БАН до правителството: Да произвеждаме роботи помощници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7553232 www.24chasa.bg
Учен от Института по роботика показва роботите Роби и Роберта.

Академиците с план как страната да развива изкуствения интелект.

България можела да се конкурира и на пазара с чатботове

България да се специализира в производството на сервизни роботи, т.нар. роботи помощници. Това предлага Българската академия на науките в доклад до правителството, който е бил направен по искане на шефа на академията Юлиан Ревалски.

БАН е разработила рамка на национална стратегия за развитие на изкуствения интелект, в която

са набелязани

областите, в

които България

има висок

потенциал да се

специализира

да произвежда конкурентни продукти.

Най-голяма нужда от внедряване на изкуствен интелект и роботи в страната ще има в секторите на здравеопазването, публичните услуги, земеделие и животновъдство и опазването на околната среда, твърдят академиците.

Като примери за потенциални продукти са посочени сервизните роботи, наречени още интелигентни асистенти, роботи за използване на микро- и нанотехнологии в биологията, безпилотни летателни апарати с интелигентно управление и др.

Друг успешен за България сектор е разработването на софтуер, включително използване на изкуствен интелект при разработване и тестване на софтуер, създаването на чатботове на български език, системи за сигурност, системи с ИИ за управление на индустриални платформи, критични ресурси и инфраструктури и др., посочват в доклада си до правителството академиците.

В документа от БАН са обърнали внимание на правителството, че развитието на модерните технологии и изкуствения интелект ще промени пазара на труда.

“Естествено е да очакваме, че при интегриране на технологиите на ИИ в производството и публичния сектор ще се появят нови видове работа, докато други работни места изчезват. Проучванията показват, че няма единодушно мнение дали това ще доведе до спад, или ще увеличи заетостта. Ясно е обаче, че автоматизацията и цифровизацията ще променят видовете работни места и видовете умения, от които се нуждаят служителите”, пишат учените. Затова предлагат на правителството да разработи подробни

социални и

икономически

анализи как

ще се промени

заетостта

заради навлизането на роботите и изкуствения интелект. Въз основа на тези анализи пък трябва да се прокарат мерки, които да пригодят трудовия пазар и икономиката към роботизацията.

“Предложената от БАН Рамка на Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект разглежда и социалните аспекти, като се посочва, че появата на новата вълна “цифрови технологии” (машинното самообучение, роботиката, големите данни, автономните системи) ще има значителни последици за икономиката и пазарите на труда, с потенциал да предизвика съществени социално-икономически промени”, казаха от академията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана