Учителката, вкарала Чепинци в топ 3 на матурите, купува микроскопи с наградата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7557752 www.24chasa.bg
За високите резултати освен от просветното министерство Даниела Куцева получи грамота и подаръци от кмета на Рудозем Румен Пехливанов. СНИМКА: Валентин Хаджиев

- За мен материалното няма голямо значение, затова средствата, получени като индивидуално поощрение, ще идат за обществена полза, казва Даниела Куцева

- 10 от 26-те зрелостници в селото са отличници, повечето ще кандидатстват с биология

Учителката Даниела Куцева от с. Чепинци, община Рудозем, която вкара училището си в топ 3 по успех на матурите, дари наградата си от просветното министерство.

Тя обявила пред директора на училище “Христо Ботев” Манчо Трампов, че иска парите да отидат за дооборудване на кабинета по биология.

“Не знам каква е стойността на наградата, но предполагам, че с парите ще успея да купя поне 4 микроскопа. Сега 4–5-има ученици гледат на един и не всички успяват да видят както трябва дадено изследване”, каза Куцева.

“Искам по две деца да ползват един микроскоп. При природните науки ученикът възприема и запомня явлението по-добре при пряко наблюдение. За какво им е мултимедия например, която ще го покаже и ще си замине. Технологиите при природните науки невинаги помагат", обясни учителката. В хода на работа през годината Куцева ще прецени дали е нужно да се купи още оборудване за кабинета по биология.

“За мен материалното няма голямо значение, затова исках средствата, получени като индивидуално поощрение, да идат за обществена полза. С това давам и пример на учениците, че трябва да са добри хора”, каза пред “24 часа” Куцева, която преподава от 23 години в селското училище.

Възпитаниците ѝ постигнаха среден успех 5,66 на втората матура, която е по желание. Това нарежда училището на трето място след Софийската математическа гимназия и Първа частна математическа гимназия в столицата - съответно с успех 5,76 и 5,67. Училището в Чепинци има цели 10 отличници тази година.

Голяма част от 26-те зрелостници са държали втора матура по биология и здравно образование. Даниела Куцева успява да ги мотивира да учат биология, като непрестанно им дава и консултации, поощрява ги да участват в олимпиади. В резултат - повечето от тях ще кандидатстват медицина или друга специалност, която изисква приемен изпит по биология.

От випуска т.г. Исмегюл Хаджиеминова вече е приета в медицински университет в Глазгоу. Емра Караибрахимова, също ще учи в Шотландия, но е записала IT специалност. Трето момиче е прието в медицинска специалност в Турция. Няколко възпитаници на Коцева чакат резултати в български медицински вузове.

“Тук на село никой не знае какво са това частни уроци. Учениците не ходят и в големите градове на уроци, просто нямат пари и се стремят да учат и всъщност образованието им дава старт в живота”, споделя биоложката. Според нея успехите на учениците се дължат на упоритост, дисциплина и постоянство.

Биологията е предпочитан предмет от учениците в Чепинци от 10-ина години. От училището вече има лекари в МВР болницата в София, а в смолянската болница са две лекарки, две медицински сестри и една кинезитерапевтка. Ученичка на Куцева е отворила собствена аптека в Рудозем, а в момента 8 нейни възпитаници са студенти в медицински специалности - лекари, фармацевти, медицински сестри.

“Преподавам на разбираем език, а в час джиесемите на децата са на бюрото ми”, описва себе си учителката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят