичко, което трябва да знаете за:

Концесионери и наематели на плажове по Южното Черноморие запазват цените на сянката и плажните атракции по морето същите като миналата година. Не смеят да ги пипнат заради конкуренцията от Гърция, където все повече българи избират да почиват и да ползват чадър и шезлонг безплатно срещу едно фрапе.

Тази година напливът към южната съседка си пролича по празните плажове около Бургас. Докато в средата на юни това е нормална гледка, то за началото на юли картинката е стряскаща.

В 12 ч по обед

ивицата в

Слънчев бряг

е полупразна,

а в някои заведения се мярка само персоналът. Няма и много хора по алеите и привличането на клиенти се превръща в актьорско майсторство за викачите пред кръчмите.

Не по-различно е положението и в малките курорти. Най-обикновената цаца не пада под 4 лв. в крайбрежните кръчми и с една наливна бира стига 7 лв.

На фона на очаквания спад на летовници по българското море битката е за всеки турист. Според различни данни отливът за Южното Черноморие се очертава до 5%, а според други ще е над 10% заради по-малкото руснаци и германци, които са определящи за сезона у нас.

“Германците предпочитат да са на плажа, а англичаните - на басейните”, казва Елена Иванова, председател на съюза на собствениците в Слънчев бряг, за пустеещия плаж в най-големия ни черноморски курорт. На него обаче са по-малко и скандинавците. Въпреки че според предварителните записвания британските летовници тази година са повече, поне засега това не си личи около рехавото им присъствие край хотелските басейни.

Липсата на

туристи се

усеща най-вече

на големите

плажове

Малките като ивицата в Крайморие обаче пращят от народ и при цени от 6 лв. за чадър, но там отива голяма част от 80-хилядния кв. “Меден рудник”, както и хора от Ямбол, които за половин час стигат до Бургас по магистрала “Тракия”.

Докато чужденците отсядат по морето предимно в бази ол инклузив, то за българите всеки лев отгоре е негативна реклама, макар понякога да е фалшива новина.

Наскоро социалните мрежи прегряха от случай в Черноморец, където туристи публикуваха касов бон от 40 лв. за чадър и два шезлонга. После се оказа, че скъпата сянка е във ВИП зоната.

Чадърът на “Каваците” за 70 лв. излезе, че е от специален плат за предпазване от ултравиолетовите лъчи и с 4 шезлонга за 4-ма души. Същото се случи и с новината за таксувано разпъване на хавлия на централния бургаски плаж срещу 1,20 лв. После бе опровергано, че това е цена за ползване на чадър, който е най-евтиният по нашето Черноморие. Не липсваха и

реални цени от

30 лв. за пица,

10 лв. за

пърленка и 11

лв. за минерална

вода на Албена,

които после бяха коригирани след общественото недоволство.

Антирекламата обаче е факт, а съпоставката с Гърция не е в наша полза. С телефон в ръка българинът стана най-големият коректив на всяка несправедливост по морето, пълнейки фейсбук със снимки за скъпотия, мръсна вода и изливане на бетон по курортите.

Успокоителното е, че поне водата на морските плажове е чиста според последните замервания на РЗИ, взели проби от 81 места по Южното Черноморие.  

Сред като някои хотели, включително и на първа линия, останаха празни, собствениците им побързаха да намалят цените, въпреки че наближава пикът на сезона. На места пуснаха отстъпки до 20%, което извън ранните записвания през пролетта никога не се е случвало през юли, особено за бази с 4 и 5 звезди.

Заради по-слабия сезон и предупрежденията на министъра на туризма Николина Ангелкова, че ще къса договори, наемателите на плажове не си и помислят да правят по-голяма печалба срещу измислени надценки или свиване на свободната зона.

Никъде не вдигат цените, а на места даже ги свалят. Такъв е случаят със северния плаж в Бургас, където сянката падна от 7 на 6 лв., по 10 лв. се плаща за чадър и шезлонг в Слънчев бряг. На 8 е закотвена на южния в Несебър и в Свети Влас. Срещу 7 лв. се плажува на Дюни-юг, в Равда, Поморие, Китен и Оазис е 6 лв., а на къмпинг “Градина” и “Смокиня” задържат по 5 лв. за чадър и шезлонг, толкова се плаща и на ММЦ “Приморско”. В комплект екстрата излиза по 12 лв. на централния плаж в Созопол и на Харманите. След централния плаж в Бургас най-евтина е ивицата на Обзор-юг - 3 лв.

Популярни за българите, както всяка година, са безстопанствените плажове, които се ползват на собствена отговорност срещу инциденти.

Този сезон всички

са със спасители

Някои от тях са доста живописни и спокойно могат да си забият безплатно чадър.

Научили са ги и чужденците и често на тях може да се чуе руска, полска или чешка реч.

Такива са плажовете Иракли, Несебър-изток, Поморие-север, Атанасовска коса, Росенец-изток, Алепу край Созопол, по-известен като шофьорския плажq “Корал” и “Резово”, за които областната управа осигури по-рано водно спасяване.  

На тях в пиковите юли и август ще дежурят 4-ма спасители на два поста.

За спасяването на сезона с екшън план пред министър Ангелкова излезе крупният хотелиер в Слънчев бряг Венелин Ташев, който предложи

държавата да

се откаже от

втора вноска на

концесионерите

към хазната, а те

да свалят цените

на чадър и шезлонг. Загубите за бюджета се изчислявали на около 5 млн. лв., но пък по-ниските цени на плажните услуги щели да докарат повече туристи по морето и така да ги компенсират с приходи в бюджета.  

Това лято се очертава и сезонът с най-многото гастарбайтери по морето. В много хотели от пиколото до спасителя на басейна са наети украинци, беларуси и молдовци, които запълват липсата на кадри.

Никой не дава точна цифра колко са наетите чужденци, но според източници в бранша броят им по Южното Черноморие варира около 2500-3000 души, като по-голямата част от наемната работна ръка извън страните от ЕС е съсредоточена в Слънчев бряг и Несебър.

Отливът свали на 25 лв. двойната стая в Приморско

Хотелиери щели да изнасят бизнеса си в Тайланд, Сингапур и Камбоджа - там нямало да разчитат на 40-дневен сезон

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Отливът на туристи свали цените на нощувките по Южното Черноморие. За първи път двойна стая в къща за гости в Приморско през юли може да се наеме за 25 лв., което според местни е цена, с която могат да се покрият само режийните, без да се говори за печалба, плащане на данъци или кредити.

Допреди година-две цената на същата двойна стая по това време е била между 40 и 45 лв., казват предприемачи. Квартирите пък вървят около 10-15 лв.

“Истината е, че има масов отлив на туристи. Цената на стая в 2-звезден хотел падна до 40 лв., което е малко. Говорим за стая, в която през ден се сменя спалното бельо, има климатик, собствен санитарен възел.

Браншът е в апатия.

Досега всеки търсеше

някаква алтернатива, но

вече не вижда смисъл”,

коментира Здравко Василев, победител от първото издание на “Биг Брадър”. Той стопанисва ресторант и хотел в Приморско, а доскоро предлагаше и разходка с яхта.

“Вече почти не предлагам тази атракция, няма на кого”, казва Василев. И добавя, че все повече дългогодишни професионалисти от туристическия бранш изнасяли бизнеса си в чужбина - основно в Гърция, но гледали и към по-екзотични места като Тайланд, Сингапур, Камбоджа и Виетнам.

“Там работят много по-добре, не се борят за 40 дни сезон. Градчета като Приморско и Китен отварят на 1 май и затварят през септември”, допълва Здравко Василев.

“Туризъм винаги ще има, но много пада нивото”, добавя негов колега, собственик на двузвезден хотел в Китен. Там цените са идентични с тези в Приморско.

От 20 до 45 лв. е нощувката в двойна стая в къща за гости в Царево. Цената може да стигне и до 50 лв., ако има повече екстри, казва местният хотелиер Димитър Йовнов. Според него сезонът не е по-лош от миналогодишния, когато началото също беше вяло, но пикът през август компенсира. Като цяло Царево се обособи като семеен курорт дори малко над средния клас. От 60 до 120 лв. варира цената на двойна стая в двузвезден хотел според големината на помещенията и дали има гледка към морето. Добави ли се още една звезда, цените започват от 140-150 лв. на вечер.

Студио в четиризвезден хотел, предлагащ ол инклузив, е средно по 240 лв., но комплексите на този принцип в Царево са малко. Квартирите започват от 10 лв. и стигат до 25 лв., малко по-ниски са в съседния Ахтопол.

Само допреди една-две седмици 8 лв. бе най-ниската цена за нощувка по Южното Черноморие, установи репортерска проверка. За толкова се предлагаха квартири в пограничното с Турция село Резово. В близките Ахтопол и Синеморец легло под 10 лв. на вечер не може да се намери, но пък там са едни от най-красивите плажове по българския бряг.

От 10 до 15 лв.

вървят квартирите

в Созопол, над 12 лв. са в Равда. Под тази сума рядко падат и в бургаския кв. “Сарафово”, за толкова върви леглото и в Обзор. В Слънчев бряг предлагането е излючително разнородно според категорията на обекта, но в по-отдалечената и тиха зона “Запад” може да се намери студио и за 50 лв. на вечер. Обикновено това са помещения в затворени комплекси със собствени басейни. В Несебър много от къщите за гости предлагат пакети за 7 нощувки, като цените варират от 250 до 700 лв.

На фона на поевтинелите квартири по морето къмпингите вече не са най-достъпното място за летуване. Стая в бунгало с WC по Южното Черноморие се предлага за 40-45 лв. на вечер. Все по-често в сайтовете за обяви се публикуват оферти за каравани под наем, но в повечето случаи те се наемат за най-малко 4-5 нощувки. Цената е около 100-120 лв. на вечер през юни и септември и 140 лв. в пика на сезона. Предлагат се отстъпки, ако караваната се ползва за повече от 10 дни.

Далеч по-малко са това лято и хазяите, които причакват с табелки туристи на бургаската гара. “Други години тук имаше по 20-30 баби, които се карат за наематели, а сега сме двама-трима”, казва пенсионер от Бургас, който предлага нощувка в стая близо до морето с климатик и без хазяи срещу 12-15 лв. на вечер.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,

На полицейска проверка бе подложен Боян Расате, видя "България Днес". Двама униформени служители спряха националиста, който се придвижваше с мощен пистов мотор из централните столични улици. Органите на реда провериха документите на Расате, а по време на инспекцията стана ясно, че униформите на полицейските служители май не са много удобни.

Нападателят на Уелс Даниел Джеймс е преиграл при тежкия сблъсък, който осъществи с хърватския бранител Домагой Вида. Това заяви мениджърът на британците Райън Гигс. Евроквалификацията завърши 1:1. Уелският играч лежа неподвижно на земята в продължение на няколко минути. "Даниел малко преигра при този удар, оставайки толкова дълго на земята.