Прогноза! През 2050 г. в Лондон ще е топло като в Барселона, а в София - като в Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/7556622 www.24chasa.bg
Французи се разхлаждат в ужасните жеги в края на юни в Париж. СНИМКА: РОЙТЕРС

В Европа летата и зимите може да станат по-горещи средно с 3,5 и 4,7 градуса, сочи проучване

През 2050 г. в Лондон може да е топло като в Барселона, климатът във Вашингтон ще е подобен на този в Рияд в Саудитска Арабия, Милано ще стане като Далас, а Мадрид - като Маракеш в Мароко. В Москва ще имат температури като в Детройт, а в Санкт Петербург - като в София. Българската столица ще заприлича на Скопие, показва интерактивната карта към ново изследването.

Проучването разглежда по какъв начин увеличение на световните температури с 2 градуса по Целзий може да промени 520 големи града по света.

Повече от една пета от тях, включително Сингапур, Джакарта и Куала Лумпур, ще преживеят условия, които мегаполисите не са виждали досега и които може да доведат до невъзможност те да бъдат обитавани, изтъкват от лаборатория Crowther. Лондон би могъл да пострада от екстремна суша, каквато удари Барселона през 2008 г., когато тя беше принудена да внася питейна вода от Франция. Авторите на изследването посочват, че обвързването на градовете по двойки дава много по-реалистична представа на хората какво наистина предстои да се случи.

Повишаването на температурите с 2 градуса до 2050 г. сравнява настоящето с температурите от прединдустриалния период, т.е. годините между 1850 и 1900. Това повишение на температурата ще доведе до увеличаване на средната температура във Великобритания през най-горещия летен месец с около шест градуса - до 27 градуса.

Изследването, публикувано в сп. PLOS One, показва, че летата и зимите в Европа ще станат по-топли със средни повишения на температурите съответно от 3,5 и 4,7 градуса. Това е еквивалент на град, изместващ се на 1000 км на юг, като най-засегнати ще са най-отдалечените от екватора.

Правителствата по целия свят обещаха да ограничат покачването на средната световна температура до 1,5 градуса до 2050 г., подписвайки Парижкото споразумение за климата през 2015 г.

Глобалната температура вече се е повишила с 1 градус над прединдустриалните нива, алармират от много време от Междуправителствената експертна група по климатичните промени към ООН, в която участват хиляди от най-авторитетните учени климатолози в света. А при настоящия темп на нарастване - 0,2 градуса на десетилетие - глобалното затопляне ще достигне повишение от 1,5 градуса в периода между 2030 и 2052 г.

Междуправителствената експертна група по климатичните промени предупреди, че превишаването на 1,5 градуса затопляне ще ни тласне в “силно несигурен свят”, като добави, че “сегашните глобални действия не са достатъчни, за да се предотврати повишаване на температурата над 2 градуса, да не говорим за 1,5 градуса”.

Според оценките на климатолозите от ООН при настоящите ангажименти на страните по света средното повишение на температурата ще варира от 2,9 до 3,4 градуса до 2100 г. За да се задържим под 1,5 градуса, въглеродните емисии трябва да бъдат намалени с 45 процента до 2030 г. и да достигнат нулева нетна стойност до 2050 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата