През 2100 година – само 4 милиона българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7558578 www.24chasa.bg

След 50 г. пенсионерите у нас ще са два пъти повече от младите хора

До 4 милиона ще се стопят българите до 2100 г., а населението ще застарява все повече, показват прогнозите на “Евростат”.

Отрицателната тенденция е отчетена и тази година. Към 1 януари 2019 г. европейската статистическа агенция е преброила точно 7 млн. души в България, след като през 2018 г. та са намалели с 50 хил.

Проблемът се задълбочава от това, че страната ни е с най-нисък естествен прираст в целия Европейски съюз - за миналата година той е бил минус 6,6 промила.

У нас е отчетена

най-висока

смъртност

сред всичките 28 държави членки - 15,4 на 1000 души. Малко по-добре е ситуацията с ражданията. Тук се нареждаме на 23-а позиция с 8,9 новородени на 1000 човека, като средната стойност за ЕС е 9,7 промила. Най-малко бебета се раждат в Италия - 7,3 на 1000 души, следвана от Испания.

Населението намалява не само у нас, но и в цяла Европа. (Виж графиките.) Според прогнозите, базирани на все по-голямата миграция и демографските проблеми в много от страните членки, през 2100 г. Европа ще се стопи с 20 млн. до 493 млн. души. Спадът ще започне стремглаво след 2044 г., като дотогава все пак ще има покачване на жителите на съюза до 525 млн. човека.

Населението в Европа прогресивно ще застарява. Към началото на 2018 г. делът на децата в ЕС е 16%, а след 80 г. ще е паднал до 14 на сто. Броят на хората в активна възраст съответно също намалява - от 65% през миналата година до 55% през 2100 г. Възрастните хора над 65 години ще се увеличат с 11% и ще достигнат 31 на сто, а тези над 80-годишна възраст ще се утроят и ще стигнат до 15%.

В България през 2060 г. населението ще е намаляло до 5,2 млн. души, от които 2,66 млн. ще са между 20 и 64 години. 1,77 млн. ще са пенсионерите, от които 672 хил. ще са навършили 80 години, а децата и младежите ще са 937 хил.

От 4-те милиона българи през 2100 г. едва половината ще са в трудоспособна възраст. 1,3 млн. души ще са прехвърлили 64 години, като точно половината - 661 хил,, вече ще са минали и 80 години. За сметка на това

хората под

20-годишна

възраст ще са

само 717 хил.

Данните на Националния статистически институт потвърждават европейските прогнози.

И двата инситута пресмятат, че през 2020 г. българите ще бъдат 6,9 млн. души, 10 години по-късно - около 6,5 млн., а през 2045 г. вече ще сме се стопили под 6 милиона. НСИ предвижда, че точно след половин век ще бъдем 5,79 млн., като забавя намаляването, което прогнозира Евростат. Според предвижданията през 2070 г. вече ще сме паднали под 5 млн. души.

Доц. Георги Бърдаров: Прогнозата е несигурна, след 70 г. ситуацията ще е коренно различна

- Проблемите ни са два - липса на младо активно население и най-висока обща смъртност

- България има потенциал да обърне негативните демографски тенденции

ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

- Доц. Бърдаров, като демограф как ще коментирате прогнозата на Евростат, че през 2100 г. българите ще бъдем едва 4 милиона души?

- Смятам, че една такава прогноза е изключително рискована и нейното изпълнение е много несигурно. Тя е направена на базата на сегашните демографски тенденции. В момента обаче светът се променя изключително бързо. За мен лично прогноза за след 2030 г. е абсолютно несигурна, а камо ли за 2100 г. Да, ако се запази всичко, както е в момента, тя ще се изпълни 100%, но със сигурност

след 10-15 г.

нещата ще се

променят,

а след 70 г. ще бъдат коренно различни.

- А каква е вашата прогноза?

- Моята прогноза, че България има потенциал да обърне негативните демографски тенденции. Може да го постигне, може и да не го постигне, но, ако трябва да погледнем малко по-глобално, в умерените ширини има най-благоприятни условия за живот и стопанска дейност и демографски вакуум никога не се е търпял дълго време. Той се появява в Средновековието при чуми, пандемии и големи войни, но винаги се е запълвал бързо след това.

Демографски вакуум в България вече има в северозападните части. Той обаче при всички положения ще се запълни. Въпросът е да се запълни с българско население. В никакъв случай няма да останем 4 милиона и половина на тази територия към 2100 г. Светът в умерените ширини не търпи празно място, а ние сме в първите 10% държави с най-благоприятни условия за живот и стопанска дейност. Естествено и логично това не може да остане неусвоено - това не са тропици или полярните ширини.

- Да, но сме с най-висока смъртност в ЕС.

- Когато говорим за демография в България, винаги казвам, че съм много против катастрофични крайни съждения и прогнози. Но не може да избягаме от факта, че ние сме в тежка демографска криза. Това, което е важно, е, че най-накрая започна да се говори какво предизвика тази криза. Досега непрекъснато се обсъждаше, че е раждаемостта, но това не е вярно. Раждаемостта е съвсем нормална за европейска държава на този етап от своето развитие. Проблемите са ни два. Ние сме на първо място по обща смъртност. Има общини в Северозапада, където смъртността надхвърля 30 промила.

Такава

смъртност имат

само региони от

Африка и Азия, които са във военен конфликт или са поразени от болестни пандемии като СПИН. Това вече е опасно. Вторият е липсата на младо активно население. Това са двата демографски проблема, а не раждаемостта. Ние се вписваме перфектно в тенденциите на развития свят по раждаемост. Но при жените най-голямата група население е 65-69 г. Това е страшно. Това е социална бомба и демографски риск. Дължи се на това, че младите хора продължават да напускат България.

- Младите и образованите...

- Да, разбира се. Така обаче звучи малко дискриминационно. Затова казвам младите като цяло. Но, разбира се, колкото повече образовани хора напускат, толкова по-лошо за нацията. Когато се говори за емиграция, реемиграция, имиграция дори в Европа - това, което се случва с бежанците, там се попълва липсващото младо население с бежанци от Африка и Азия. Но това е попълване с хора, които са неграмотни или с ниско образование. Става дума само за количествено попълнение, а не за качествено.

- Има ли примери за обратими процеси в други държави?

- Ирландия е много характерен пример. Преди 70 г. е в демографски колапс, на ръба на клиничната смърт. Има начини нещата да се обърнат, но изисква много работа и отговорност от политици, от общество. Не е лесно, но е възможно. Това е моята теза.

Хората са притеснени, защото гледат само някакъв много кратък отрязък от време - как намаляваме през последните няколко години. Всяка година се раждат все по-малко бебета и се обявава апокалипсис. Раждат се все по-малко бебета не защото раждаемостта намалява, а защото в момента в детеродна възраст влизат родените през 1995-2000 г., когато раждаемостта беше много ниска, едноврменнно с това

много хора

напуснаха

България

с децата си

Контингентът детеродно население ни е все по-малък. След 5-7 г. в него ще влязат родените през 2005-2007 г., когато раждаемостта беше по-висока. И раждаемостта в България ще се вдигне. Тогава ще залитнем в другата крайност. Ще кажем: излязохме от демографската криза, защото се раждат повече бебета. И пак няма да бъде вярно. Когато не виждаш тези неща, изпадаш или в паника, или в оптимизъм, без да имаш реалната картина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година. "Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев