За машините - факти без политика: грешки в 40% от секциите на евровота, един глас с клик излезе 59 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7553132 www.24chasa.bg
Демонстрация на машина за гласуване Снимка: Архив

ЦИК: Ако останат 6000 устройства, отчитането ще се забави, трудно ще се броят преференциите за общински съветници

Близо 40% от протоколите на секциите с машинно гласуване на отминалите европейски избори през май съдържат грешки при отчитането на действителните гласове или преференциите. Тези несъответствия не са довели до промяна на резултатите от вота както при разпределяне на мандатите, така и при пренареждане на кандидатските листи според преференциите. Не такава обаче може да се окаже ситуацията на местните избори наесен, ако остане предвиденото в Изборния кодекс машинно гласуване в 6000 секции.

Това предупреждава Централната избирателна комисия в анализа си за евровота, на който бе тествано как работи масово машинното гласуване. На предишните евроизбори през 2014 г. имаше само експериментално такова в 100 секции. Сега устройствата бяха 30 пъти повече, а вотът - реален.

Осигуряването на

3000 устройства

за гласуване

струваше

7,5 млн. лв.

без ДДС, машините бяха взети под наем.

Още преди насрочването на вота ЦИК прати писма до Българския институт за стандартизация, Българския институт по метрология, ДАНС, Държавна агенция “Електронно управление”, Държавна агенция по метрология и технически надзор и до МВР да направят одит и сертифициране на машините. Всички те отказаха. После ЦИК прати писмо до МС да посочи орган, който да направи това, но отговор не беше получен. В крайна сметка след молба от ЦИК експерти от БАН и СУ направиха одита, но от ЦИК признават, че това се е случило буквално в последния момент поради големия брой машини, документи, кратки срокове и непредставяне в срок на нужните данни от изпълнителя. Окончателният доклад е приет едва на 24 май. Това се е случило непосредствено преди транспортирането на устройствата до секциите. Именно липсата на държавен орган, който да сертифицира машините, е сред проблемите, които според ЦИК трябва да бъдат уредени законово. Така ще се гарантира сигурността на този вид гласуване.

Комисията посочва, че е имало затруднения при координацията между всички институции и представителите на доставчика на машините, че на много членове на секции им се е наложило в деня преди вота да чакат дълго доставката на устройствата, както и че е имало проблеми с обучението на СИК.

Така в крайна сметка при 3000 секции на 26 май с машина са гласували 158 967 избиратели, или 7,59% от всички участвали на евровота. В секциите с машинен вот само 27,7% са гласували с тях, а 72,3% са предпочели традиционната хартиена бюлетина. Така цената на 1 машинен глас възлиза на 59 лв., тоест похарчени са 9,4 млн. лв. за осигуряване на вота с устройствата за 158 967 избиратели. Това прави тази форма на гласуване неоправдано скъпа. За сравнение: цената на глас с хартиена бюлетина е 0,77 лв. - 1,4 млн. лв. разходи при гласували над 1,9 млн. избиратели, са изчислили от ЦИК.

В 146 секции с машинно гласуване, или 4,9%, няма нито един избирател, ползвал устройствата. В 295 секции, или 9,9%, машинно са гласували под 10 избиратели. В 26 секции не е отчетено машинно гласуване, като в 10 то изобщо не е стартирало, в 4 е прекъснало поради проблеми с устройствата и др. В 77 секции са установени несъответствия между данните от машините и попълнените в протокола за разпределението на гласовете по листи. В

1139 секции има

разминавания

между данните

от машините

и тези в протокола за преференциите. Общата разлика в преференциите на национално ниво е 4168. От ЦИК предупреждават, че при 6000 машини за гласуване наесен цената на вота ще е доста по-висока, но не се наемат с конкретна цифра.

“Спецификата на местния вот изисква специфична и уникална настройка на машините за отделните секции, тъй като на места ще трябва да се настроят за 3 вида бюлетини, на други - за 4. Бюлетините ще са 265 вида за общински съветници, 265 вида за кметове, 35 вида за районни кметове и 3187 вида за кметове на кметства”, пише в анализа.

ЦИК предупреждава, че може да има сериозни затруднения още на първия тур на местния вот при преброяването на преференциите за общински съветници. А “повечето машини вероятно ще доведат и до повече несъответствия и грешки в протоколите на СИК, което при този вид избори може да повлияе на резултатите”. Комисията прогнозира, че ще се удължи времето за отчитане на вота, и предупреждава, че за балотажа машините трябва да бъдат върнати в централния склад, да се пренастроят с актуалните бюлетини, пак да се сертифицират и да се върнат обратно по места.

От ЦИК напомнят, че законодателната уредба е пестелива относно отговорностите за машинния вот, което, макар и въведено в Изборния кодекс още през 2014 г., на практика е влязло в сила 5 г. по-късно. ЦИК настоява за яснота кой ще произвежда машините и дали това ще е държавна политика. В случай че те се купуват, комисията предлага Министерският съвет да отговаря за организацията по придобиването, актуализирането на софтуера за всеки вид избори, транспортирането до секциите, наемането на складове, както и за съхраняването между избори.

За 5 г. процентът на избирателите, гласували с машини, не се е увеличил, а е намалял, отчита комисията. А до 31 март 2020 г. трябва да приемат пътна карта за експериментално дистанционно гласуване.

Именно такова -

от компютъра

вкъщи, поискаха

над 1,8 млн.

избиратели

на националния референдум през 2015 г. Тогава на въпроса “Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път при произвеждане на избори и референдуми?” с “Да” отговориха 69,5%. Електронното дистанционно гласуване е различно от вота с машини. То става чрез компютър или смартфон и не е нужно да се ходи до секцията. Сред основните му предимства е, че ще облекчи българите в чужбина и ще даде възможност на повече хора да упражнят правото си на глас.

ДПС против отмяната на машините за вота, иска такива и за броенето

На местните избори наесен няма да има машини за гласуване. Това решиха депутатите от правната комисия, които с 12 гласа “за” и 9 “против” приеха промени в Изборния кодекс на първо четене. Те бяха внесени от ГЕРБ, ОП и “Воля” и предвиждат отпадането на машините за местни и парламентарни избори. Против бяха БСП и ДПС.

Не подкрепяме отмяната на машините за гласуване и искаме въвеждането на машини за броенето на бюлетините, каза зам.-шефът на групата на ДПС Йордан Цонев. Той обясни, че е участвал във всички избори от 1990 г. насам и най-тежкият проблем е броенето на бюлетините в секционните комисии (СИК). Там, освен некомпетентност, се извършват манипулации на вота - от дребни балкански хитринки до много тежки манипулации, обясни той.

Машинното гласуване на тези избори бе съзнателно компрометирано, критикува Цонев. И предупреди ГЕРБ, че ако на следващите парламентарни избори няма машини, а само броене в СИК, ще срещнат сериозен отпор. Колегата му Хамид Хамид пък обяви, че “държавата е отишла за гъби” на евровота и затова е имало проблеми с машините. Правителството изпълни всичките си ангажименти, отвърна му правосъдният министър Данаил Кирилов, който в началото на заседанието изрично уточни, че участва в лично качество и не ангажира МС с позицията си. Винаги когато сме действали политически конюнктурно, сме допускали правни несъответствия, обясни Кирилов защо смята, че разписването на текста в кодекса за машини и на местния вот е грешка.

Отказът от машинно гласуване е крачка назад от прозрачността и модерността, все едно от дигиталния век да се върнем в каменната ера, критикува омбудсманът Мая Манолова.