Двама от рода Мицотакис на върха в Гърция - премиерът Кириакос и племенникът му - кмет на Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7556613 www.24chasa.bg
Кириакос Мицотакис и съпругата му отиват в президентския дворец за клетвата му като премиер. СНИМКА: РОЙТЕРС

Политическата фамилия има кръвна връзка и с тачения от гърците българофоб Елефтериос Венизелос

Съдете за мен по CV-то, а не по името ми, обичаше да повтаря по време на предизборната кампания новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис.

Партия “Нова демокрация” убедително спечели предсрочните избори миналата неделя и ще управлява страната самостоятелно. А след като даде шанс на крайнолевия и самоизградил се като политик Алексис Ципрас да покаже амбициите си на лидер в последните 4 години, Гърция се върна към старата традиция да изпраща на върха представители на политически династии.

А 51-годишният Кириакос Мицотакис има род за чудо и приказ. Баща му Константинос Мицотакис е един от най-дългогодишните гръцки парламентаристи и гръцки премиер между 1990 и 1993 г. Той също е бил лидер на “Нова демокрация”, която синът оглави през 2016 г. Само месец преди новият премиер да спечели изборите, племенникът му Костас Бакоянис пък стана кмет на Атина. Така двама представители на династията ще управляват едновременно - единият държавата, а другият - столицата. Кметската приемственост е по майчина линия - Костас е син на Дора Бакояни, бивша кметица на гръцката столица и сестра на настоящия министър-председател.

Модерната история на династията започва с родения през 1918 г. в Ханя на о. Крит Константинос Мицотакис. Нейни прочути представители обаче има и по-назад в историята. По линия и на майка си, и на баща си Константинос Мицотакис е сроден с тачения от гърците като национален герой борец за обединението на Крит с Гърция и

девет пъти гръцки

премиер Елефтериос

Венизелос

(негова статуя е издигната в центъра на Солун, а международното летище в Атина носи името му).

Бабата на Константинос - Катиго, е сестра на Венизелос. Дядо му Костис Мицотакис, юрист и журналист, който за кратко е депутат в парламента на намиращия се по онова време под османска власт Крит, е основател на Либералната партия заедно с Венизелос. Кириакос Мицотакис - старши, бащата на Константинос, ръководи критските доброволци в Първата световна война и се жени за Ставрула Плумидаки, дъщеря на първия християнски кмет на Ханя, който пък е братовчед на Венизелос.

За българите Елефтериос Венизелос обаче е мрачна историческа фигура. Твърди се, че той е държавникът, който след края на Първата световна война и в навечерието на сключването на Ньойския договор предлага България да бъде поделена между победителките в региона. В крайна сметка след временно управление на Антантата Беломорска Тракия става гръцка.

Константинос Мицотакис - бащата на сегашния гръцки премиер, влиза в парламента за първи път през 1946 г. като член на Либералната партия. През 1961 г. я влива в Съюза на центъра на Георгиос Папандреу. Четири години по-късно обаче повежда вътрешно дисидентско движение, което благоприятства падането на правителството на Папандреу и води до конституционна криза. Групата около Мицотакис е наречена “юлските регенегати”, а от този епизод започва яростна вражда с Папандреу, която продължава с години.

След военния преврат от 1967 г. Мицотакис е арестуван.

Успява да избяга и

през август 1967 г.

напуска страната

Установява се в Париж и се връща в Гърция чак през 1974 г., когато демокрацията е възстановена. През 1977 г. основава Неолибералната партия и същата година е избран за депутат. На следващата година влива партията си в “Нова демокрация” на Константинос Караманлис и е назначен за министър за координацията. През 1980 г. оглавява министерството на външните работи.

След като при два поредни парламентарни вота “Нова демокрация” не може да управлява без коалиционни партньори, през април 1990 г. тя най-после набира резултат, който ѝ позволява да състави самостоятелно правителство. Константинос Мицотакис става премиер и се задържа на върха на властта три години. Заради неразбирателства заради името на Македония обаче през 1992 г. част от членовоте на партията се отцепват, което води до разклащане на кабинета.

На предсрочните парламентарни избори през октомври 1993 г. “Нова демокрация” губи и минава в опозиция. Във връзка със загубата на 26 октомври същата година Константинос Мицотакис

подава оставка

като председател

на партията,

която е ръководил 9 години. Остава обаче неин почетен председател до смъртта си на 29 май 2017 г. 98-годишният политик е погребан с държавни почести.

През 1953 г. той се жени за Марика Януку. Двамата са заедно до нейната кончина през 2012 г. Имат четири деца, като Кириакос е единственият им син. Сестрите Александра и Катерина остават встрани от политиката. Александра работи в неправителствения сектор. Създава организация, която подпомага най-уязвимите слоеве от населението по време на голямата икономическа криза, в която изпадна Гърция. Работила е няколко години за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Париж, а през 2009 г. става шеф на гръцкия културен център във френската столица. Омъжена е за френския адвокат Паскал Гурден, с когото имат четири деца и четири внучета. Колкото до Катерина Мицотакис, за нея не могат да бъдат открити почти никакви биографични подробности.

