Как започна "Бриз 2019" - с 18 кораба, 2 въртолета и 900 души личен състав (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7556325 www.24chasa.bg
Снимки: МО

От днес, 12 юли, до 21 юли 2019 г. българските военноморски сили провеждат националното учение „Бриз 2019”, отворено за участие на ВМС от страни-членки на НАТО (от Плана на Българската армия за 2019 г). Това съобщиха от министерство на отбраната.

Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени своевременно. Българските ВМС ще участват с 18 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 900 души личен състав.

В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Щаба за интегриране на силите на НАТО в Република България, Военномедицинска академия, Военна академия „Г.С.Раковски”.

Как започна

В учението „Бриз 2019” ще вземат участие: ВМС на Албания с щабни офицери; ВМС на Белгия с група за обследване на плитководни райони (Very Shallow Waters (VSW) team); ВМС на Гърция с патрулен катер „GRIGOROPOULOS” и щабни офицери; ВМС на Италия с мобилен център за контрол на морския трафик; ВМС на Полша с щабни офицери; ВМС на Румъния с щабни офицери; ВМС на САЩ с 3 самолета от патрулната авиация P-8 “POSEIDON”; ВМС на Турция с щабни офицери.

Как започна

В учението участват и двете постоянни групи кораби на НАТО от Силите за отговор на Алианса – Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG2) с три кораба: канадската фрегата „TORONTO”; румънската фрегата „REGELE FERDINAND”; турската фрегата „TURGUTREIS” и Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО (SNMCMG2) с четири кораба: италианския спомагателен кораб “VEZUVIO”; румънския базов миночистач

„DIMITRIE NICOLESCU”; турския минен ловец „ENEZ”; френския минен ловец „ORION”. Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза, както и да се сертифицира кораб на българските ВМС – базов миночистач „Шквал” съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на ВМС.

Началник на Щаба на ръководството на учението е капитан І ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

По време на учението „Бриз 2019” се провежда операция за морска сигурност в отговор на криза.

Фактическите действия се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване щаб за контрол на учението /EXCON/, пристигане на чуждестранните кораби във Варна), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).

В програмата на учението са включени спортни и протоколни мероприятия: На 14 юли /неделя/ 2019 г. от 9.00 ч. до 14.00 ч. ще се проведат традиционните спортни мероприятия като състезания по волейбол в спортната зала „Христо Борисов” на стадион Черно море; по плуване в басейн „Приморски” и теглене на въже на Морска гара Варна.

От 15.00 ч. до 19.00 ч. чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Варна, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града. На 15 юли /понеделник/ 2019 г. командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с областния управител на област Варна и кмета на Варна.

От 13.30 до е пресконференцията на командирите на чуждестранни групи и кораби в Юнашкия салон. На 19 юли /петък/ 2019 г. от 09.00 до 14.00 часа, от борда на фрегата „Верни”, гостите и представителите на медиите ще имат възможност да наблюдават различни епизоди от учението на море и на брега.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана