Шефове на големи енергофирми в екипа на “Еврохолд” по сделката за ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7558560 www.24chasa.bg
Кирил Бошов

Експерти с опит и ръководили големи енергийни фирми влизат в консултативния съвет, който “Еврохолд” създаде за придобиването на ЧЕЗ в България.

В екипа се включват Гари Левсли, дългогодишен изпълнителен директор на “Контур глобал” (компанията е собственик на една от американските централи в басейна “Марица-изток”). Левсли е управлявал и редица ЕРП-та в Централна и Източна Европа. Консултанти ще са и изпълнителният директор на няколко електроразпределителни дружества в Румъния - Каталин Станку, както и Георги Миков, бивш директор на НЕК. Очаква се съветът да се разшири още до петима души. Това казва председателят на управителния съвет на “Еврохолд” Кирил Бошов в интервю за сп. “Икономист”.

По думите му заемите за сделката с ЧЕЗ ще бъдат обезпечени чрез акциите на “Еврохолд” и в никакъв случай чрез активите на енергодружеството.

За сделката, която е на стойност 340 млн. евро, “Еврохолд” използва 25% собствени средства, които се осигуряват от акциониерите чрез увеличение на капитала. Останалата част идва от заеми. Според Бошов въпреки това придобиването ще се отрази благоприятно на “Еврохолд”, тъй като срещу дълг от 300 млн. евро се придобива дружество със собствен капитал от над 400 млн. евро.

Освен това през 2016 г. “Еврохолд” емитира облигации на Ирланската фондова борса, а и има достъп до програмата за дългосрочно финансиране ECР в размер до 30 млн. евро. Чрез нея миналата година дружеството е понижило задлъжнялостта си с близо 12 пункта, обяснява председателят на управителния съвет.

Той подчертава още, че за изминалите две години показателят за задлъжнялост на холдинга намалява от 90 на почти 50%, което е доказателство за консервативния му подход.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов