Moutai – Knife-like, Flower-like, Like Nothing at All in the World* Маутай – Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо друго на света*

https://www.24chasa.bg/novini/article/7554541 www.24chasa.bg

Над 1200 доказани различни аромати - много тропически и екзотични плодове, цитруси, ананас, аромат на круши, сливи, праскови, кайсии, типичен соев и „умами“ вкус и аромат, ядки, черен шоколад, карамел, горчиви билки, дори глина. И прах от забравени спомени в хилядолетната история.

Какво е байджу?

Байджу е най-популярната спиртна напитка в Китай, произвеждана от сорго отпреди повече от 2 хилядолетия.

Сорго – вид житна култура, която издържа на засушавания и горещини и е основна култура в страните с тропичен климат, където други зърнени култури се отглеждат трудно, а добивът го нарежда на пето място сред зърнено-житните култури. Най-големи производители са Нигерия, САЩ, Индия, Мексико, Аржентина. Не съдържа глутен и от него се произвеждат различни видове твърд хляб и др. био и органични тестени изделия. В Китай соргото е основна суровина за производството на алкохолни напитки – байджу.

Маутай – най-популярната марка байджу, по името на едноименното планинско градче Маотай в югозападен Китай, провинция Гуейджоу. Маутай е символ на качество и престиж, националната напитка и гордост на Китай и се разпространява вече в над 100 страни по света. Няма правителствено, фирмено или голямо лично парти/събитие в Китай, на което да отсъства Маутай.

В началото на 2017 год. Kweichow Moutai надмина по пазарна капитализация Диаджео, а Moutai се превръща в най-ценения бранд алкохол – изпреварвайки Johnnie Walker.

Маутай – как се произвежда?

Производственият процес трае около година (за сравнение – уискито се произвежда за около седмица) и включва много и разнообразни традиционни ръчни обработки и процеси, усвоени през столетията. Накратко, органично произведеното сорго се вари и пропарва за омекване на зърната, след което към тях се добавя закваска от пшеница за да стартира ферментационният процес. Самата закваска се подготвя и отлежава 6 месеца предварително. Така наречената „суха“ ферментация се извършва отначало на открито, а впоследствие зърното се поставя в шахти и се запечатва с кал от местната река. Зърното зрее по този начин около месец, след което се вари и пропарва, като течността се отделя и дестилира. Към употребеното зърно се добавя ново сорго и отново започва нова обработка и ферментация. Процесът се повтаря седем пъти. За една година се извършват 9 пъти варене и пропарване на суровините, 8 ферментации, седем филтрации и дестилации. Следва стареене в продължение на една до 5 години обикновено, в запечатани, ръчно изработени, глинени делви. Накрая, продуктът от различните делви се блендира, като се търси достигането на специфичния, уникален аромат на Маутай.

Маутай – как се консумира?

Маутай се консумира на стайна температура без добавяне на вода или лед, преди, заедно с храната и след това. Сервира се в малки чашки, колкото напръстник – 10-15ml. При наздравица е редно да изпиете цялата чашка, в израз на уважение към домакина. Когато се чукате, трябва да държите чашката в основата с 2 ръце и винаги трябва да се опитвате вашата чаша да е по-ниско.

В наши дни по света Маутай се пие и на шотове в барове, все по-популярни навсякъде по света стават коктейлите на основата на Маутай, в доста страни вече има специализирани коктейл барове само с Маутай. Специалистите считат, че Маутай скоро ще задмине по популярност напитки като текила и кашаса, може би дори ром и джин, особено като шотове и коктейли.

Дегустационни нотки

Много е трудно да се определят дегустационните нотки на Маутай, поради голямата комплексност на напитката. В сложните процеси на ферментация и отлежаване играят роля много фактори – като се започне от планинската вода и калта от нея, с която се запечатват шахтите; глината от съдовете за отлежаване, въздухът и климатичните особености. Според специалистите в процеса участват близо 400 специфични микроорганизми, характерни единствено за градчето Маoтай.

В един момент дори е правен опит част от производството да бъде извършвано на друго място, но със същите материали и технология. Резултатът е бил, че качеството се е влошило и фирмата се принудила да се откаже.

В Маутай ще откриете над 1200 доказани, различни аромати – много тропически и екзотични плодове, цитруси, ананас, аромат на круши, сливи, праскови, кайсии, типичен соев и „умами“ вкус и аромат, ядки, черен шоколад, горчиви билки, дори глина. И прах от забравени спомени в хилядолетната история. Експертите наричат Маутай “абсолютен модификатор на вкусове и аромати”. Дори 5-10ml от напитката придават невероятни нови усещания към традиционни коктейли и безкрайни възможности за нови съчетания. Маутай е напитката, която вълнува и вдъхновява най-много миксолозите и топ барманите по света в момента за много интересни и оригинални коктейли.

Маутай за шеф-готвачи – Маутай се използва все повече по света за достигане на оригинални и неповтoрими вкусове и аромати за много ястия, десерти и сладоледи.

В България Маутай се предлага засега в 3 разновидности:

Маутай Йинбин (Yingbin означава ,, Добре дошли“ на китайски и е най-подходящ продукт за първоначално запознаване с комплексните вкусове и аромати на Маутай); цените на дребно са около 30 лв. за бутилка 0.5 л, 53 % алк. Отлична комбинация с азиатска храна, суши, морски дарове, изискани десерти, както и като диджестив.

Маутай Prince – благодарение на наситения си и богат „умами“ аромат е най-подходящ за коктейли с напитката; цените на дребно са около 40 лв. за бутилка 0.5 л, 53 % алк.

Маутай „ Летяща Фея“ (Kweichow Moutai, наричан от китайците Feitian) – най-популярният, световно¬известен и търсен продукт, изключителнa напитка за ценители; цените на дребно са около 350 лв. за бутилка 0.5 л, 53 % алк.

Легендата Маутай

Маутай става известен на света след спечелването си на златен медал на Световното изложение в САЩ по случай построяването на Панамския канал през 1915 год. Оттогава Маутай печели ежегодно множество златни медали и отличия от участия в различни изложения. Легендата разказва как се е случило първото отличие през 1915 год. Някой от китайската делегация изпуснал и счупил бутилка Маутай. Ароматът толкова очаровал присъстващите, че всички настояли Маутай да се включи в състезанието. Резултатът – първият златен медал.

Представяме ви за лятото – Маутай коктейли, разработени от български миксолози

Има хиляди коктейли по света с Маутай, но нека отдадем почит на българските майстори в миксологията, които са на най-високите позиции в световните състезания. Ето препоръките на експертите от „Номад Барман“:

Зелен Огън / Green Fire 250 ml

Осмелете се да опитате, дори може да добавите допълнително „огън” по вкус.

Маутай Принс, водка, фреш лимон, захарен сироп и уасаби за неповторим вкус!

Moutai Prince 10ml

Водка 40ml

Фреш лимон 25ml

Захарен сироп 20ml

Паста уасаби 1 грахово зърно

Чаша: „Old Fashioned“; Метод: с шейкване; Украса: навита ролка от свежа краставица

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди. 3. Прецежда се в чашата върху нов лед.

Декорира се с резен краставица.

Драконови сълзи / Dragon Tears 300 ml

Драконите също плачат. Митичен микс от Маутай Принс и водка, съчетани с пюре/сок от ананас, бадемов сироп (амарето) и фреш лимон за свеж завършек.

Moutai Prince 10ml

Водка 40ml

Ананас сок 60ml

Бадемов сироп (амарето) 10ml

Фреш лимон 10ml

Чаша: „Highball“; Метод: с шейкване; Украса: стрък мента (ананас)

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди.

3. Прецежда се в чашата върху нов лед.

Декорира се със стрък прясна мента и/или ананас

(може дехидратиран).

Азиатска Мистерия / Asian Mystery 300 ml

Вдъхновен от Тибет, с екзотични вкусове.

Комбинираме водка и Маутай Принс с пюре от юзу и мед,

подправено с кардамон и зелен пипер и фреш лимон.

Moutai Prince 10ml

Водка 40ml

Пюре от юзу Monin 25ml

Фреш лимон 20ml

Просеко 40ml

Чаша: „Spritz / Wine“; Метод: с шейкване; Украса: кора от портокал

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди.

3. Прецежда се в чашата върху нов лед. 4. Долива се просекото и се разбърква съвсем леко с лъжица.

Декорира се с кора от портокал.

Лунни капки / Moon drops 300 ml

Пийте лунни капки до постигане на пълнолуние. A магданозът е уникален, добавен върху Маутай Принс, водка, джинджър ейл „Роял Клуб“ и фреш лимон.

Moutai Prince 10ml

Водка 40ml

Джинджър ейл „Роял Клуб" 75ml

Фреш лимон 10ml

Чаша: „Old Fashioned“; Метод: с шейкване;

Украса: стрък магданоз (или мента).

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки без Джинджър ейла се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди. 3. Прецежда се в чашата върху нов лед. 4. Долива се Джинджър ейлът „Роял Клуб“ и се разбърква съвсем леко с лъжица.

Декорира се със стрък магданоз (или мента).

Маутай Меджик / Moutai Magic 300 ml

Маутай шепне магии вече повече от 2000 години. Елегантно съчетание от Маутай Принс, бърбън, тамаринд и резен портокал.

Moutai Prince 10ml

Бърбън 40ml

Джинджър ейл „Роял Клуб“ 75ml

Фреш лимон 10ml

Чаша: „Old Fashioned“; Метод: с шейкване;

Украса: резен портокал.

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки без Джинджър ейла се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди. 3. Прецежда се в чашата върху нов лед. 4. Долива се Джинджър ейл „Роял Клуб“ и се разбърква съвсем леко с лъжица.

Декорира се щипка тамаринд (или ванила) и се украсява с резен портокал.

Маутай Мистириъс / Moutai Mysterious 300 ml

Разкрийте мистерията, създадена от Маутай!

Изкусителен микс Маутай Принс, кампари, Джинджър ейл и винен шръб с карамел и екзотични подправки (кардамон, карамфил, черен пипер, сумак и др.)

Moutai Prince 15ml

Кампари 40ml

Джинджър ейл „Роял Клуб“ 80ml

Винен шръб - на вкус

Чаша: „Spritz / Wine“; Метод: с шейкване; Украса: кора от портокал

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки без Джинджър ейла се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди.

3. Прецежда се в чашата върху нов лед. 4. Долива се Джинджър ейл

„Роял Клуб“ и се разбърква съвсем леко с лъжица.

Украсява се с кора oт портокал.

Маутай Цитрус / Moutai Citrus 300 ml

Свежестта на лятото с аромат на Маутай и свежи цитруси.

Moutai Prince 15ml

Водкa 35ml

Цитрус Фреш „Роял Клуб“ 80ml

Чаша: „Spritz / Wine“; Метод: с шейкване; Украса: резен портокал или лимон

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки без Цитрус Фреш „Роял Клуб“ се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди. 3. Прецежда се в чашата върху нов лед. 4. Долива се Цитрус Фреш „Роял Клуб“ и се разбърква съвсем леко с лъжица.

Украсява се с резен портокал или лимон.

Експериментирайте и добавете по малко Маутай в други ваши любими коктейли и търсете най-сполучливата комбинация. Опитайте също в ястия и десерти.

Споделете с нас на страницата ни във Фейсбук: Facebook.com/Moutai.Bulgaria

Най-оригиналната рецепта ще получи награда 1 бутилка Маутай Йинбин и 1 бутилка Маутай Принс!

Маутай България ви кани в новия "Маутай център"

Можете да закупите всички видове Маутай, да дегустирате шотчета, да опитате най-новите ни коктейли, да научите всичко за историята и технологията на напитката, да получите информация как да си правите коктейли сами и много др.

Освен Маутай в магазина се предлага широк асортимент от оригинални китайски подаръчни стоки, ръчно изработени сувенири, картини, дървени и керамични статуетки и изделия, много традиционни китайски стоки, порцелан и сервизи за байджу и саке още и още приятни изненади за дома ви или за подаръци за близки и любими хора.

София, бул. Витоша No. 164

0888 297 285

www.moutai.bg

www.facebook.com/moutai.bulgaria

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове

Забравен куфар спасява живота на дуетната половинка на Шаулич Още съм в шок от нелепата смърт на Шабан Шаулич! Това разкри пред "България Днес" нашумялата сръбска попфолк певица Теа Таирович. Тя е последната, която пее заедно с него на сцената, минути преди нелепия инцидент. Кралят на сръбската музика загина точно преди 1 година в автомобилна