Крадците катерачи излизат в летните нощи, най-често са слабовати, има и деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/7558781 www.24chasa.bg

В тъмното ги крият храстите, помагат им решетките по ниските етажи

Крадците катерачи почнаха да се активизират, а от СДВР очакват тепърва набезите им да зачестят заради летния сезон.

Контингентът от алпинисти не е постоянен, но е с доста сходни черти. Повечето катерачи са от ромски произход и са с леко телосложение. Ползват се и деца. Обирите стават във всички квартали на столицата, но по-голямата част са в райони, до които има ромски махали.

“Има два начина на катерене. Често хората на първия етаж са си сложили решетки и крадците се катерят по тях, за да стигнат втория”, казват полицаи. Преди година крадец почина, след като решетка се откърти (виж карето долу). Другият начин е по улуците, но изисква особено внимание,

Обикновено подобни обири се правят през нощта. Крадците с качества на алпинисти

атакуват

сградата

от задната ѝ част

“По това време е тъмно, а до повечето блокове има израснали храсти и дървета и абсолютно нищо не се вижда”, посочват тактиката на бандитите униформени. Често се набелязват жилища с отворени балкони или прозорци. Това особено важи за летния сезон. Някои от крадците обаче си носят и уреди, с които да отворят дограмата. Обикновено се катерят до втория или третия етаж.

Рекордьорът е варненският рецидивист Алпер, който на 15 юни успя да се покатери по балконите до 6-ия етаж на хотел в курорта “Св. св. Константин и Елена”. Той успя да задигне 70 лв., а заради записи от видеокамери бързо го хванаха.

Веднъж стигнали до заветния етаж, апашите имат няколко варианта. Единият е отваряне на дограмата. Това става с отвертка, както и специални инструменти.

“Често се се оказва, че

крадецът

е срязал

единствено

мрежата, която

предпазва от

комари

Така собствениците не чуват нищо”, обясняват от СДВР.

Веднъж влезли в апартамента, бандитите гледат да не се задържат дълго. “Търсят само злато и пари, които могат да сложат по джобовете си, и бързат да избягат”, обясняват полицаи. “Най-много да влязат до антрето и да задигнат чантата. Стремят се обаче да не обикалят по стаите, за да не събудят хората”, уточняват униформени.

Заради сложността почти не опитват да задигат техника.

Откраднатото

злато пък вече

не се носи

в заложни къщи,

тъй като там всичко се описва и лесно се стига до крадците. То минава през няколко души и се претопява, преди да бъде пласирано.

Все пак има и случаи, в които бандитите взимат и по-голяма плячка. Така например трима рецидивисти успяха да смъкнат цяла каса във Велико Търново в края на м.г. Те се покатериха до 3-ия етаж на офис сграда. Задигнаха 35 хил. лв., но след дни бяха хванати.

Джакпот пък ударил софийски крадец, който се покатерил до втория етаж на кооперация в края на зимата. Той

успял да

измъкне от

апартамента

цели 70 хил. лв.

Бандитът използвал решетките на долния етаж, за да стигне до набелязаното жилище. Разбил дограмата и направил удара на живота си. Според полицаи от сектор “Кражби” в СДВР той не е действал по предварителна информация.

Въпреки очакваното завишение на обири от апаши с уменията на алпинисти от СДВР отчитат намаление на кражбите като цяло със 17%. Сред причините е, че

топконтингентът

започнал

да прави

удари в чужбина

“Най-добрите, които работят с предварителна информация, нападаха предимно фирмени офиси. Хората обаче се научиха и спряха да държат пари в касите. Сега имаме няколко случая на обири, при които в сейфовете се съхранявали само документи. Те не са полезни на крадците и затова почнаха да се ориентират по работа в чужбина”, обясняват криминалисти. Засега не са засекли и действия на столичния контингент по морето, но признават, че сезонът тепърва започва.

Заради летните отпуски се очаква увеличение и на кражбите с отключване на входната врата. При тях крадците звънят в жилището и ако някой отвори, казват, че са объркали вратата.

Затваряйте

прозорците,

сложете

по-сигурна

дограма

За да се предпазите от крадци с умения на алпинисти, не оставяйте вратата или прозореца отворени. Често катерачите избират кого да оберат не по предварителна информация, а където им се вижда най-лесно, казват полицаи.

Друг трик е да сложите дограма със секюрити обков. Тя се предлага от всички производители и има от 8 до 16 точки на заключване. “Много е сложна за отваряне и апашът ще се откаже, защото отнема много време”, посочват от СДВР.

Оттам казват, че е добре и входната врата да е с поне два механизма на заключване. Това ще ги откаже, тъй като, докато отворят, може да излезе съсед и да ги види.

Не обявявайте във фейсбук, че излизате във ваканция е друг от съветите на полицаите. Не качваите и снимки от почивката си, преди да се върнете.

Сред най-сигурните защити, докато сме извън дома ни, пък, е уред за включване на лампите. Той се настройва и в определен час осветлението светва. Машинката струва около 50 лв. “Не е добра идея да спестите тази сума и да оставите включени лампите, защото крадците следят всичко и виждат, че свети и през деня. Така ще се ориентират, че ви няма”, обясняват полицаи.

Апашът Шаката загина след полет от 4-ия етаж

Един от най-ловките крадци алпинисти почина м.г., след като металната решетка, по която се катереше, се откърти.

Димитър Данаилов Тодоров, по-известен като Шаката, опитал да обере блок в кв. “Оборище” в София в края на септември 2018 г.

Шаката умира, падайки от 4-ия етаж.
Шаката умира, падайки от 4-ия етаж.

Свидетели го видели и веднага подали сигнал на тел. 112. Полицаите от 5-о РУ тръгнали натам, но при пристигането си намерили Тодоров да лежи на земята, а решетката, която се откъртила от прозорец на 4-ия етаж, все още била в ръцете му.

Криминалистите повикали линейка, която дошла на 4-ата минута. 33-годишният мъж бил закаран в “Пирогов”, където лекарите се опитали да спасят живота му, но Тодоров починал след месец. През цялото време в болницата бил в кома.

Шаката бе известен с това, че се катери не само по решетки, но ползва и металните пръти, на които хората връзват простора си.

Винаги действал сам и атакувал през нощта. След смъртта му при обиски в дома му полицаи откриха множество вещи, заявени от софиянци като откраднати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец стигна до крайност като постави камери за видеонаблюдение на балкона си в желанието си да опази ценната зимнина от посегателствата на недоброжелатели. Снимка:

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.