За сметка на това най-голямата сестра в семейството - Дора Мицотакис, става световно известна с името на съпруга си - Бакояни.

Тя е първата жена

кмет на Атина и

първата жена, която

става министър на

външните работи

на Гърция. Докато семейството е в изгнание в Париж, учи в немска гимназия там, а после продължава образованието си по политически науки и комуникации в университета “Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен. След завръщането си в Гърция продължава с публично право в Атинския университет.

В студентските си години Дора се запознава с Павлос Бакоянис, уважаван учен и журналист в “Дойче веле”, чиито репортажи срещу диктаторския режим в Гърция и за възстановяването на демокрацията добиват небивала популярност. През 1974 г., веднага след падането на военната хунта, Дора и Павлос се завръщат в Гърция и сключват брак, от който имат 2 деца - Алексия и Костас.

На 26 септември 1989 г. Павлос Бакоянис, току-що избран за депутат в гръцкия парламент на изборите през юни същата година,

е убит при влизане в

офиса си при атентат от гръцката терористична организация “Седемнадесети ноември”. И до днес, макар да се жени повторно през 1998 г. за бизнесмена Изидорос Кувелос, Дора зорко пази фамилията на първия си съпруг.

До голяма степен трагичната смърт на съпруга ѝ кара Бакояни да се обърне към политиката. На изборите през ноември 1989 г. тя се кандидатира за депутат от област Евритания, чийто народен представител дотогава е бил Павлос. Получава депутатско място и в продължение на 3 мандата е народен представител на областта.

Преди да стане кмет на Атина, Дора Бакояни няколко месеца е министър на културата в правителството на баща си. През 2002 г. печели кметското място в столицата на втори тур, като побеждава социалиста Христос Папуцис. Мандатът ѝ ще се запомни най-вече с организирането на Летните олимпийски игри през 2004 г. Напуска поста на градоначалник, за да поеме ролята на министър на външните работи в правителството на Костас Караманлис между 2006 и 2009 г.

Синът на Дора Бакояни - Костас Бакоянис, тръгна по стъпките на майка си и през юни тази година триумфално бе избран за кмет на Атина. Преди това беше кмет на курортното селище Карпениси, наричано гръцката Швейцария, а също и областен управител на Централна Гърция. Новият атински кмет също е баща на 4 деца.

Вуйчо му - новоизбраният гръцки премиер Кириакос Мицотакис, е роден на 4 март 1968 г. в Атина. Той обаче е само на няколко месеца, когато семейството заминава в самоизгнание в Париж заради военната хунта. През 1986 г. Мицотакис-син заминава за САЩ, където

завършва социални

науки в Харвард

През 1990 и 1991 г. работи като икономически анализатор в Чейз Манхатън банк в Лондон.

Връща се в Гърция да отбие военната си служба в авиацията, след което отново заминава за САЩ да прави магистратура по международно икономическо планиране в университета в Станфорд.

Прави и бизнес магистратура в Харвард. Продължава да работи в Лондон за местна банка, след което се мести в частния финансов сектор в Гърция.

Политическата му кариера започва с парламентарните избори през 2004 г. Получава най-много гласове от който и да било друг депутат на “Нова демокрация” и триумфално влиза в парламента. Оттогава на всички избори получава депутатско място.

През юни 2013 г. става министър по административната реформа и електронното управление в правителството на Андонис Самарас. В разгара на кризата тогава му се налага да уволни над 5000 държавни чиновници, включително цялата общинска полиция и две трети от служителите в държавната телевизия. По-късно в интервю казва, че това е едно от най-трудните неща, които някога е правил.

На 10 януари 2016 г. 400 000 членове на “Нова демокрация” го избират за лидер и така той уверено тръгва по стъпките на баща си.

Въпреки че принадлежи на политическа династия, Кириакос Мицотакис дълго време е подценяван от съперниците си, които остават изненадани от бързия му политически възход. Също като баща си и сестра си той е полиглот -

говори свободно

английски, френски

и немски,

но сред възможните препятствия пред него анализаторите сочат по-слабите му ораторски умения в сравнение с Ципрас например и това, че изглежда дистанциран в контактите си с хората.

Кириакос Мицотакис е женен за Марева Грабовски. Както подсказва името ѝ, тя има полски корени - баща ѝ е поляк, а майка ѝ - гъркиня. Също като съпруга си Марева учи в САЩ - завършва политически науки в Бостънския колеж, а след това политикономия в Колумбийския университет в Ню Йорк. Сватбата е през 1997 г. Семейството има три деца - дъщери София и Дафне и син Константин. Едва ли ще е далече времето, когато някой от тях на свой ред ще се включи в политиката и ще продължи династията Мицотакис.