Шефове на големи енергофирми в екипа на “Еврохолд” по сделката за ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7558560 www.24chasa.bg
Кирил Бошов

Експерти с опит и ръководили големи енергийни фирми влизат в консултативния съвет, който “Еврохолд” създаде за придобиването на ЧЕЗ в България.

В екипа се включват Гари Левсли, дългогодишен изпълнителен директор на “Контур глобал” (компанията е собственик на една от американските централи в басейна “Марица-изток”). Левсли е управлявал и редица ЕРП-та в Централна и Източна Европа. Консултанти ще са и изпълнителният директор на няколко електроразпределителни дружества в Румъния - Каталин Станку, както и Георги Миков, бивш директор на НЕК. Очаква се съветът да се разшири още до петима души. Това казва председателят на управителния съвет на “Еврохолд” Кирил Бошов в интервю за сп. “Икономист”.

По думите му заемите за сделката с ЧЕЗ ще бъдат обезпечени чрез акциите на “Еврохолд” и в никакъв случай чрез активите на енергодружеството.

За сделката, която е на стойност 340 млн. евро, “Еврохолд” използва 25% собствени средства, които се осигуряват от акциониерите чрез увеличение на капитала. Останалата част идва от заеми. Според Бошов въпреки това придобиването ще се отрази благоприятно на “Еврохолд”, тъй като срещу дълг от 300 млн. евро се придобива дружество със собствен капитал от над 400 млн. евро.

Освен това през 2016 г. “Еврохолд” емитира облигации на Ирланската фондова борса, а и има достъп до програмата за дългосрочно финансиране ECР в размер до 30 млн. евро. Чрез нея миналата година дружеството е понижило задлъжнялостта си с близо 12 пункта, обяснява председателят на управителния съвет.

Той подчертава още, че за изминалите две години показателят за задлъжнялост на холдинга намалява от 90 на почти 50%, което е доказателство за консервативния му подход.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и