БАН до правителството: Да произвеждаме роботи помощници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7553232 www.24chasa.bg
Учен от Института по роботика показва роботите Роби и Роберта.

Академиците с план как страната да развива изкуствения интелект.

България можела да се конкурира и на пазара с чатботове

България да се специализира в производството на сервизни роботи, т.нар. роботи помощници. Това предлага Българската академия на науките в доклад до правителството, който е бил направен по искане на шефа на академията Юлиан Ревалски.

БАН е разработила рамка на национална стратегия за развитие на изкуствения интелект, в която

са набелязани

областите, в

които България

има висок

потенциал да се

специализира

да произвежда конкурентни продукти.

Най-голяма нужда от внедряване на изкуствен интелект и роботи в страната ще има в секторите на здравеопазването, публичните услуги, земеделие и животновъдство и опазването на околната среда, твърдят академиците.

Като примери за потенциални продукти са посочени сервизните роботи, наречени още интелигентни асистенти, роботи за използване на микро- и нанотехнологии в биологията, безпилотни летателни апарати с интелигентно управление и др.

Друг успешен за България сектор е разработването на софтуер, включително използване на изкуствен интелект при разработване и тестване на софтуер, създаването на чатботове на български език, системи за сигурност, системи с ИИ за управление на индустриални платформи, критични ресурси и инфраструктури и др., посочват в доклада си до правителството академиците.

В документа от БАН са обърнали внимание на правителството, че развитието на модерните технологии и изкуствения интелект ще промени пазара на труда.

“Естествено е да очакваме, че при интегриране на технологиите на ИИ в производството и публичния сектор ще се появят нови видове работа, докато други работни места изчезват. Проучванията показват, че няма единодушно мнение дали това ще доведе до спад, или ще увеличи заетостта. Ясно е обаче, че автоматизацията и цифровизацията ще променят видовете работни места и видовете умения, от които се нуждаят служителите”, пишат учените. Затова предлагат на правителството да разработи подробни

социални и

икономически

анализи как

ще се промени

заетостта

заради навлизането на роботите и изкуствения интелект. Въз основа на тези анализи пък трябва да се прокарат мерки, които да пригодят трудовия пазар и икономиката към роботизацията.

“Предложената от БАН Рамка на Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект разглежда и социалните аспекти, като се посочва, че появата на новата вълна “цифрови технологии” (машинното самообучение, роботиката, големите данни, автономните системи) ще има значителни последици за икономиката и пазарите на труда, с потенциал да предизвика съществени социално-икономически промени”, казаха от академията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Футболистът на "Хъл Сити" Ангъс Макдоналд може да се похвали със звездно гадже. Отскоро той излиза с певицата Александра Бърк. Двамата са заедно от около месец. Връзката им започна само няколко дни след като мадамата се раздели с годеника си Джош Гинели. Ангъс и Александра се появиха за първи път заедно на "Уимбълдън" и веднага тръгнаха слухове,

"Левски" ще срещне белгийски или румънски тим в третия предварителен кръг на Лига Европа, ако отстрани АЕК (Ларнака). Жребият прати "сините" срещу победителя от двойката между "Гент" и "Виторул". Българите ще са домакини в първия двубой. "Локомотив" (Пд) ще срещне френския "Страбург" или израелския "Макаби" (Хайфа).

Уелският "Дъ Ню Сейнтс"  е почти сигурният съперник на "Лудогорец" в третия предварителен кръг на Лига Европа. За да срещне британците българският тим трябва първо да отстрани скромния исландски "Валур". От своя страна "Дъ Ню Сейнтс", известен още като ТНС, играе с "Копенхаген" във втория предварителен кръг на Шампионската лига.